Jobb, ha vigyázol: ezért balesetveszélyes tejet és vizet melegíteni a mikróban

Kevesen tudják, de a víz vagy a tej mikrohullámú sütőben történő melegítése ellenjavallt. Szokásod folyadékot melegíteni a mikrohullámú sütőben? Mondjuk, miért lehet ez veszélyes, és hogyan kerülheted el a baleseteket!

Előfordult már, hogy tettél egy bögre vizet vagy tejet a mikróba, és az hirtelen buborékolni kezdett? Ezt túlmelegedésnek hívják. A mikrohullámú sütő képes felmelegíteni a folyadékokat a forrásponton túl látható buborékok képződése nélkül. Így egy egyszerű mozdulat – akár a folyadék megkeverése kiskanállal – hirtelen buborékolást idéz elő, ami veszélyes lehet ránk nézve.

Pohárból kifolyt tej mikrohullámú sütőben
Ezért NE melegíts tejet és vizet a mikróban

Miért nem jó ötlet vizet vagy tejet melegíteni a mikrohullámú sütőben?

A mikrohullámú gyorsan felmelegíti az ételeket és az italokat, mert elektromágneses hullámokat használ, amelyek kölcsönhatásba lépnek az élelmiszerben lévő víz-, zsír- és cukormolekulákkal, és hőt termelnek.

A mikrohullámú sütő belsejét fém borítja, amitől a hullámok visszaverődnek. A forgó lemez elősegíti a hő egyenletesebb elosztását, de úgynevezett forrópontok alakulhatnak ki. Ezek olyan területek, amelyek gyorsabban melegszenek fel, mint a többi.

Folyadékok esetében ez a szabálytalan melegítés „kitöréses forráshoz” vezethet, amikor a folyadék érintésre vagy keverésre hirtelen felforr.

Ez a jelenség veszélyes lehet ránk nézve is, hiszen égési sérüléseket kaphatunk, illetve, ha a víz vagy tej a mikróban fut ki, rövidzárlatot is okozhat.

Mit tehetünk, hogy elkerüljük a kitöréses forrást?

  • Ha vizet melegítünk a teához vagy kávéhoz, a melegítés előtt tegyünk a vízbe édesítőszert, cukrot.
  • Melegítsük a vizet, tejet és egyéb folyadékokat a mikrohullámú sütőhöz való üveg- vagy műanyag edényekben.
  • Mielőtt betesszük a mikróba a folyadékot, keverjük meg, mert ez elősegíti a hő egyenletesebb eloszlását.
  • Ne öntsük csordultig a poharat: helyet hagyva a párolgásnak megakadályozhatjuk a túlzott nyomás kialakulását!

Forrásunk volt.


További tudnivalók a mikrózásról:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Osztrák krumplisaláta

Ha Bécsben járok, mindenképpen ennem KELL Wiener Schnitzel-t (bécsi szeletet)! Sokszor volt már szerencsénk egymáshoz, de talán legutóbb adták hozzá a legfinomabb krumplisalátát. Ezt ...