Mi az a placebóhatás? Vajon kinél működik és kinél nem? Kérdéseinkre a pszichológus válaszol

A homeopátiás kezeléssel kapcsolatban merült fel az elmúlt hetekben a placebohatás témája. Ti már tapasztaltátok?

Az elmúlt hetekben nagy port kavart a hír, hogy az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete (EASAC) megállapította: a homeopátiás készítmények hatása csak a placebo hatással magyarázható. Kántor Nedda, a Rózsakert Medical Center pszichológusa segítségével összegyűjtöttük, hogy mit kell tudni erről a jelenségtől.

Kántor Nedda, a Rózsakert Medical Center pszichológusa

Mi a placebo?

A placebo szó latin eredetű, jelentése: „tetszeni fogok”. A placebo lehet tabletta, injekció, kenőcs, bármilyen típusú álgyógyszer, amely nem tartalmaz az egészségre ható aktív alapanyagot. Legtöbbször gyógyszertesztek során alkalmazzák, ilyenkor a kutatásban részt vevők egyik csoportját gyógyszerrel, a kontroll csoportot pedig placeboval „kezelik”, majd összehasonlítják a hatásukat, ezek alapján meghatározzák a gyógyszer hatékonyságát és mellékhatásait.

Miért lehet hatékony a placebo?

Ez a test és az elme kapcsolatával és elvárásainkkal magyarázható. Ha valaki hisz abban, hogy az adott készítmény hatására jobban lesz, az olyan kémiai folyamatokat indíthat el a testében, mintha ténylegesen gyógyszerrel kezelnénk. Tehát úgy működik, mint egy önmagát beteljesítő jóslat. Sok esetben az elvárások és a hatás erőssége is összefügg, minél jobban hisz valaki a gyógyszer hatékonyságában, annál jobban kezeli a problémáit.

Negatív hatása is lehet

Az önmagát beteljesítő jóslat azonban nem csak a gyógyító hatásra igaz. Ha a páciens azt várja, hogy a készítmény mellékhatásokat okoz majd nála, akkor előfordulhat, hogy fejfájást, hányinger, vagy egyéb kellemetlen tüneteket észlel magán.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ezeket olvastad már?

Címlapról ajánljuk

7 imádnivaló teraszos hely Budapesten, ahol jót is ehetünk

Egyre inkább kikívánkozunk a négy fal közül. Ha szeretnétek a szabad ég – vagy épp egy napernyő – alatt lazulni, annyi sok jó lehetőség van a fővárosban! Ajánlunk helyet a pesti flaszteren, a budai és a pesti Duna-parton is, hiszen a terasz is sokféle lehet a csupazöld kerthelyiségtől a belvárosi kiülős helyekig. Teraszra fel!

Nosalty

További cikkek

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!