Ünnepi pulykamell recept

Ünnepi pulykamell
Ünnepi pulykamell
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nálunk már nagyon hosszú ideje mindig ez készül karácsonykor 24. estére. Nagyon finom ízes, és könnyű összeállítani, akár előre is összerakhatjuk, és hűtőbe tehetjük, aztán csak be kell tenni a sütőbe, és néha ránézni, marad időnk mással foglalkozni, mégis egy igazán különleges ételt kapunk, aminek kitűnően harmonizálnak az ízei.:)

hozzávalók / 6 adag

A húshoz:
  • 12 szelet pulykamell
  • 1 cs bacon szalonna
  • 20-25 dkg kéksajt
  • 5-8 dkg  vaj
  • 1,5 dl száraz vörösbor

A köret:

  • 1 kg apró gömbkrumpli
  • 0,5 kg kelbimbó
  • 5 dkg vaj

ajánlat

Fontos, hogy a húst ne sózzuk be, mert a bacon és a kéksajt is sósak, és az pont elég.

A pulykahúst ne próbáljuk helyettesíteni más hússal, pl. csirkemellel, mi egyszer kipróbáltuk, és úgy már nem volt az igazi.

Mi Karácsonyra szoktuk készíteni, de ajánlom bármilyen alkalomra, amikor elő kell rukkolnunk egy ünnepi ebéddel vagy vacsorával, nagyobb vendégség mellet is ideális.

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: 90 napos diéta - fehérjenap
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
főzőverseny: Soproni Kékfrankos főzőverseny
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
költség egy főre: nem olcsó receptek
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

baconös pulyka, vörösborban párolt pulykasült, kéksajtos pulykamell

elkészítés

A hús elkészítése:

  1. A pulykamell szeleteket a következőképpen kell összeállítani egy jénai / tűzálló tálban:
  2. Lerakunk egy szelet pulykamellet, egy-két szelet baconnel befedjük, a szelet nagyságától függően.
  3. Erre rakjuk a következő szelet húst, srégen egymásra a téglalap alakú tálban, majd erre is teszünk ugyanannyi bacont. Addig ismételjük, amíg a husiszeletek el nem fogynak, és a tál meg nem telik.
  4. A végén egy szép lapos sort kell, hogy kapjunk a téglalap alakú jénaiban. Erre egyenletesen rámorzsoljuk a kéksajtot, és a vajat is egyenletesen rácsipegetjük.
  5. Felöntjük a borral, és alufóliával vagy ha van, a tál tetejével lefedjük. Így rakjuk be sülni közepes lángon, amíg a hús készre nem párolódik. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy már omlós-e.
  6. Ekkor levesszük róla a fóliát vagy a fedőt, és lesütjük, de ügyeljünk, hogy ne szárítsuk ki, és hagyjunk alatta némi szaftot.

A köret:

  1. A krumplit sós vízben héjában megfőzzük, majd meghámozzuk, a húsi szaftjával locsolgassuk meg a krumplit.
  2. A kelbimbót is sós vízben megfőzzük, de csak éppen annyira, hogy ropogós maradjon. Majd a vajat egy serpenyőben felolvasztjuk és átforgatjuk rajta a kelbimbót.

 

  • sütési hőfok: 200°C
  • tepsi mérete: 20×30 cm
  • költség: 3500 Ft
  • elkészítettem: 16 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 10 131
elküldve: 15
receptkönyben: 141
elkészítve: 0/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Sziszi

Mióta szakács: 2012.06.14.
13 recept

Legfrissebb cikkek

Sonkás gulka – ismered? Szereted?
Sonkás gulka – ismered? Szereted?
Kérdeztem unokáimat, kérnek-e gulkát, de rögtön visszakérdeztek: mi az? Mivel a sonkás tésztát szeretik, bíztam benne, hogy a gulka is ízlik majd nekik.
Húsvéti kiegészítő étkek
Húsvéti kiegészítő étkek
Húsvétkor mindenki azon töri a fejét, mi legyen a menü. De nem elég csak ezzel foglalkozni, kellenek kiegészítő ételek is - jöjjön néhány ötlet!
Minden étel fontos, szól valamiről
Minden étel fontos, szól valamiről
Sokszor a hétköznapi sietségben nem jut időnk azon gondolkodni, mit főzzünk vacsorára. Varázsoljunk ünnepi ételeket hétköznapokon is a Vénusz Alkalomválasztóval!
Nagypénteki böjtkalauz
Nagypénteki böjtkalauz
Nagypéntek a gyász napja az egész keresztény világban, egyben szigorú böjt is: csak háromszor szabad ennünk, de jóllaknunk csak egyszer szabad.