Miért lehet mosás után is szaga a ruháknak? És mit tehetünk ez ellen?

Kevés bosszantóbb érzés van annál, mint amikor gondosan kimossuk a ruháinkat, majd mikor eltennénk őket a helyükre, az illatuk – inkább szaguk – olyan, mintha hónapok óta egy szellőzetlen fiók alján pihentek volna. Szerencsére viszont létezik erre megoldás.

Az üzletek mosószeres polcai tele vannak olyan termékekkel, amelyek azt ígérik, hogy friss illatot kölcsönöznek a ruháknak – ez azonban nem feltétlenül jelent garanciát. Ha mosás után is kellemetlen szagok érződnek az anyagokon, az annak a jele, hogy a szövetben ott maradtak azok a szennyeződések és baktériumok, amelyek a szagot okozzák – vagyis a ruha valójában nem tiszta.

Ruhaszárító
Miért lehet mosás után is szaga a ruháknak? És mit tehetünk ez ellen?

A szagokat okozhatják a testből származó olajok vagy az izzadtság, de gombás vagy bakteriális elszaporodás, vagy külső tényezők, például parfüm és vegyszerek – például molyirtó, benzin – is. Ha ezek a szagmolekulák nem távoznak el a mosás során, akkor azok beágyazódnak a szálak közé, és ott maradnak. A jó hír az, hogy többféleképpen is megszabadulhatunk tőlük.

Válogassuk szét és mossuk újra a ruhákat

A szagok eltávolításához válogassuk szét a ruhákat, és mossuk ki újra őket a címkén megadott legmelegebb vízhőmérsékleten, erőteljes mosószerrel. Olyat válasszunk, ami elég enzimet tartalmaz ahhoz, hogy lebontsa a foltokat és szagokat. Ne tömjük túl a mosógépet, és ne használjunk öblítőt, mert az bevonja a szálakat és bent tarthatja a baktériumokat.

Használjunk öblítőprogramhoz való adalékot

A szagmolekulák és baktériumok könnyen megtelepednek a szövetek szálaiban. Egy kereskedelmi forgalomban kapható öblítőprogramhoz való adalékanyag – például fertőtlenítő – segíthet eltávolítani a szagokat.

Ezek az ammóniumvegyületek elpusztítják a baktériumokat és vírusokat anélkül, hogy fehérítőt használnánk.

Más típusú öblítőszerek eltávolítják a szennyeződéseket és mosószermaradványokat, amelyek például a túl sok mosószer vagy a túlzsúfolt mosógép miatt rakódtak le.

Előáztatás szódabikarbónával

A szódabikarbóna segít semlegesíteni a szagokat. Egy csésze szódabikarbónát keverjünk össze egy liter forró vízzel, majd áztassuk bele a ruhát legalább 4 órára, utána mossuk ki szokás szerint.

Ha izzadságszag van a hónalj vagy az ágyékrészen, készítsünk szódabikarbóna-pépet, kenjük fel az érintett területekre, és egy régi fogkefével dolgozzuk bele a szövetbe mindkét oldalról. Hagyjuk rajta legalább egy óráig.

Egy hasonló módszer a vegytisztítós ruháknál is működik: tegyük a kellemetlen szagú ruhát egy nagy, zárható műanyag dobozba vagy zacskóba egy nyitott doboz szódabikarbónával, és hagyjuk így legalább 24 órán át – akár több napig is. Ha szükséges, ismételjük meg a folyamatot friss szódabikarbónával.

Áztassuk ecetes vízbe

Keverjünk el két csésze desztillált fehér ecetet körülbelül 3,8 liter vízben. Áztassuk a ruhát legalább egy órán át, mielőtt a megszokott módon kimossuk.

Szellőztessük a ruhákat a friss levegőn

A dohányfüst, főzés vagy parfüm szagától könnyen megszabadulhatunk, ha a ruhákat több órára kiszellőztetjük a szabad levegőn. Kerüljük a közvetlen napfényt, nehogy kifakuljanak. A száraz, szellős idő a leghatékonyabb.

Bízzuk profikra

Ha minden próbálkozás ellenére sem múlik el a szag, érdemes elvinni a ruhát egy profi vegytisztítóhoz, ahol erősebb szerek és fejlettebb technológia áll rendelkezésre.

Plusz: gyors tippek a ruhák felfrissítésére

Ezek a módszerek nem távolítják el a makacs szagokat, de gyors segítséget nyújthatnak:

  • Használjunk textilfrissítő sprayt. Fújjuk be a ruhát, majd hagyjuk megszáradni, mielőtt felvennénk.
  • Használjunk gőzt. Akasszuk fel a ruhát egy forró fürdőszobában, gőzöljük kézi ruhagőzölővel, vagy tegyük be a szárítóba nedves mikroszálas törölközővel néhány percre.
  • Készítsünk saját frissítőt. Egy szórófejes flakonba keverjünk fél pohár vizet, fél pohár desztillált ecetet és néhány csepp illóolajat (pl. levendulát). Permetezzük könnyedén a ruhára, majd hagyjuk megszáradni.

Forrásunk volt.


Cikkek, amik érdekelhetnek:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...