Rákkeltő anyagok lehetnek a mustárban

A németek különböző mustárokat vizsgáltak, és igencsak meglepődtek az eredményeken.

A német ÖkoTest ismét tesztelt, ezúttal a mustárokat vették górcső alá. Mint kiderült a 23 vizsgált mustár közül csupán 8 termék végzett „nagyon jó” minősítéssel. A dm Bio közepesen erős mustár „jó”, a Penny Delikatess mustárja pedig csupán „elégséges” értékeléssel zárta a tesztet. A legrosszabb eredményt az itthon is kapható Alnatura Bio mustár lett, amelyben erukasav és biszfenol-F (BPF) jelenlétét is igazolták.

Rákkeltő anyagok lehetnek a mustárban

A BPF szerkezetileg szinte megegyezik a biszfenol A-hoz (BPA), mely bizonyítottan rákkeltő. Ezen kívül károsítja az endokrin- és immunrendszert. Három szószban mutatták ki a mustármagban természetesen is előforduló erukasavat, mely a Német Szövetségi Kockázatértékelési Intézet szerint elősegítheti a szív körüli zsírlerakódást, és gyengítheti a szívizmot.

A termékek többsége megfelelt íz és biztonságosság szempontjából, azonban 6 mustárnál hiányolták a tesztelők a természetes csípősséget.

Forrásunk volt.


Még több friss hír:

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

20 mesés gasztrokönyv 2025 karácsonyára, amitől minden konyhatündér szíve megdobban

Rég nem volt már ehhez hasonló gasztrokönyvdömping, mint az idei évben, de legalább van miből válogatni karácsonyi ajándék gyanánt. A felhozatal nagyon színes, hiszen a klasszikus szakácskönyvektől kezdve a vegán, mentes recepteket felvonultató köteteken át desszertekre fókuszáló vagy éppen az air fryer sokoldalúságát bemutató könyvek mellett önéletrajzi ihletésű kitárulkozással is találkozunk. Lássuk az idei év húsz, leginkább említésre méltó gasztrokönyvét!

Balogh Lilla

További cikkek

Top Receptek