Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Nincs jó hírünk az iskolakezdésre, őrületesen drágák a szezonális zöldségek

Hiába van szezonjuk a zöldségféléknek, úgy tűnik alaposan a zsebünkbe kell nyúlnunk, ha a mindennapi bevásárlásnál a piacok vagy a zöldségespult felé vesszük az irányt.   

Nem túl megnyugtatók a legfrissebb hírek a zöldségfélék elérhetőségét illetően, mind a termelők mind a kereskedők azt állítják tartósan magasan maradnak az árak, – számolt be róla a Népszava.

A jó minőségű zöldséget és gyümölcsöt alaposan meg kell fizetnünk, 2018-hoz képest átlagosan 29%-al drágult a friss áru. A burgonya árának alakulása az egyik legjelentősebb, 300 Ft alatt ne is keressük kilóját, de bőven a dupláját kell fizessük az almáért is. Hasonló a helyzet a répa és a vöröshagyma esetében is.

A drágulás fő okai között szerepel a szeszélyes időjárás. A legnagyobb gondot a tartós esőzések és a borzalmasan meleg napok váltakozása jelenti, a tavaszi aszály pedig jelentős kárt okozott a földeken, ez utóbbi 20 éve nem súlytotta ilyen hosszan a termőterületeket.

A betakarítást még az is nehezíti, hogy egyre nehezebb dolgos kezekre bukkanni és megtalálni azt a munkaerőt, akik a nyári kánikulában is dolgoznak és bírják a megnövekedett óraszámot, mindezt nem túl jelentős bérért cserébe. 

Ahogy írják: „Az árrobbanás oka, hogy míg a múlt évben kimagasló volt a termés és ez lenyomta a felvásárlási árakat, addig idén sokkal kevesebb gyümölcsöt szüreteltek a gazdák.”

Mindezek következményeként az iskolakezdéskor sem számíthatunk rá, hogy pénztárcabarát áron szerezhetjük be a friss őszi vitaminforrásokat. A kedvelt paradicsom, paprika és uborka ára előreláthatólag sajnos nem csökken majd, sőt. 

Ezeket olvastad már?

Címlapfotó: iStock

via

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!