Rákkeltő anyagok lehetnek a mustárban

A németek különböző mustárokat vizsgáltak, és igencsak meglepődtek az eredményeken.

A német ÖkoTest ismét tesztelt, ezúttal a mustárokat vették górcső alá. Mint kiderült a 23 vizsgált mustár közül csupán 8 termék végzett „nagyon jó” minősítéssel. A dm Bio közepesen erős mustár „jó”, a Penny Delikatess mustárja pedig csupán „elégséges” értékeléssel zárta a tesztet. A legrosszabb eredményt az itthon is kapható Alnatura Bio mustár lett, amelyben erukasav és biszfenol-F (BPF) jelenlétét is igazolták.

Rákkeltő anyagok lehetnek a mustárban

A BPF szerkezetileg szinte megegyezik a biszfenol A-hoz (BPA), mely bizonyítottan rákkeltő. Ezen kívül károsítja az endokrin- és immunrendszert. Három szószban mutatták ki a mustármagban természetesen is előforduló erukasavat, mely a Német Szövetségi Kockázatértékelési Intézet szerint elősegítheti a szív körüli zsírlerakódást, és gyengítheti a szívizmot.

A termékek többsége megfelelt íz és biztonságosság szempontjából, azonban 6 mustárnál hiányolták a tesztelők a természetes csípősséget.

Forrásunk volt.


Még több friss hír:

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...