Nagyot fog csökkenni az egyik legnépszerűbb hús ára

Néhány hónappal ezelőtt még a folyamatos drágulás miatt aggódtunk, most viszont - leginkább az import hatására - tovább csökkent az élő sertés ára.

Elsősorban az import hatására tovább esett az élő sertés ára, ami a magas kukorica- és szójaárakkal tetézve sok termelőnek már önköltség alatti értékesítést jelent - írja a Pénzcentrum a Világgazdaság cikkére hivatkozva. A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) főtanácsosa, Oláh Endre szerint a magyar sertéstartók már 'nyögik' a németországi afrikai sertéspestis hatását, amely 350 forint körüli árra csökkentette az élő sertés kilogrammonkénti felvásárlási árát.

A nagyobb magyar felvásárlók a németországi árakhoz igazítják saját áraikat, a 350 forintos kilónkénti ár a tonnánként 60 ezer forintos kukoricaár és az ugyancsak drága szója mellett sokaknál okoz majd veszteséget a MOSZ főtanácsosa szerint.

A Magyar Húsiparosok Szövetségének (Hússzövetség) elnöke, Éder Tamás szerint a hazai húspiacon az elmúlt hetekben megjelentek az importnyomás jelei, a kiskereskedelmek felé ugyanis folyamatosan érkeznek a kedvezőbb árú ajánlatok. A Hússzövetség elnöke aggasztónak gondolja, hogy a német sertéságazat ötszázezer-egymillió sertést "tol maga előtt", és ha ez a mennyiség rászabadul a német vágóiparra valamint az uniós piacra, annak további jelentős áresés lehet a következménye a boltokban is.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

Mit érdemes tudni a köménymagról?

A köménymag intenzív, kesernyés, enyhén diós ízű fűszer. A köménymagot termő növény Közel-Keleten és India területein honos, fűszerként a magokat vagy azok porrá őrölt változatát használjuk. Évszázadok óta ízesítik az emberek az ételeiket köménnyel, többek között levesekhez, salátákhoz, sültekhez használva. A magyaros konyha is előszeretettel alkalmazza.

Jenei Gréta

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

11 egyszerű, BURGONYÁS étel – ebédötletek, ha ihlet nélkül maradtál

Krumpliimádatunk a sírig tart, ez már biztos, és ne hidd, hogy néha-néha nem fér bele akár egy fogyókúrás étrendbe is. Attól függ, hogy készíted el - olaj helyett süsd sütőben, tejföl helyett rakj rá fűszereket, joghurtot, és egyél hozzá mindig friss zöldséget is! Mutatunk pár változatot burgonyára, van köztük egészségesebb és bűnösebb típus is...

Nosalty

További cikkek

6 étel, amit soha ne egyél meg nyersen

Vannak olyan ételek, amelyeket inkább nyersen kéne fogyasztanunk, hogy a bennük lévő tápanyagok ne illanjanak el főzés közben (ilyen a brokkoli vagy a fokhagyma), azonban akadnak olyan ételek is, amelyeket pont, hogy csak hőkezelés után szabad megennünk. Mutatjuk, melyek ezek!