Nagyszerű dolgot vezet be boltjaiban az ALDI

Az Aldi egyelőre 11 üzletében teszteli az új, környezetbarát megoldást, melynek középpontjában a használt étolaj leadása áll.

Újabb zöld megoldást vezet be Magyarországon az ALDI - írja a 24.hu. A Biofilter Környezetvédelmi Zrt.-vel kötött megállapodásnak köszönhetően mostantól már a használt étolaj visszagyűjtésére is lehetőség lesz néhány kijelölt üzletnél. A tesztüzem 11 áruháznál indul – közölte a kereskedelmi lánc.

Magyarországon évente mindegy 25 000 tonna használt étolaj keletkezik a háztartásokban, ennek pedig nagyjából két százaléka, kb. 500 tonna az a mennyiség, ami begyűjtésre kerül. A használt étolajat nem szabadna sem a szemétbe kidobni, sem kiönteni, a talajba jutva ugyanis elzárja annak légáteresztő képességét, a vízbe jutva pedig gátolja annak autooxidációs folyamatait.

A használt étolaj megfelelő feldolgozás mellett 100%-ban újrahasznosítható, minden egyes liter begyűjtött és újrahasznosított használt étolajjal annyi felesleges szén-dioxid kibocsátástól mentesíthető a környezetünk, mintha 90 kilométerrel kevesebbet autóztunk volna - derül ki a 24.hu cikkéből.

Egy jelenleg is érvényben lévő szabályozás szerint Magyarországon 8,2 százalékos arányban kötelező biodízelt keverni a gázolajhoz, így a használt étolaj még közlekedési szempontból is újrahasznosítható.

Az ALDI első körben 11 üzletben gyűjti be a használt olajat, a kültéri tárolók a boltok bejáratához közeli, frekventált helyen lesznek megtalálhatóak.

Az étolaj a következő helyeken adható le:

Baján a Dózsa György úti, Budaörsön a Kandó Kálmán utcai, Budapesten a Bökényföldi úti és
Késmárk utcai, Debrecenben a Kishatár úti, Gyulán a Bicere utcai, Szegeden a Móravárosi körúti, Székesfehérváron a Szent Flórián körúti, Szigetszentmiklóson a Csepeli úti, Szolnokon a Felső Szandai réti, míg Zalaegerszegen a Balatoni úti ALDI áruházaknál adhatják le a használt étolajat.

A használt sütőolaj gyűjtése és leadása egyszerű, hiszen a kihűlt étkezési olajat elég egy műanyag palackba visszatölteni, majd az áruházaknál kihelyezett tárolókba dobni, az elszállításról és az újrahasznosításról az országos begyűjtő hálózattal rendelkező, idén 30 éves Biofilter Zrt. gondoskodik.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek