A versenyzők már serénykednek
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/FE/gC/0KFvsNC1Hv0u1Z0kF7YTliNCzhw1WTETd1dShLrf.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=66a862b4ffe9f817a225083f40c144d0)
A kékfrankos egészen az 1990-es évek elejéig itthon lenézett szőlőfajta volt, sokan szerették volna lecserélni más, divatosabb tőkékre. Szerencsére a borászok időközben megbarátkoztak vele, sőt vannak, akik azt állítják, hogy a magyarországi természeti adottságok különösképpen alkalmasak arra, hogy a kékfrankosból a lehető legjobb bort állítsák elő.
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/2F/s0/xIeBQdTUTAD6JUPFCR0puUPo7uyoxlgBsGALlsBk.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=bf0f67820899e2dd188f586f29f6e1dc)
Évi néni nyújtja a házi tésztát
Nem véletlen tehát, hogy mára hazánkban a legelterjedtebb vörösborszőlő-fajtává vált. Villányban, Szekszárdon és Egerben is népszerű, ugyanakkor Sopronban kitüntetett szerepe van. A hagyomány úgy tartja, hogy nevét a Napóleon serege által használt pénzről kapta, mert a jó borokat a magyar gazdák csak az értékesebb, kék színű, francia pénzért mérték. A történet persze valószínűleg nem igaz, hiszen ekkor Sopronban még főként fehérbor termelésével foglalkoztak, de azért jól hangzik.
A sajt is rákerült a pulykára
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/mQ/La/F6UKDWAJMxqWy6XA7gOj4c88kQWLtBqj4eiN1t7v.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=373071a47c9301326cdf43eba4c838e1)
Az viszont már kétségtelen tény, hogy Sopront a kékfrankos fővárosának tartják és mintegy 1100 hektáron sorakoznak a tőkék eme vidéken. A Hotel Sopron már hetedik alkalommal rendezte meg udvarán a hagyományos soproni kékfrankos bográcsos főzőversenyt, szórakoztató csapatjátékokkal. A csapatversenyen felül a PannoMánia fesztiválon bolondos vásári forgatag, programkavalkád várta a kicsiket és a nagyokat: színes felvonulás, malacsütés, grill és bogrács ételek, boros gazdák, kézművesek, gyermek- és színpadi programok szórakoztatták a nagyközönséget egész nap.
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/mt/sm/F7s1rUpLqzdILyjU9dxWJ8V23jL1HyZxFpZyzgt9.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=e9340394c5b2df18a27b122c2fe291df)
Ezen túlmenően a Príma főzőverseny következő fordulójára is itt került sor, és mi más lehetett volna a téma, mint a kékfrankos? A versenybe receptet feltöltő és a legtöbb szavazatot kapott első öt szakács készíthette el a helyszínen saját receptjét. A megmérettetést mindenki igen komolyan vette, sőt volt, aki már a verseny megkezdése előtt két órával nekiállt a főzésnek.
A nyertes étel: vörösboros marhapofa tormás burgonyapürével
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/X3/RP/Kkpj25R1TWYKJVGuxpnOM2zHsD42q45I4Ew7Aq9Y.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=91f04292579fe9b9d9078745fc0a5c0d)
A nyertes csapat: Club Culinare Hungary
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/l1/sn/XNf9ZlWFUVFSYZqj87KwewHyHS2phoHHDl5PgAKf.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=dc46cf8530dbe3c0357ff4f781e000ac)
A Club Culinary Hungary csapata ugyanis vörösboros marhapofát készített tormás krumplipürével és azt tudjuk ugyebár, hogy legyen akármilyen fiatal az a marhapofa, ahhoz, hogy kellően puha legyen, idő kell. Az elhivatottságuknak később meg is lett a gyümölcse, hiszen ezen a napon ők végeztek az első helyen, a már rutinos versenyzőnek számító Évi néni és vörösboros szarvasraguja és Sziszi kéksajtos pulykamelle előtt.
A versenynek azonban még koránt sincs vége, hiszen az utolsó állomáson, Kadarkúton a legjobb gesztenyés főételeket díjazzuk majd. Ha neked is van egy nyerő gesztenyés recepted, akkor ne habozz és nevezz be a versenybe, hogy tiéd lehessen az értékes nyeremények egyike!