Nagyiprojekt: Kata és Erzsi dinamikus duója unokakedvenc gombócot gurigat

Nagyiprojekt-sorozatunk legújabb részében a két barátnő, Kata és Erzsi néni invitáltak meg minket konyhájukba, ahol unokakedvenc gombócokat készítettek. Édes és sós változat is készült, hogy senki ne maradjon finomság nélkül!

Nagyiprojekt-sorozatunk legújabb részében nem egy, de rögtön két nagymamától lesheti el a nagyérdemű a nagyikonyhák rejtelmeit. Erzsók és Kata egy rehabilitációs intézetben ismerkedtek össze, barátságuk pedig azóta is rendszeresen összehozza őket – igen gyakran a konyhában találkoznak, ahol a finom falatok mellett a jókedv is mindig garantált. Látogatásunk alkalmára egy isteni recepttel készültek: krumpligombóccal, amit sósan, de édesen is el lehet fogyasztani.

A recept, ami Katáék szerint az unokákkal együtt is elkészíthető, faék egyszerűségű: a főtt burgonyából, lisztből, jó minőségű zsírból és tojásból álló masszát gyerekjáték összegyúrni.

A sós burgonyagombóc receptjéért kattints a képre!

Tanácsként a nagymamák jól ismert okossága hangzik el: a burgonyához tényleg annyi lisztet adjunk, „amennyit felvesz”. Bármennyire nehezen megfogható ez a javallat, tényleg érdemes megfogadni, ugyanis mind a liszt, mind a főtt krumpli minősége-állaga igen változó, így az arányok sem fixek.

A kifőzött labdacsokat Erzsók és Kata kétféle módon, édesen és sósan tálalták. Hiszen nem minden kisunoka édesszájú, vagy éppen ellenkezőleg, nem rajong a sós ízekért. A paprikás szaftos verzió rengeteg tejföllel gazdagítva kerülhet a tányérokra (Kata szerint ez adja neki a zamatát).

A recept nagyszerűsége, hogy ugyanabból a burgonyás tésztából egyszerre készíthetünk édességet is: Erzsók és Kata ezt is bemutatták, amikor csokival töltötték meg a gombócokat. Ezt a verziót (töltve vagy töltetlenül) forgassuk pirított zsemlemorzsába, majd tálaljuk, ahogy szeretnénk. Lekvárral, cukros tejföllel, fahéjas porcukorral például isteni!

Az édes burgonyagombóc receptjéért kattints a képre!

Itt van Erzsók és Kata néni burgonyás gombócának teljes receptje, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több nagyiprojekt itt:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

8 krumplis ragu, ami nyáron sem terheli a gyomrot

A burgonya elsősorban úgy él a fejünkben, mint egy szénhidrátdús, elnehezítve laktató alapanyag, pedig belőle is főzhetünk olyan ragukat, egytálételeket, amelyek könnyedebbek. Például az alábbi krumplis ragukat.