Emlékszem, kiskorombanbrokkolitmég csak nagyon elvétve lehetett kapni, akarfiolpedig nem tartozott kedvenceim közé, nagymamám és édesanyám pedig csak levesbe főzve tették elém. Úgy 12 éves lehettem, amikor egy osztálytársamnál zsemlemorzsával sütve tálalták – ekkor jött el a változások ideje. Olyan finom volt, hogy szinte én ettem meg az egészet. Még azon a héten felcsaptam Horváth Ilona szakácskönyvét, és elkészítettem a saját változatomat. Roppant egyszerűen és nagyszerűen vittem véghez a műveletet.
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/zg/yZ/0W3MhxgAtKCezbVpAL564DlRWgKB6n1J2CY0xqAl.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=60882e4cca3dd0357333fa658d9b31b9)
Amikor az én gyermekeim cseperedtek, már egyáltalán nem ment újdonságszámba a brokkoli a zöldségesnél. Készítettem is nekik sokszorpürét,levestbelőle, sajtos-tejfölös rakott brokkolit viszont csak később gyártottam. Amikor elérkezettnek láttam az időt, belekevertem pár karfiolrózsát is. Mára megeszik a kizárólag karfiolból álló rakottast is, úgyhogy egy további lépésre szántam el magam: dijoni mustáros-fehérborsos, kellemesen szerecsendiós tejszínszószba forgatott, frissen készített zsemlemorzsával szórt finomságot sütöttem nekik.
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/Ii/Wk/uXnO2tiUHxGDERbXFFRzrEvWuI2bE1VwCAfv3pga.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=a006234491396c3c31778b680ded5ff5)
Nemrégiben külföldön jártam. Egy barátnőmmel a város egyik legjobb humuszbárjában ebédeltünk, ahol egy fantasztikus, egyben párolt tahiniskarfiolt rendeltünk. Ekkor jöttem rá, hogyan tudom tovább szőni a karfiol-megszerettetési szálat. Rákerestem az interneten, milyen módon lehet még egyben sütni ezt a zöldséget, és egy fantasztikus képet találtam, aztán rákattintva kiderült, hogy könnyű elkészíteni, a fűszerek összeállításából pedig már előre tudni lehetett, hogy az íze sem lesz semmi.
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/nh/23/SIPt3wyZnWM1ZIxw8hibDPzjHMT58mUu2v3ytnVA.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=65bdd7f63053225e3811f5aa9281fd82)
A sült karfiol egyébként is nagyszerű, de így egészben sütve a legjobb! Amikor megkóstoltuk, belül roppanósan puha volt, kívül pedig harsant a fűszeres bunda a fogunk alatt. Ennél nincs finomabb és egyben szebb látványú zöldségétel! Hétköznap tálalhatjuk a családnak főételként, de vegetáriánus családtagjaink, vacsoravendégeink elkápráztatására is kiváló. Nagy adag olívaolajos-citromos öntetű friss salátával nagyszerű, de ha sült hús mellé adjuk köretként, úgy is megállja a helyét.
Jövő héten a cikkben említett humuszbár fogásait készítem el házilag. Addig is süssünk minél több karfiolt és brokkolit a gyerkőcöknek!Gréti