Nem lehet, hogy nem csinálsz lekvárt!

Nagyi, az nem lehet, hogy te nem csinálsz lekvárt! – egy ilyen mondat után mi mást lehet tenni, mint teleszedni a kosarat barackkal, és nekilátni a befőzésnek.

Azt gondoltam, az idén kimarad a nyári programból a lekvárkészítés, mivel lányom már tavaly nagyon lelkesen befőzött jó néhány üveggel, és idén sem hagyott alább a lendülete. Egy unoka kérésének viszont nagyon nehéz ellenállni, és igazából amúgy is sajnáltam volna, ha a sárgabarackfáról lehullik és tönkremegy a termés. Márpedig volt rajta bőségesen, és miután semmilyen permetlé nem érte már évek óta, igazi biobarackkal volt dolgunk.

A baracklekvár egyszerűen receptjéért kattints ide!

Nekem most nincsenek gyümölcsfáim, de valahogy úgy hozza az élet, hogy az ide-oda költözések végén mindig akad valakinek a családban egy kertje, abban pedig egy termetes barackfája – most kisebbik unokám hintázó és mászó fája történetesen éppen ilyen. Náluk már glédában állnak a teli lekváros üvegek, de a fa még mindig tömve gyönyörű barackkal, és már kezd lepotyogni, úgyhogy az utolsó pillanatban én is bekapcsolódtam a barackszüretbe.

A földre hullott gyümölcsök és a szomszédos eperfa termése az idén is megtréfálta a madarakat – de az ő történetüket már megírtam, úgyhogy nekünk már nem okoztak meglepetést. Itt elolvasható!

A kosárnyi illatos gyümölcsöt a családi recept alapján főztem be, csak ezzel az a gond, hogy minden évben változtatok rajta – mert mindig az dönti el a gyümölcs–cukor arányt, hogy az adott évben milyen édes a termés. Az idei cukorban bővelkedett, így hát 4 kg barackhoz csak 1 kg cukrot adagoltam. Tartósítószert nem használok, a somlekvárnál már írtam a módszeremről, most csak röviden: a forró lekvárt két réteg celofánnal fedem be, és a kettő közé teszek tartósítószert, tehát nem érintkezik a lekvárral. Aztán jöhet a csavaros tető.

Lezárás után „fejre állítom”, bebugyolálom, és úgy hagyom kihűlni. A penészedésért, romlásért felelős gombák, bacilusok mindig kívülről jutnak be az üvegbe, így ezzel a módszerrel megakadályozhatjuk ténykedésüket. (A sok cukor is tartósít, de ez az eljárás nem kívánja meg, hogy túlcukrozzuk a lekvárt.)

Remélem, ha már így adódott, hogy mégsem hagytam ki a befőzést, az idén sem maradnak le lekvárjaim a családi versenyben!

Mari nagyi

Címlapról ajánljuk

Retró húsvéti ételek

Egy jó sonkatekercs vagy töltött tojás, fasírt és répatorta? Nálunk többek között ezek jelentik a retró húsvéti ételeket. Nálatok? Nézzük, szerepelnek-e a listán kedvenceitek!

Nosalty

További cikkek

Soha ne tárold nejlonban ezt a 7 zöldséget

Manapság sajnos szinte elkerülhetetlen a nejlonzacskók használata, és ez nemcsak a környezetünkre van káros hatással: az alábbi zöldségek is megsínylik, ha hosszabb időt töltenek el a műanyag fogságában.

Csodás húsvéti torták

Ha idén nemcsak aprósüteményeket szeretnél felszolgálni az ünnep alkalmával, akkor készíts egy csodálatos, elegáns tortát húsvétra!