A padlizsán egy kényes alapanyag, főleg, ha sütésről van szó – amikor olajban próbáljuk aranybarnára pirítani a szeleteket/darabokat, ütközhetünk némi ellenállásba. Ugyanis van, hogy a padlizsán nagyon lassan sül, beszívja az összes olajat, közben pedig a világért sem akar színt váltani, hóka marad, és tocsog a zsírban. Szerencsére könnyen orvosolható helyzet ez, a sikerhez elég csupán az alábbi tényezőkre figyelni.
Nézd meg galériánkban, miért nem sül meg rendesen a padlizsán, a tippekért kattints a képre!
5 hiba, amitől nem sül aranybarnára a padlizsánod
Túl öreg padlizsánt vettél
A legtöbb esetben észrevehetjük majd, hogy a problémák a nedvességhez vezetnek vissza. A víz ugyanis a barnulás, pirulás ellensége, ha sok van belőle egy alapanyagban, nehezebb dolgunk lesz az aranybarna szín elérésével. Az idősebb padlizsánok például több nedvességet tartalmaznak (ezért puhák és ráncos a héjuk) – ezeket kerüljük, csak feszes, fényes darabokat vásároljunk a boltban.
Túl vastagra vágtad
A padlizsán olajban történő sütése esetén az ideális méret, ha maximum ujjnyi vastagra vágjuk a szeleteket illetve ezekből a szeletekből a kockákat. Így nemcsak a külső lesz szép, egységesen pirult, de a belső is gyorsabban átsül: krémes lesz, és nem kezdi el magába szívni az olajat.
Nem sóztad be előre
Az is jó módszer lehet, ha előre megszabadulunk a padlizsánban lévő nedvesség egy részétől. Erre a legjobb eljárás a besózás, ugyanis a sónak dehidratáló, tehát vizet elvonó hatása van. A szeleteket/darabokat sózzuk be alaposan, majd hagyjuk állni sütés előtt 20-30 percig. A kockákat enyhén kinyomkodhatjuk, a szeletekkel azonban legyünk óvatosabbak, ezeket csak papírtörlővel itassuk le. Ha szitába tesszük a padlizsánt sózás után, és aláteszünk egy tálat, a nedvesség könnyebben távozik majd.
Túl kevés olajat használsz
A zsiradék hiánya sütés közben ezt jelenti majd, hogy szinte nincs semmi a padlizsán és a forró edény között. És ugyan így is elérhetünk némi barnulást, a szárazon sütés inkább kérget süt a szeletekre, így belülről nem tud távozni a nedvesség. Ha azt látjuk két kör sütés között, hogy elfogyott az olaj, pótoljuk, ne fukarkodjunk vele.
Nem elég forró a zsiradék
Szintén nem fog végbemenni a kívánt pirulás és színváltás, ha nem hevítjük fel eléggé az olajat az edényben. Nyugodtan forrósítsuk fel, megégni nem fog benne a padlizsán – ha nem vagyunk biztosak a hőfokban, dobjunk egy próbadarabot a zsiradékba, nézzük meg, pezsegni kezd-e. Ha a padlizsán folyamatosan buborékozik és serceg, akkor kellő hőfokon sül.
Sült padlizsános finomságok, amiket feltétlen készíts el:
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További hasznos konyhai tippekért kattints ide: