Komoly változások jöhetnek a húsárukat illetően

Az elmúlt időszakban a koronavírus, a sertéspestis valamint a madárinfluenza miatt egyre magasabb áron voltak kaphatóak a különböző hústermékek. Ennek az időszaknak most vége.

Jelentős áresés lehet a magyar húspiacon - derül ki a Napi.hu cikkéből, mely szerint a koronavírus-járvány, az elmúlt hónapokban dúló sertéspestis és madárinfluenza lecsengése után komoly problémákkal kell szembenéznie a szektornak. A hústermelőket nehéz helyzetben érte a járvány, és bár először azt lehetett gondolni, hogy az agráriumot kevésbé érinti majd a gazdasági visszaesés, a hatás már itt is érezhető, az idegenforgalom és a vendéglátás fokozott működésével ugyanis jelentős többlet maradt a készletekben mind a baromfi-, mind pedig a sertéshúst illetően.

Leginkább a fagykárt szenvedett gyümölcstermesztőknek és sertéstartóknak van szüksége érdemi és gyors beavatkozásra. Más ágazatok esetében is a szociális hozzájárulási adókedvezmény, munkáltatók által fizetett közterhek elengedése, foglakoztatási támogatás nyújtása jelenthetne segítséget - írja a Népszava cikkére hivatkozva a Napi.hu.
A kormány még május elején döntött arról, hogy a mezőgazdaság szereplőinek kidolgoznak egy 25 milliárd forintos segélycsomagot, a szektorban dolgozók szerint azonban ez az összeg kevés. A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége szerint a Vidékfejlesztési Program visszamaradása miatt több mint 70 milliárd forintos forrást kellene diszkriminációmentesen, azonnal meghirdetni.
A szakértők szerint más országokhoz hasonlóan itthon is támogatni kellene a hűtőtárolást a készletek növekedése miatt. A vendéglátóhelyek forgalma visszaesett, egy ideig pedig még a turizmus sem fog úgy működni, ahogy azt régebben megszokhattuk, így viszont nagy készletek halmozódtak és halmozódnak fel a húsárukat illetően is. A jelenség nem egyedi, a konkurens piacokon is hasonló helyzet alakult ki, a keresletbőség pedig azt hozza magával, hogy az árak alacsonyabbak lesznek, a gazdák pedig önköltség alatt válnak meg a termékektől.

via Napi.hu

Címlapról ajánljuk

14 foszlós-omlós leveles tésztás apróság a kedves vendégeknek

A leveles tészta nagy könnyebbséget tud jelenteni az általában káoszos konyhai sürgés-forgásban: nagyon gyors, a bolti változat sem ciki, finom, és sós meg édes formában is felhasználható. Sőt, még húsokat is bugyolálhatunk bele! Lássuk ezúttal, hogy milyen sajtos-sós apróságok készülhetnek belőle vendégváró gyanánt.

Nosalty

További cikkek

Fasírtreceptek húsvétra

Kezdő szakácsok, gyakorlott háziasszonyok, az alábbi húsvéti fasírtreceptekből bárki megtalálja azt a rudat vagy golyót, amit az ünnepi asztalra varázsolhat.