Nagyot fog csökkenni az egyik legnépszerűbb hús ára

Néhány hónappal ezelőtt még a folyamatos drágulás miatt aggódtunk, most viszont - leginkább az import hatására - tovább csökkent az élő sertés ára.

Elsősorban az import hatására tovább esett az élő sertés ára, ami a magas kukorica- és szójaárakkal tetézve sok termelőnek már önköltség alatti értékesítést jelent - írja a Pénzcentrum a Világgazdaság cikkére hivatkozva. A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) főtanácsosa, Oláh Endre szerint a magyar sertéstartók már 'nyögik' a németországi afrikai sertéspestis hatását, amely 350 forint körüli árra csökkentette az élő sertés kilogrammonkénti felvásárlási árát.

A nagyobb magyar felvásárlók a németországi árakhoz igazítják saját áraikat, a 350 forintos kilónkénti ár a tonnánként 60 ezer forintos kukoricaár és az ugyancsak drága szója mellett sokaknál okoz majd veszteséget a MOSZ főtanácsosa szerint.

A Magyar Húsiparosok Szövetségének (Hússzövetség) elnöke, Éder Tamás szerint a hazai húspiacon az elmúlt hetekben megjelentek az importnyomás jelei, a kiskereskedelmek felé ugyanis folyamatosan érkeznek a kedvezőbb árú ajánlatok. A Hússzövetség elnöke aggasztónak gondolja, hogy a német sertéságazat ötszázezer-egymillió sertést "tol maga előtt", és ha ez a mennyiség rászabadul a német vágóiparra valamint az uniós piacra, annak további jelentős áresés lehet a következménye a boltokban is.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

Mit érdemes tudni a köménymagról?

A köménymag intenzív, kesernyés, enyhén diós ízű fűszer. A köménymagot termő növény Közel-Keleten és India területein honos, fűszerként a magokat vagy azok porrá őrölt változatát használjuk. Évszázadok óta ízesítik az emberek az ételeiket köménnyel, többek között levesekhez, salátákhoz, sültekhez használva. A magyaros konyha is előszeretettel alkalmazza.

Jenei Gréta

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek

6 étel, amit soha ne egyél meg nyersen

Vannak olyan ételek, amelyeket inkább nyersen kéne fogyasztanunk, hogy a bennük lévő tápanyagok ne illanjanak el főzés közben (ilyen a brokkoli vagy a fokhagyma), azonban akadnak olyan ételek is, amelyeket pont, hogy csak hőkezelés után szabad megennünk. Mutatjuk, melyek ezek!