Melyik pezsgő az igazi?

Édes legyen vagy száraz? Fehér, rosé vagy talán vörös? Hogyan válasszunk magunknak pezsgőt, hogy ne érjen minket csalódás?

A borszakértők egyre hatékonyabban győzik meg a fogyasztókat arról, hogy csak a száraz bor az igazi. Ez az állítás a pezsgők esetében még kevésbé vált közkeletűvé. Országonként is jelentős különbségek mutatkoznak a pezsgők cukortartalom szerinti fogyasztói szokásában. Míg a fejlett gasztronómiai kultúrával rendelkező tengerparti országokban jellemzően a száraz fajtákat fogyasztják, addig a kontinens közepe és kelet felé haladva folyamatosan növekszik az édes pezsgőt kedvelők száma. Olaszországban a száraz pezsgő kedvelői mellett széles kínálatból válogathatnak az édesszájúak is, és ez hagyományosan így van Magyarországon is.

A legjobban akkor járunk tehát, ha megbízunk a saját ízlésünkben, és mi magunk választunk kedvencet. Általánosságban elmondható, hogy érdemes az ismert, nagy hagyományokkal rendelkező gyártókat, márkákat választanunk, hiszen a jó pezsgő előállításához komoly szakértelem szükséges.

Kitöltés után első lépésként szemügyre kell vennünk a pezsgő színét, hiszen a jó és hibátlan ital színe leginkább ezüstfehér, zöldessárga, világos szalmasárga. Érdemes megfigyelnünk a kiválasztott pezsgő gyöngyözését, ami akkor tökéletes, ha a buborékok aprók, lassan, méltóságteljesen szállnak fel, és a gyöngyözés hosszan tartó esztétikai élményt nyújt. A kóstolás előtt vizsgáljuk meg a pezsgő illatát is, ami vagy gyümölcsös, esetleg mézre emlékeztető illattal rendelkezik, vagy élesztős, leginkább a friss kenyér vagy keksz illatára emlékezteti fogyasztóját.

Kóstoláskor próbáljuk a pezsgőben rejlő ízeket azonosítani! Lassú kortyokkal fejtsük meg az italt, bátran engedjük szabadjára fantáziánkat! Figyeljünk a pezsgő utóízére is, ami az egyik legfontosabb értékmérő, hiszen az igazán minőségi pezsgők rendkívül hosszú utóízzel kecsegtetnek.

A hazai pezsgőkínálatban mindenki kedvére szemezgethet, hiszen a Törley, a Hungaria, illetve a François pezsgők változatosságukkal a legkényesebb ízlést is kielégítik. Igazán különleges alkalmakra kiváló választás lehet a Törley Chardonnay Nyerspezsgő és a Törley Chardonnay Brut, amelyek 2-3 év palackban érlelés után érik el végső, felejthetetlen illatukat és zamatukat. A Hungaria pezsgők kínálatában különleges élményt ad a Hungaria Irsai Olivér, amely már illatával garantáltan levesz mindenkit a lábáról. Egyre népszerűbbek a bármikor frissítően és üdén ható, intenzív gyümölcsös illatú és ízű rosé pezsgők, melyek a Hungaria, a Törley és a François kínálatát is színesítik.

Törley Tipp: Milyen a jó pezsgőspohár?

A pereménél szűkülő, borospohárhoz hasonló alakú, de keskenyebb és magasabb tulipán poharak azok, amelyek igazán alkalmasak pezsgőfogyasztáshoz.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

31 étel, amit idén októberben semmiképp se hagyj ki

Az őszi alapanyagpaletta eléggé kitesz magáért, az átmenet nyárból őszbe, majd őszből télbe tartogat nekünk pár csodás szezonális finomságot: cékla, körte, sütőtök, alma, szilva, batáta, füge, birsalma vár rád, de a sornak nincs vége. Főzz és süss velünk októberben is!