A nagyinak végre van kire főznie hétköznap is!

Magda Sabatowska, a londoni Central Saint Martins végzős hallgatója segít az idős asszonyoknak, hogy kapcsolatba kerüljenek a környezetükben élőkkel.  

Sok idős asszony csak akkor találkozik másokkal, ha hétvégén meglátogatják a rokonok. Ilyenkor nagy a sürgés-forgás, ami leginkább azt jelenti, hogy a sorra kerülnek az asztalra a finomabbnál finomabb, gőzölgő fogások. Ezek az alapvetően magányos idős nők ezzel együtt sokszor emberekkel vannak körülvéve hétközben is - csak éppen soha sem beszélnek velük.

Magda Sabatowska, a londoni Central Saint Martinsművészeti iskola végzős hallgatója egy olyan megoldást dolgozott ki, ami lehetőséget biztosít az idős asszonyoknak, hogy kapcsolatba kerüljenek a környezetükben élőkkel, ráadásul a projekt azt helyezi a középpontba, ami a legtöbb nagyinak a legtermészetesebben használt szeretetnyelve: a finom falatok elkészítését.

A Social Oven névre hallgató kis kartondoboz tartalma segít az idős embereknek, hogy finom falatokat készítsenek a szomszédaiknak, akik ezt pénzzel vagy a ház körüli munkák elvégzésével hálálják meg.

Mindenki jól jár: Az idős asszonyok kapcsolatba léphetnek a szomszédaikkal, egy egész nap a munkahelyén güriző családanya pedig este meleg, házias ételt tehet a gyerekei elé anélkül, hogy ő maga készítené el a fogásokat.

A doboz tartalmaz egy higiéniai és munkavédelmi útmutatót, információt arról, mit nem ehetnek azok, akik ételallergiában szenvednek, receptkönyvet, elviteles dobozt. Van benne egy ajtóra akasztható kis információs tábla is, amin az idős asszony jelezheti, mit főz aznap. Ráadásképpen egy mobilfizetésre alkalmas terminál is a csomag része.

Sabatowska szülőhazájában, Lengyelországban tesztelte a világos, egyértelmű ábrákkal ellátott, sárgára, rózsaszínre, zöldre hangolt terméket. Elmondása szerint a projekt nagy siker volt, és érezhetően intenzívebb lett a kommunikáció a szomszédok között. Ráadásul mindenkinek az asztalán ott gőzölgött egy-egy tányér isteni lengyel pirog.

via: Dezeen

Ezt olvastátok az ízHUSZÁR magazinon?

6 kilós hamburgerszörny: az USA Jamie Olivertől kér segítséget

Címlapról ajánljuk

7 szépséges növény, ami kis kaspóban is buján nő

A konténeres kertészkedés ideális megoldás azoknak, akik kis helyen, a teraszon vagy az erkélyen szeretnének zöldellő, virágzó növényeket nevelni. Most bemutatjuk azokat a könnyen gondozható növényfajtákat, amelyek különösen jól érzik magukat kaspókban és virágtartókban.

Nosalty

További cikkek