Narancsos praktikák a télben

A narancs az egyik legközkedveltebb téli gyümölcs, az egyik legnagyobb C-vitaminforrás, segít az influenza megelőzésében, illetve annak leküzdésében. Ezen kívül kiváló arcpakolás és távol tartja a molyokat.

{ CKÉP = 8017, 4 }
A narancs az egyik legközkedveltebb déli gyümölcs, amit egész évben fogyaszthatunk. Európában a 16. század óta termesztik, nemcsak azért, mert finom, hanem mert nagyon egészséges is. Az egyik legnagyobb C-vitaminforrás, de található még benne B1- és B12-vitamin, folsav, kálium és magnézium, és tele van antioxidánssal. Ha tehetjük, fogyasszunk belőle minél többet, mert télvíz idején segít az influenza megelőzésében, illetve annak leküzdésében. Egy pohár friss narancslé fedezi a napi C-vitamin-szükségletünket!
 • Hogyan vásároljunk narancsot?
 • - Mielőtt narancsot vásárolnánk, győződjünk meg róla, hogy friss legyen – a régi, állott puha, fonnyadt és foltos.
 • - Nézzük meg a származási helyét.
 • - Vásároljunk vékonyhéjú narancsot, mert annak több a húsa és a leve.
 • - Ha szeretnénk cukrozott narancshéjat készíteni, akkor a vastag húsút kell választanunk.
 • - Ha ép és egészséges narancsot vásároltunk, akkor az a hűtőszekrényben hetekig is eláll.
 • A narancs frissen:
 • - Mielőtt bármit is kezdenénk a naranccsal, mossuk meg alaposan.
 • - Felhasználás előtt görgető mozdulatokkal lazítsuk fel a húsát, így több lét nyerünk belőle.
 • - A meghámozott narancsot azonnal fogyasszuk el.
 • - A kifacsart és el nem fogyasztott narancslét tároljuk hűtőszekrényben.
 • - Narancsszeletekkel díszíthetünk süteményeket, ételeket és italokat a fantáziánk szerint.

Szárítva:- Szárított narancshéjat, szegfűszeget és fahéjat tegyünk egy vászonzacskóba és helyezzük a ruhás szekrénybe, távol tartja a molyokat, és kellemes illatot ad.- A meghámozott narancs héját szárítsuk meg, és használhatjuk potpourrit készítésére, ami szárított növényekből álló keverék és kellemes illatot áraszt.Szépségápolásra:- A narancs kifacsart levét szűrjük le és vattapamacs segítségével vigyük fel az arcunkra, néhány perc elteltével mossuk le. Arcunk üde és friss lesz :)NoSalty-tipp:A téli ünnepek idején a narancsról az jut eszünkbe, hogy milyen csodálatos illatot ad. Ha szegfűszeggel körbe tűzdeljük, és rátesszük a radiátorra száradni, látványnak sem utolsó!

Szárítva:

- Szárított narancshéjat, szegfűszeget és fahéjat tegyünk egy vászonzacskóba és helyezzük a ruhás szekrénybe, távol tartja a molyokat, és kellemes illatot ad.

- A meghámozott narancs héját szárítsuk meg, és használhatjuk potpourrit készítésére, ami szárított növényekből álló keverék és kellemes illatot áraszt.

Szépségápolásra:

- A narancs kifacsart levét szűrjük le és vattapamacs segítségével vigyük fel az arcunkra, néhány perc elteltével mossuk le. Arcunk üde és friss lesz :)

NoSalty-tipp:

A téli ünnepek idején a narancsról az jut eszünkbe, hogy milyen csodálatos illatot ad. Ha szegfűszeggel körbe tűzdeljük, és rátesszük a radiátorra száradni, látványnak sem utolsó!

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

15 sercegős sertéssült, ami az utolsó falatig élvezet

Készítsünk egy klasszikus, sült sertéshúsos fogást, mert ezekkel lehetetlen mellényúlni. Szaftosak, omlósak, de ha kell, ropogósak és aranybarnák. Serpenyőben, sütőben, rántva vagy roston: mindegy, hogyan sütjük, a siker (és az üresre törölt tányér) garantált.

Nosalty

5 őszi finomság, amit csak most tehetsz el a kamrába

Ugyan az ősz már a zord hónapok felé vezet minket, amikor szinte alig vannak friss alapanyagok a boltban, még nem kell teljesen lemondanunk a befőzésről és a különböző finomságok eltevéséről. Sőt, az évszak rengeteg kincsét csak most tudjuk későbbre megőrizni. Lássuk, mik ezek!

Lakos Benedek

További cikkek

Na, ezért isszák tejjel a teát az angolok

Rengeteg különböző fajta tea létezik a világon, és ezen felül az elkészítési és fogyasztási módszerek is igen sokszínűek. Az egyik legismertebb és legkevésbé érthető kombináció a tejes tea, ami a britek nagy kedvence. De hogyan született meg ez a furcsa ital?