Nagyi fondorlatos praktikái a tökéletes kelt tésztához

A kelt tésztától sok háziasszony ódzkodik, a legtöbben azért, mert félnek, hogy nem fog kellőképpen megdagadni. Eláruljuk a fondorlatos praktikákat, hogy mire figyelj! (X)

Aranygaluska, kalács, kakaós csiga – egytől egyig kelt tésztából készülő édes finomságok, kár lenne lemondanunk róluk csak azért, mert félünk az elkészítésüktől. Nincs bennük semmi ördöngösség és megfejthetetlen titok, csupán néhány praktikát és tippet kell ismernünk ahhoz, hogy a végén az eredmény egy isteni, omlós és levegős sütemény legyen!

Kakaóscsiga-muffin recept

Kezdjük is az alapoknál, a lisztnél. Ma már a klasszikus finomliszt és rétesliszt mellett számos speciális keveréket is találunk a boltok polcain. Ilyen a Nagyi titka Kelt tészta süteményliszt is, ami nevéből adódóan az élesztővel készült, kelesztett tésztákhoz ideális választás. Hogy miért? Az alapanyaga a süteménykészítéshez ideális tulajdonságokkal rendelkező étkezési búza, amely természetes módon magas sikértartalmának köszönhetően a tészta gyönyörűen megkel és puha marad. Még jobb eredményt érsz el, ha a kelt tészta süteménylisztet átszitálod, így még levegősebb tésztát kapsz.

A következő sarkalatos pont az élesztő kérdése. A szárított verzióval egyszerűbb dolgunk van, a legtöbbször még futtatni sem kell. A friss élesztővel viszont gondosan és okosan kell bánnunk ahhoz, hogy tökéletes süteményeket tehessünk az asztalra. A legfontosabb, hogy valóban legyen friss! Amin már barna foltok jelentek meg, azt bizony kiszáradt, és nem lesz annyira hatékony.

Nagyi titka Kelt tészta süteményliszt

A legtöbb esetben a friss élesztőt felfuttatva kell a tésztához adni, és ez az a pont, ahol a legtöbben hibázhatnak. Fontos, hogy a tej, amibe belemorzsoljuk, langyos legyen. Se túl forró, se túl hideg, nagyjából a kézmeleg hőmérséklet az ideális neki. A tejbe érdemes szórni egy-két teáskanál cukrot, amit az élesztőgombák „esznek”, és így még gyorsabban életre kelnek. Ha az élesztő benne van, tegyük félre negyed órára, és ha habos, buborékos, valamint kissé megemelkedett, akkor sikerrel jártál! Arra ügyelj, hogy sóval közvetlenül sose érintkezzen az élesztő, mert tönkreteheti a folyamatot.

Ha az élesztőt és minden egyéb hozzávalót a tésztához öntöttél, akkor alaposan, minél gyorsabban dolgozd össze. A gyorsaság azért fontos, hogy a langyos tejtől a tészta is langyos maradjon, így a kelesztés sokkal jobban fog menni! A legjobb, ha a cipóvá formázott tésztát egy edénybe teszed, konyharuhával letakarod, és a radiátor mellett vagy két párnával letakarva hagyod egy óra alatt megduzzadni. Fontos, hogy túlkeleszteni is lehet ám a tésztát, ezért ha letelt az idő, láss neki a további munkának, különben élesztőízű lesz, és túlságosan megnő a sütőben.

Sok recept dupla kelesztést ír elő, ekkor már általában a megformázott vagy megtöltött tésztát kell pihentetni - valamivel kevesebb ideig, mint korábban. Az biztos, hogy a megkelt tésztát alaposan át kell gyúrnod, mielőtt a sütésnek nekifognál. (X)

Tudj meg többet a Nagyi titka Kelt tészta süteménylisztről!

Címlapról ajánljuk

További cikkek