Ne légy sótlan – Dani tippjei

Só nélkül nem tudunk főzni, az ételek ízét ugyanis a só „hozza” ki. De milyet válasszunk? Jódozatlant, finomítottat vagy a durvább szeműt? Sárdi Dani tippjeivel most is a segítségünkre lesz!

Alapvető fűszerek mindig legyenek otthon. Ha nincsen otthon só, akkor semmit nem tudunk főzni, de szerintem ez nem is fordul elő senkivel. A són kívül tartsunk a konyhában borsot is, hiszen majdnem minden recept így végződik: „sózzuk, borsozzuk”.

  • Sóból létezik tengeri és bányászott só, ez utóbbi szintén tengeri só, csak ahol bányászták, ott mondjuk, egymillió éve nem volt tenger.
  • Vannak finomított sók és durvábbak, jódozottak és jódozatlanok. Én csak annyit javaslok, hogy lehetőleg mindig ugyanazt a sót használjuk, mert az egyes, különbözőféleképpen finomított sók sóssága igencsak eltérő lehet.
  • Vannak luxussók is, ezek a tengeri lepárlás során kis mennyiségben keletkező sóvirágok. Luxuskonyhákban ilyet is kell tartani, ezekkel tálalás után hintik meg az ételeket.

Sóban sült csirke

Ez egy nagyon egyszerű recept.

  1. Vegyünk egy kiló, bármilyen sót, lehet a legolcsóbb is. Terítsük el egy tepsi alján.
  2. Helyezzünk rá egy egész csirkét (ne túl nagyot), amit előzőleg megmostunk és leszárítottunk. A hasába tegyünk egy almát és tegyük 175 fokos sütőbe.
  3. Eleinte a melle legyen felül, majd egy óra múlva fordítsuk meg, hogy a hátán is jól megsüljön a bőr. Lehet persze fordítva is készíteni.
  4. Kb 1.5 óra sütés után készen is van, omlós lesz, de mégsem szárad ki, ez a sóban sütés lényege. Ja, és nem lesz sós.

Borsból is sokféle van

Van belőle fekete, fehér, piros és zöld. Ezek mind csípősek, de az ízük azért igen eltérő. Magyarországon bors alatt leginkább a fekete borsot értjük, ebből mindenképpen legyen otthon egészben. Ha nincsen borsdarálónk, akkor őrölve is jó, bár igaz, hogy a frissen őrölt bors az azért sokkal jobb, mint az állott őrölt. Húslevesbe és minden, hosszan fővő ételbe egészben tegyük a borsot, azokba pedig, amiket már nem főzünk, őrölve.

Zöldbors-mártás recept

  1. Egy evőkanál vajon egy evőkanál lisztet megfuttatunk és hideg tejjel/tejszínnel felöntjük (besamelt készítünk).
  2. Jól elkeverjük és beleöntünk jó két evőkanálnyi zöld borsot. 5 percig főzzük, ha túl sűrű, még hígíthatjuk.
  3. Sózzuk és készen is van. Hirtelen sült szűzérme vagy bélszín kiváló kísérője, de jó csípős...

Címlapról ajánljuk

További cikkek