Nem tett csodát az ásványvíz

A Gazdasági Versenyhivatal 1,3 millió forintra bírságolta egy céget, mert az tiltott gyógyító és megalapozatlan, egészségre vonatkozó hatásokkal népszerűsítette ásványvizét.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy a Peridot Line Kft. jogsértő módon reklámozta a Peridot ásványvizet, mert tiltott gyógyító és megalapozatlan, egészségre vonatkozó hatásokkal, valamint egészségügyi szervezeti ajánlással népszerűsítette azt. A GVH a jogsértésért 1.300.000 forint bírságot szabott ki a Peridot Line Kft.-re., és megtiltotta a jogsértő magatartás folytatását.

A Peridot ásványvíz általános közfogyasztásra készült élelmiszernek minősül egyéb, különleges táplálkozási célú élelmiszerként történő nyilvántartásba vétele hiányában.

A versenyhivatal úgy ítélte meg, hogy a Peridot Line Kft. jogszerűtlenül népszerűsítette ásványvizét több televíziós műsorban és honlapján is 2014 januárjától májusáig, mert a Peridot ásványvíznekgyógyhatást tulajdonított a jogszabályi tilalom ellenére;egészségi állapotra vonatkozó, bizonyítatlan jótékony hatásokat tulajdonított, megtévesztve ezzel a fogyasztókat.

A társaság ezen felül a Magyar Vöröskereszt ajánlásával, s az egészségügyi szervezet logójával népszerűsítette az ásványvizet 2015 márciusáig, ami – hiszen élelmiszer – tilos az európai szabályozás szerint. A GVH nem állapította meg a Magyar Vöröskereszt Fejér Megyei Szervezetének felelősségét e magatartás esetében érdekeltség hiányában, és az eljárást megszüntette a szervezettel szemben.

A GVH ismételten felhívja a figyelmet arra, hogy élelmiszerek reklámozásakor a vállalkozásoknak szem előtt kell tartaniuk a fogyasztóvédelmi rendelkezéseken túl az ágazati jogszabályokat is, az alábbiak szerint:gyógyhatás nem tulajdonítható élelmiszernek. A versenyfelügyeleti eljárásban nincs lehetőség arra, hogy a vállalkozás a jogszabályi tilalom ellenére próbálja meg állításait igazolni;egészségre gyakorolt hatásra vonatkozó állítások csak szűk keretek között, a szigorú európai normáknak megfelelően, az ágazati szabályok szerint tehetők.

Ez is érdekelhet!

Nesze neked ördögnyelv! - bírságolt a GVH

(via GVH)

Címlapról ajánljuk

További cikkek