Nincs jó hírünk az iskolakezdésre, őrületesen drágák a szezonális zöldségek

Hiába van szezonjuk a zöldségféléknek, úgy tűnik alaposan a zsebünkbe kell nyúlnunk, ha a mindennapi bevásárlásnál a piacok vagy a zöldségespult felé vesszük az irányt.   

Nem túl megnyugtatók a legfrissebb hírek a zöldségfélék elérhetőségét illetően, mind a termelők mind a kereskedők azt állítják tartósan magasan maradnak az árak, - számolt be róla a Népszava.

A jó minőségű zöldséget és gyümölcsöt alaposan meg kell fizetnünk, 2018-hoz képest átlagosan 29%-al drágult a friss áru. A burgonya árának alakulása az egyik legjelentősebb, 300 Ft alatt ne is keressük kilóját, de bőven a dupláját kell fizessük az almáért is. Hasonló a helyzet a répa és a vöröshagyma esetében is.

A drágulás fő okai között szerepel a szeszélyes időjárás. A legnagyobb gondot a tartós esőzések és a borzalmasan meleg napok váltakozása jelenti, a tavaszi aszály pedig jelentős kárt okozott a földeken, ez utóbbi 20 éve nem súlytotta ilyen hosszan a termőterületeket.

A betakarítást még az is nehezíti, hogy egyre nehezebb dolgos kezekre bukkanni és megtalálni azt a munkaerőt, akik a nyári kánikulában is dolgoznak és bírják a megnövekedett óraszámot, mindezt nem túl jelentős bérért cserébe.

Ahogy írják: "Az árrobbanás oka, hogy míg a múlt évben kimagasló volt a termés és ez lenyomta a felvásárlási árakat, addig idén sokkal kevesebb gyümölcsöt szüreteltek a gazdák."

Mindezek következményeként az iskolakezdéskor sem számíthatunk rá, hogy pénztárcabarát áron szerezhetjük be a friss őszi vitaminforrásokat. A kedvelt paradicsom, paprika és uborka ára előreláthatólag sajnos nem csökken majd, sőt.

Ezeket olvastad már?

Címlapfotó: iStock

via

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek