Íme a vágódeszkatípus, mely akár balesetet is okozhat

Napi Tippünkben részletesen körbejárjuk, miért érdemes elkerülni az üveg vágódeszka használatát!

Legyen szó sütésről vagy főzésről, szinte biztos, hogy fogsz hozzá vágódeszkát használni. De vágódeszkából is annyi van! Fa, műanyag, üveg, esetleg a nagy elvetemülteknél márvány. Mind máshogy mutat a konyhában, és ami még fontosabb, más őket használni. Ezúttal az üveg vágódeszkákat vesszük górcső alá, és elmondjuk, miért nem jó esztétikai célokon túl használni ezt a típust.

Íme a vágódeszkatípus, mely akár balesetet is okozhat

Csábító lehet üveg vágódeszkát választanod, hiszen egyáltalán nem olyan macerás tisztán tartani, mint egy fa vágódeszkát, ráadásul a műanyaggal ellentétben nem juttat apró plasztikszemcséket az ételünkbe, porózus jellegük miatt pedig ellenállnak a baktériumok elszaporodásának. Azonban a pro lista itt véget is ér, és jönnek az ellenérvek, amik igencsak fajsúlyosak. Kezdjük a legfontosabbal, a biztonsággal.

Az üveg vágódeszkák kemény, csúszós felülete miatt könnyen megcsúszhat a kés vagy a vágott étel, ami súlyos balesetekhez vezethet.

Ha puhább anyagokon, például fán vagy műanyagon vágsz, a kés pengéje kissé belesüllyedhet az anyagba, ami stabilitást és kontrollt biztosít. Az üvegen azonban nincs ilyen tapadás. A kés könnyen lecsúszhat a felületről, ami vágásokhoz vezethet. Ráadásul az üveg keménysége miatt az élelmiszerek, különösen a simább felületűek, mint például a paradicsom vagy az alma, kiszámíthatatlanul csúszkálhatnak. Ráadásul ez a pontos vágást is megnehezíti.

Az üveg vágódeszkáknak ezen felül is vannak hátrányai

A biztonsági aggályokon túlmenően más okból sem ideális az üveg deszka használata a mindennapi főzés során. Az üveg vágódeszkák kemény felülete rendkívül kíméletlen a késekkel. A rendszeres vágás az üvegen még a legélesebb késeket is gyorsan eltompíthatja, ami gyakoribb élezést tesz szükségessé, és a tompa késekkel nemcsak kényelmetlen dolgozni, hanem biztonsági kockázatot is jelentenek. Nagyobb erőre van szükségük az ételek átvágásához, ami növeli a kés megcsúszásának és így a sérülés kockázatát.

Az már csak hab a tortán, hogy még zajosak is ezek a deszkák.

Ha érzékeny vagy a zajokra, vagy épp nem szeretnéd felébreszteni a gyereked a zajongással, jobb, ha nem üveg vágódeszkával dolgozol.

Egyszóval, az üveg vágódeszka jó választás, ha a higiénia mindenek felett áll nálad, de egyéb esetekben inkább csak dekorációnak használd.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több konyhai tippet leshetsz el tőlünk:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

3 recept segítségével megmutatjuk, hogy a jénai nem csak egy...

Biztos sokunk konyhájában lakik egy masszív, mégis törékenynek tűnő, sokszínűen bevethető, mégis unalmasnak ható, kiváló kulináris adottságokkal rendelkező, mégis gyakran lenézett üvegedény, amit jénainak hívnak. De mégis mik ezek a kettős érzések a tállal kapcsolatban, és hogyan lehetne őket eloszlatni? Talán a legjobb út a megismerés felé néhány egyszerű, de nagyszerű recepten keresztül vezet? Egy próbát mindenképpen megér!

4 konyhai maradék, amelytől megerősödik a levendulád

A levendula az egyik legnépszerűbb évelő növény itthon, amely feltűnő megjelenésének és jól ismert illatának köszönhetően megragadja a szemünket és az orrunkat is. Akad azonban néhány konyhai maradék, amivel még pompásabbá és erősebbé teheted ezt a kedvelt virágot.