Ünnepi pulykamell recept

1 adag
920
kcal
Ünnepi pulykamell
Ünnepi pulykamell
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nálunk már nagyon hosszú ideje mindig ez készül karácsonykor 24. estére. Nagyon finom ízes, és könnyű összeállítani, akár előre is összerakhatjuk, és hűtőbe tehetjük, aztán csak be kell tenni a sütőbe, és néha ránézni, marad időnk mással foglalkozni, mégis egy igazán különleges ételt kapunk, aminek kitűnően harmonizálnak az ízei.:)

hozzávalók / 6 adag

A húshoz

  • 1 kg pulykamell
  • 20 dkg bacon (szeletelt)
  • 25 dkg kéksajt
  • 8 dkg vaj
  • 1.5 dl száraz vörösbor

A körethez

ajánlat

Fontos, hogy a húst ne sózzuk be, mert a bacon és a kéksajt is sósak, és az pont elég.

A pulykahúst ne próbáljuk helyettesíteni más hússal, pl. csirkemellel, mi egyszer kipróbáltuk, és úgy már nem volt az igazi.

Mi Karácsonyra szoktuk készíteni, de ajánlom bármilyen alkalomra, amikor elő kell rukkolnunk egy ünnepi ebéddel vagy vacsorával, nagyobb vendégség mellet is ideális.

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes, tojásmentes
nehézség: könnyű
főzőverseny: Soproni Kékfrankos főzőverseny
szakács elkészítette: család kedvence receptek
költség egy főre: nem olcsó receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

baconös pulyka, vörösborban párolt pulykasült, kéksajtos pulykamell
Szólj hozzá!

elkészítés

A hús elkészítése:

  1. A pulykamell szeleteket a következőképpen kell összeállítani egy jénai / tűzálló tálban:
  2. Lerakunk egy szelet pulykamellet, egy-két szelet baconnel befedjük, a szelet nagyságától függően.
  3. Erre rakjuk a következő szelet húst, srégen egymásra a téglalap alakú tálban, majd erre is teszünk ugyanannyi bacont. Addig ismételjük, amíg a husiszeletek el nem fogynak, és a tál meg nem telik.
  4. A végén egy szép lapos sort kell, hogy kapjunk a téglalap alakú jénaiban. Erre egyenletesen rámorzsoljuk a kéksajtot, és a vajat is egyenletesen rácsipegetjük.
  5. Felöntjük a borral, és alufóliával vagy ha van, a tál tetejével lefedjük. Így rakjuk be sülni közepes lángon, amíg a hús készre nem párolódik. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy már omlós-e.
  6. Ekkor levesszük róla a fóliát vagy a fedőt, és lesütjük, de ügyeljünk, hogy ne szárítsuk ki, és hagyjunk alatta némi szaftot.

A köret:

  1. A krumplit sós vízben héjában megfőzzük, majd meghámozzuk, a húsi szaftjával locsolgassuk meg a krumplit.
  2. A kelbimbót is sós vízben megfőzzük, de csak éppen annyira, hogy ropogós maradjon. Majd a vajat egy serpenyőben felolvasztjuk és átforgatjuk rajta a kelbimbót.

 

  • sütési hőfok: 200°C
  • tepsi mérete: 20×30 cm
  • költség: 3500 Ft
  • elkészítettem: 16 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 10 471
elküldve: 15
receptkönyben: 143
elkészítve: 0/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Sziszi

Mióta szakács: 2012.06.14.
15 recept

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

Legfrissebb cikkek

Türelem croissant-t terem
Türelem croissant-t terem
A croissant-készítés nem rövid folyamat, éppen ezért sokan nem is mernek belevágni. A család kedvence vajas csoda viszont bebizonyítja, érdemes az érte hozott erőfeszítésre.
A hét szakácsa: Nagymama receptjei
A hét szakácsa: Nagymama receptjei
Eheti kiemelt szakácsunk: Nagymama receptjei, alias Julcsi. 19 éves korában érintette meg a gasztronómia szele, azóta kialakította sajátos, "Julcsis" ízvilágát.
Így pakold meg a tányérodat!
Így pakold meg a tányérodat!
Csak úgy záporoznak ránk a jótanácsok: együnk sok zöldséget, gyümölcsöt, fogyasszunk teljes őrlésű gabonaféléket, sovány húsokat. Mindezt egyszerre! De hogyan?
920