Mire használd a süteménylisztet?

Hogy készíthetsz még könnyedebb, még levegősebb piskótát és igazán krémes krémeket? A kulcsszó: extra finom süteményliszt!

Sütemény sütésénél általában a sima BL55-ös finomliszthez nyúlunk. Hiba! Nem mintha a nevezett lisztfajtával bármi probléma lenne, hiszen sok mindenre alkalmas, de főzés közben sem mindegy, hogy egy szilvás gombóchoz milyen krumplit használunk, a sütésnél ezek az apró különbségek még nagyobb hangsúlyt kapnak.

Vajas piskóta - alaprecept

A sütés egy nagyon érzékeny kémiai folyamat, és rengeteg minden befolyásolja a folyamat végkimenetelét. Ha magunk elé képzelünk egy tömött tésztájú, ugyanakkor selymesen puha lekváros buktát, majd egy pillekönnyű piskótát, amit például somlói galuskához készülünk felhasználni, akkor evidens kell hogy legyen, hogy a két tésztához különböző lisztek illenek. Persze ott van a többi kiegészítő is: az élesztő frissessége, a tojás mérete, a sütőpor minősége, mégis, ha jól választunk lisztet, már sokat tettünk azért, hogy a süteményünk mindig tökéletesre sikerüljön.

A Nagyi Titka Extra finom süteménylisztet a prémium minőségű, kiemelkedően magas sikértartalmú búzából készül, melyet az átlagosnál is finomabbra őrölnek. Ennek köszönhetően a vele készült sütemények könnyebben "feljönnek" sütés közben, puhábbak, levegősebbek lesznek. Míg az omlós tésztáknál, pogácsáknál, édes és sós aprósüteményeknél ez kifejezetten nem alapkövetelmény, a piskótáknál, kevert sütiknél felfújtaknál megkérdőjelezhetetlen, hogy ezt az eredményt szeretnénk elérni. Annak köszönhetően, hogy a búzaszemeket extra finomra őrlik, könnyebben keverednek a tojással, olvasztott vajjal, más folyadékokkal, és kevésbé csomósodnak - így aztán értelem szerűen könnyebben dolgozik velük a sütőpor és a többi térfogatnövelő alapanyag.

Ugyancsak ennek a tulajdonságnak köszönhető az is, hogy krémek készítéséhez, sőt, ételek sűrítéshez is ez a legalkalmasabb liszt.

Itt tudhatsz meg még többet a Nagyi Titka extra finom süteménylisztről >>

Legújabb receptek

Chimichurris csirke

A chimichurri csirke egy fantasztikus, dél-amerikai (főként argentin) ihletésű étel, ahol a friss fűszernövényekből készült chimichurri szósz fűszerezi meg a csirkét. Az alábbi ...

Egyszerű cukkinifőzelék

A cukkinit annyi mindenre használjuk a konyhában, ugyan miért ne főzhetnénk hát belőle főzeléket is? Az alábbi recept végletesen nyárias, ízeiben valahol a tökfőzelék felé tendál, ...

Trópusi mézes krémes

Egyszerűen imádjuk a mézes krémest, a kánikulaszezon kezdetével pedig úgy éreztük, ideje nyári köntösbe öltöztetni kedvencünket. A hagyományos, vajas darakrémet ezúttal kókuszosra ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Kovászos uborka egyszerűen

Túlmisztifikált receptek helyett a 96 éves Dédimama receptje. Tanyán született, ott nőtt föl, sok hasznos  praktikát hozott magával. Sokszor készítettük már, de legfinomabb akkor ...

Egyszerű tökfőzelék

Van, aki tejjel, van, aki csontlével, megint mások kovászos uborka levével készítik - mi így szeretjük, egy kis fűszerpaprikával és sok sok kaporral.