Nemzetek karácsonya

Egy izgalmas virtuális gasztrokirándulásra hívunk benneteket, kedves olvasók! Kukkantsunk be együtt a határainkon túli konyhákba, nézzük meg, vajon máshol hogyan ünnepelnek karácsonykor, milyen a szeretet íze. Mit készít az angol háziasszony, és mit a francia, mi kerül az asztalra Németországban és a skandináv országokban. Indulhatunk?

Csokis csoki-csoki fatörzs

Az ünnepi választék elmaradhatatlan része a kenyértésztában sült sonka. Svédországban sokáig vajas fehér szósszal és burgonyával körített északi menyhal szolgált ünnepi étekként, manapság átvette a hal szerepét az almával és szilvával töltött pulyka, melyet párolt vörös káposztával, krumplival és áfonyaszósszal fogyasztanak.És hogy miként ünnepelnek az olaszok, hamarosan azt is megtudhatjátok. Addig is szemezgessetek a fenti finomságok közt, bátran próbáljatok ki egy-kettőt, ha nem is 24-én. Közeledvén az ünnepek felé, érdekes lehet belekóstolni más nemzetek karácsonyába egy-egy fogás erejéig.Még több karácsonyi recept itt!

A norvégok nemes egyszerűséggel sült sertéshúst kínálnak párolt köményes savanyú káposztával. A finnek karácsonyát amolyan terülj, terülj, asztalkám jellemzi: mindenféle földi jóval, hallal, rákkal, hideg és meleg húsokkal, gyümölcsökkel, édességekkel megpakolt asztalról mindenki csak egy-egy falatot vesz el, hogy mindent megkóstolhasson.

Rozmaringos tepsis sültkrumpli

Németországban valaha mindenütt pontyot készítettek karácsony ünnepén, mostanában egyre gyakoribb az asztalokon a sült pulyka és liba, de akadnak, akik vadhúst vagy éppen marha/ borjúsültet fogyasztanak. A desszert tekintetében egy dolog biztos: az alma, dió és mandula fogyasztása kötelező. Ami pedig nekünk a bejgli, az a németeknek a Stollen, vagyis a kandírozott narancs-és citromhéjjal készülő, rumtól foszlós karácsonyi kalács. Úgy tartják, hogy az összes közül a drezdai Stollen a legfinomabb.

Karácsonyi pulyka

Franciaországban régiónként más-más menüvel ünnepelnek: míg Armagnacban vörösboros marhasült a fő karácsonyi fogás, addig Elzászban libamájas choucroute (savanyú káposzta), Marseille-ben sült liba, Provence-ban csuka, tengeri pérhal, articsóka és csiga alkotja a menüt a szeretet ünnepén. Általánosságban elmondható azonban, hogy már itt is sok helyütt az angolszászoknál látott sült pulyka vette át a fő szerepet. Ami pedig a tradicionális francia édességet illeti: az utolsó vacsora 13 résztvevőjére utalva, 13 komponenssel (mazsola, birsalmasajt, marcipán, nugát, kandírozott citrom, narancs, dióbél, mogyoróbél, körte, aszalt szilva, füge, mandula, datolya) dúsított piskótaszerű desszertet fogyasztanak. Napjainkban egyre többen inkább a csokoládékrémes karácsonyi fatörzset (Bûche de Noël) kínálják vacsora után.

Adventi koszorú mézeskalácsból

Az angolok hagyományosan töltött pulykát készítenek karácsonykor, párolt zöldborsóval, sárgarépával (nem a hagyományos értelemben vett), sült krumplival és vörösáfonya-szósszal körítve. Desszertként Christmas pudding (brandy-s, aszalt gyümölcsös édesség), gyümölcszselé vagy valamilyen trifle kerül felszolgálásra.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

8 krumplis ragu, ami nyáron sem terheli a gyomrot

A burgonya elsősorban úgy él a fejünkben, mint egy szénhidrátdús, elnehezítve laktató alapanyag, pedig belőle is főzhetünk olyan ragukat, egytálételeket, amelyek könnyedebbek. Például az alábbi krumplis ragukat.