Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

A somlekvár titkai

Mennyi mindent képes magába rejteni egy üvegnyi somlekvár! És senki ne gondoljon ízfokozókra, meg tartósítószerekre, mert azok aztán egyáltalán nincsenek benne!


Kattints a somlekvár receptjéért

Mi van akkor a lekvárban a gyümölcsön és a cukron kívül? Nálunk főleg emlékek, melyeket mesélni tudok az unokáimnak – az én gyerekkoromról és az övékről. Az enyémhez ugyanis szorosan kötődik a somlekvár. Fanyar íze, a fövő lekvár illata mindig szüleimet juttatja eszembe. Apámmal gyűjtöttük a kertünk végén kezdődő erdőben a somot, anyám pedig szörpöt és lekvárt varázsolt belőle. A vadasan készített húsok, a lekváros sütemények és a reggelik elmaradhatatlan tartozéka volt mindig. Aztán hosszú időre kimaradt az életemből, csak az utóbbi tíz évben bukkant fel újra.

A házunkhoz vezető – utcának titulált – ösvényen fedeztem, illetve fedeztük fel unokáimmal. Volt egy év, amikor a sombokor volt az a szó, amelyiket talán a legtöbbször ejtettem ki. Anna unokám kétéves volt akkor, és éppen a „mi ez?” korszakában járt. Bevásárlás után kaptattunk a hegyre, félúton jártunk, amikor a lábunk elé pottyant a már fává terebélyesedő bokorról egy szem som. Felnézett, kérdezett, én pedig mindenbe beletörődve válaszoltam: „Sombokor.” Lepakoltam a nehéz cekkereket, fél óra múlva is ott ültünk még a szomszédok kapujában a lépcsőn, eszegettük a somot, és minden arra járó ismerőssel és ismeretlennel tudattuk: ez sombokor.

Néhány évig csak mi szedegettük össze a piros, tojásdad alakú bogyókat, de aztán osztoztunk Erzsivel, a szomszédasszonyunkkal is, és már az ő kamrapolcán is sorakoztak a teli somlekváros üvegek.

De hogy ne csak az emlékekről essen szó, nézzük, mit kell tudnunk a somról! Nagyon korán, február végén–március elején nyíló sárga virágainak mennyisége jelzi, bőséges lesz-e a termés. Az augusztus végi termés fanyar, savanykás ízének köszönhetően kiválóan társítható húsokhoz. Akár aszalni is lehet, hogy télen ellenálló képességünket növelje, szegényes vitaminkészletünket pótolja, ugyanis nagyon magas a C-vitamintartalma és karotinban gazdag. (A karotin antioxidáns, vagyis a szabad gyökök megkötésében „munkálkodik”, a szervezetben pedig A-vitaminná alakul.) Régóta fontos szerepet tölt be a táplálkozásban – igaz, századokkal ezelőtt még senki nem tudott azokról a fránya szabad gyökökről, de tény, hogy sokféleképpen használták. Az éretlen termést az ókorban sós vagy ecetes lében tárolták – mint az olajbogyót –, borecetben elrakva pedig a kapribogyót pótolta. Készítettek belőle befőttet, szörpöt is, de úgy tudom, pálinkának és bornak sem utolsó.

Most, miután eladtuk a házunkat, erős somnosztalgiában szenvedek. Felbontottuk az utolsó lekváros üveget, és keresem a helyet, egy kertet, ahová elültethetnék ősszel egy sombokrot – mert dísznövénynek sem utolsó!

Mari nagyi

Itt töltheted le a somlekvár receptjét!

Szólj hozzá!

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

szandokan
szandokan Sat, 2013-08-31 11:27

Kedves Marcsi!
A Börzsöny termő som bokrai téged is várnak :) Magyarkút,Börzsönyliget,Királyrét,Kisinóc,Verőce,Kismaros,Szokolya,Kóspallag.Ma gyönyörű kiránduló idő van! Várunk :) Főzőtársi üdvözlettel:Szandokán

Veres Mari
Veres Mari / Veres Mari Sat, 2013-08-31 12:40

Kedves szandokan!
Amelyik sombokorról írtam, az éppen Verőcén volt-van, csak én költöztem el. Köszönöm az invitálást, lehet, hogy egy sombokornál egyszer összetalálkozunk!
Addig is üdvözöllek, Mari nagyi