Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mégsem tesz jót a chiamag? NA NE!

"Csak előrecsomagolt formában, vagy csak bizonyos ételek összetevőjeként értékesíthető" - ezt a határozatot hozta most a Nébih közleményében a chiamagról.

Rossz hír a chiamag kedvelőinek – szigorítja a Nébih a forgalmazást, ezentúl, ahogy közleményükben olvasható, csak előrecsomagolt formában vagy csak bizonyos ételek összetevőjeként lesz értékesíthető.

Napi 15 gramm – ez lesz a javasolt napi adag.

Tény, hogy rosttartalma miatt most felkapott, divatos, egészséges alapanyag, „pozitív tulajdonságai mellett azonban a chia magnak lehetnek káros egészségügyi hatásai is”, túlzott fogyasztása – pont a magas rosttartalom miatt – emésztőrendszeri problémákat is okozhat - írják.

A mostani döntés alapján a chiamag összetevőként kizárólag pékárukba, reggeli gabonapelyhekbe, valamint gyümölcs-, csonthéjas és magkeverékekbe legfeljebb 10%-nyi mennyiségben, továbbá a magot törve vagy őrölve gyümölcslevekhez és gyümölcsital-keverékekhez legfeljebb 15 g/450 ml mennyiségben adagolva adható.


Chiapuding, chiajoghurt – sem más hasonló élelmiszer formájában nem lesz elérhető.

Chiamagos receptjeitekből:

via index

Szólj hozzá!

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Bogika78
Bogika78 Mon, 2017-02-13 11:55

Én mindenféle ételsűrítő anyagtól, rosttól, rosdús dologtól szörnyen rosszul leszek (bélgörcsök, hasmenés) - a búzakorpától és a kukoricakeményítőtől is. Mondjuk IBS-es vagyok, nagyon súlyos fokozatban, de el tudom képzelni, hogy az egészségeseknek se jók ezek az emészthetetlen rostok. Nem próbáltam a chia pudingot, de nem mertem kockáztatni és ezek után nem is fogok, pedig már kacérkodtam volna vele… :/

zeana
zeana / zeana Sat, 2017-02-11 15:59

Ez nem ellenkampány, hanem józan ész. Attól,hogy valahol megeszik, még nem lesz jó. Egyébként sem betiltva lett, hanem szabályozva, amit nagyon helyeslek, mert sokan eddig nem tudták, hogy nem jó napiszinten fogyasztani, mivel tele van emészthetetlen rostokkal.

acekombajn1
acekombajn1 Fri, 2017-02-10 12:17

Az azték zsálya, ismertebb nevén chia, latin nevén Salvia hispanica, egy a menta nemzetségébe, az árvacsalánfélék családjába tartozó, Közép- és Dél-Mexikóban, valamint Guatemalában őshonos virágzó növényfaj OTT AZ ÉTELEK SŰRÍTÉSÉRE NAP MINT NAP HASZNÁLJÁK! kÍVÁNCSI LENNÉK KI TALÁLTA KI EZT AZ ELLENKAMPÁNYT!!!?

Artemisz
Artemisz Thu, 2017-02-23 14:28

A neten sok baromságot is lehet olvasni bármiről pro és kontra is. A divathullámok... A birkaeffektus... Ha valaki kitalálja, hogy ettől nem hízol, már zabálják... :) Ilyesmi divathullám ez a mag is...
Nem tudom, hogy Guatemalában fogyasztják napi szinten ezt a magot vagy sem. De.
De ha így is van, a napi fogyasztása még nem garancia semmire. Ehhez a guatemalai nép egészségi állapotát, átlagéletkorát, gazdasági helyzetét, stb.-t is elemezni kellene...
Egyet viszont gyorsan mondok: a Wikipédia szerint a guatemalai lakosság 30 %-a írástudatlan.

Általánosságban: az emberi tudatlanságra óriási üzletágak épülnek. Mindenki úgy akar karcsú maradni, hogy ne kelljen érte tennie semmit ill. ne kelljen lemondani semmiről. Ezért aztán az "egészséges", "diétás", "nem hizlal" jelzővel a lószart is el lehet adni...