Melyik pezsgő az igazi?

Édes legyen vagy száraz? Fehér, rosé vagy talán vörös? Hogyan válasszunk magunknak pezsgőt, hogy ne érjen minket csalódás?

A borszakértők egyre hatékonyabban győzik meg a fogyasztókat arról, hogy csak a száraz bor az igazi. Ez az állítás a pezsgők esetében még kevésbé vált közkeletűvé. Országonként is jelentős különbségek mutatkoznak a pezsgők cukortartalom szerinti fogyasztói szokásában. Míg a fejlett gasztronómiai kultúrával rendelkező tengerparti országokban jellemzően a száraz fajtákat fogyasztják, addig a kontinens közepe és kelet felé haladva folyamatosan növekszik az édes pezsgőt kedvelők száma. Olaszországban a száraz pezsgő kedvelői mellett széles kínálatból válogathatnak az édesszájúak is, és ez hagyományosan így van Magyarországon is.

A legjobban akkor járunk tehát, ha megbízunk a saját ízlésünkben, és mi magunk választunk kedvencet. Általánosságban elmondható, hogy érdemes az ismert, nagy hagyományokkal rendelkező gyártókat, márkákat választanunk, hiszen a jó pezsgő előállításához komoly szakértelem szükséges.

Kitöltés után első lépésként szemügyre kell vennünk a pezsgő színét, hiszen a jó és hibátlan ital színe leginkább ezüstfehér, zöldessárga, világos szalmasárga. Érdemes megfigyelnünk a kiválasztott pezsgő gyöngyözését, ami akkor tökéletes, ha a buborékok aprók, lassan, méltóságteljesen szállnak fel, és a gyöngyözés hosszan tartó esztétikai élményt nyújt. A kóstolás előtt vizsgáljuk meg a pezsgő illatát is, ami vagy gyümölcsös, esetleg mézre emlékeztető illattal rendelkezik, vagy élesztős, leginkább a friss kenyér vagy keksz illatára emlékezteti fogyasztóját.

Kóstoláskor próbáljuk a pezsgőben rejlő ízeket azonosítani! Lassú kortyokkal fejtsük meg az italt, bátran engedjük szabadjára fantáziánkat! Figyeljünk a pezsgő utóízére is, ami az egyik legfontosabb értékmérő, hiszen az igazán minőségi pezsgők rendkívül hosszú utóízzel kecsegtetnek.

A hazai pezsgőkínálatban mindenki kedvére szemezgethet, hiszen a Törley, a Hungaria, illetve a François pezsgők változatosságukkal a legkényesebb ízlést is kielégítik. Igazán különleges alkalmakra kiváló választás lehet a Törley Chardonnay Nyerspezsgő és a Törley Chardonnay Brut, amelyek 2-3 év palackban érlelés után érik el végső, felejthetetlen illatukat és zamatukat. A Hungaria pezsgők kínálatában különleges élményt ad a Hungaria Irsai Olivér, amely már illatával garantáltan levesz mindenkit a lábáról. Egyre népszerűbbek a bármikor frissítően és üdén ható, intenzív gyümölcsös illatú és ízű rosé pezsgők, melyek a Hungaria, a Törley és a François kínálatát is színesítik.

Törley Tipp: Milyen a jó pezsgőspohár?

A pereménél szűkülő, borospohárhoz hasonló alakú, de keskenyebb és magasabb tulipán poharak azok, amelyek igazán alkalmasak pezsgőfogyasztáshoz.

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így sterilizáld a befőttesüvegeket lekvárfőzéskor

Napi Tippünk a befőzéssel kapcsolatosan érkezik nektek: így, nyár vége fele közeledve sokan döntenek úgy, hogy a nyár legszínesebb-illatosabb-zamatosabb alapanyagait télen is élvezni szeretnék, így elteszik a finomságokat. Jöhetnek tartósított kedvenceink, a lekvárok! Na de hogy álljunk neki az üvegek sterilizálásának?