Ez a típusú kávé a legjobb a fogaidnak

Napi Tippünkben eláruljuk, hogy melyik típusú kávé a legjobb a fogaidnak, és ahhoz is adunk tippeket, hogy mit tegyél, hogy a kedvenc italod ne károsítsa őket.

Valószínűleg te is tudod, hogy a kávé nem tesz jót a fogainknak, de lemondani, még így is túl nehéz lenne róla. Akkor mitévők legyünk? Hát, például választhatunk olyan kávét, ami kevésbé károsítja a fogainkat, továbbá néhány óvintézkedést is mutatunk, amivel megvédheted őket.

Hogyan befolyásolja a kávé a fogak egészségét?

Oké, nem tesz jót nekik, de mégis miért? Először is, elszíneződéseket okoz. A kávé tannin nevű pigmenteket tartalmaz, amelyek egyébként a borban és a teákban is megtalálhatóak, és ezek képesek megtapadni a fogzománcon, ami idővel elszíneződéshez vezethet.

Minél alacsonyabb az ital savtartalma, annál jobb a fogak egészségének

De nem az elszíneződés az egyetlen potenciális veszély, ami a világ kedvenc italának rendszeres fogyasztása során fenyeget.

Mivel a kávé savas kémhatású, a hosszan tartó vagy túlzott expozíció gyengítheti a fogzománcot, így növelve a fogérzékenység és a fogszuvasodás kockázatát.

Melyik a legjobb kávéfajta a fogaknak?

Azt tehát tisztáztuk, hogy a fogainknak nem a legjobb, ha kávéban öblögetjük őket, ezzel együtt azonban van olyan kávéfajta, amiről elmondhatjuk, hogy valamivel kevésbé ártalmas. Mivel az erősen savas anyagoknak való kitettség a fogzománc gyengülésének egyik fő oka, logikus, hogy minél alacsonyabb az ital savtartalma, annál jobb a fogak egészségének.

Ilyen lehet például a hideg kávé vagy más, alacsony savtartalmú kávék. Ha forrón iszod a kávét, válaszd a sötét pörkölésűt vagy az eszpresszót. (A kávé savtartalmának csökkentésére szolgáló további trükkök közé tartozik a szódabikarbóna hozzáadása az italhoz és a kávé extra vízzel való hígítása). A csökkentett savasság segít minimalizálni a zománceróziót és a fogérzékenységet, és kevésbé fognak a fogaink elszíneződni.

Még néhány tipp kávézáshoz

A szokásosnál kevésbé savas kávé előnyben részesítése nem az egyetlen módszer, amellyel javíthatod a fogaid kinézetét és egészségét. Az alábbi tippek segítenek megőrizni az egészséges, ragyogó mosolyod:

Használj (újrahasználható) szívószálat

Mivel a szívószálak segítenek minimalizálni az ital közvetlen érintkezését a fogakkal, érdemes befektetni újrahasználható szívószálakba – ezt nemcsak kávézásnál, hanem más savas italok fogyasztásánál, így hideg sör, szénsavas víz, szóda és gyümölcslevek kortyolgatásánál is érdemes bevetni.

Kávézás után öblítsd ki a szádat

A megrögzött kávéfogyasztóknak sem kell búcsút inteniük a világos és egészséges fogaknak. Az egyik legegyszerűbb dolog, amit meg lehet tenni ennek érdekében, hogy egyszerűen kiöblíted a szád vízzel, csakúgy, mintha a bögrét lögybölnéd át. Ez segíthet a savasság semlegesítésében és a visszamaradt maradékok eltávolításában.

Kávé és a fogmosás

Ha a reggeli rutinod része, hogy megiszol egy bögre kávét, majd nekilátsz a fogmosásnak, akkor nem akarunk drámainak hangzani, de jobb, ha ezt mielőbb abbahagyod. A legjobb, ha felkelés után azonnal fogat mosol, és csak utána jönnek a különböző élénkítő italok, így elkerülheted, hogy a meggyengült fogaidat még a fogkefével is kínozd. Ha pedig mindenképp utána kell fogat mosnod, akkor várj legalább 30 percet, ez lehetővé teszi, hogy a nyál természetes módon remineralizálja a fogakat, és csökkentse a zománc károsodásának kockázatát.

Forrásunk volt.


Még több életmód itt:

Címlapról ajánljuk

További cikkek