Megfázás elleni leves

Nyakunkon az őszi-téli betegségszezon, itt az ideje felfegyverkezni. Ezzel a levessel hatékony támadást indíthatunk a kórokozók ellen.

Megfázás elleni leves

Az egyik nap még minden rendben van, vígan szaladgálok a városban átmeneti kabátban és félcipőben, másnap pedig már nem látok ki a könnyeim és a használt zsebkendő tenger mögül. Ráz a hideg, még az ágyból is nehezemre esik kikelni, és leginkább csak valami forróra vágyom, ami kellemesen átmelegít és már az első pár kanál után jobban érzem magam. Mivel a teával nem vagyunk nagy barátságban, így ilyen esetekben a nagymamám húslevesével vagy egy nagy adag 8-as levessel (Pho ) igyekszem javítani a közérzetemen. Amikor azonban az embernek a lakásból sincs ereje kilépni, akkor a nagyi, vagy a legközelebbi pho levesezőig való eljutás is kivitelezhetetlennek tűnik.

Ilyenkor szoktam bevetni ezt a spéci, megfázás elleni levest, édesburgonyával, shiitake gombával, chilivel, gyömbérrel és ha akad otthon, akkor egy kis goji bogyóval. Szerencsére manapság édesburgonyát már egyre több élelmiszerboltban vagy zöldségesnél találhatunk. Én azért még mindig nagy kincsként élem meg, ha rábukkanok a sorok között, ezért mindig vennem kell pár darabot. Arra azonban érdemes odafigyelni, hogy nagy nedvességtartalma miatt csak néhány napig tárolható, és inkább száraz, hűvös helyen, mint hűtőszekrényben ajánlatosabb tartani a felhasználásáig.

A shiitake egy ázsiában őshonos, vörösesbarna színű, fokhagyma illatú, intenzív ízű gombafajta. A keleti kultúrákban a hosszú élet zálogaként tartják számon, régóta használják az orvoslásban is. Tudományos vizsgálatok egész sora bizonyította, hogy számos hatóanyagot tartalmaz, közöttük a lentinánt, amely gátolja a baktériumok és a vírusok szaporodását, az immunrendszer erősítő hatásának köszönhetően pedig hatékonyán alkalmazzák a rákos megbetegedések kezelésében is. Sok ázsiai étel hozzávalója, jól illik húsokhoz, wokban, keverve sült ételekhez. Ha sikerül friss shiitakehoz jutnunk, akkor tisztításakor ügyeljünk arra, hogy minél kevesebb ideig érje víz, mert hamar magába szívja a nedvességet, és akkor szivacsossá válik. Ma már könnyen beszerezhető, a hipermarketek és a bio boltok polcainak állandó szereplője.

Goji bogyó

A „titkos összetevő”, a goji már nehezebb falat. Ez a kis csodabogyó, a lícium gyümölcs, az ásványi anyagok, a vitaminok, az aminosavak, és a poliszaharidok kincsestára. Szinte hihetetlen, hogy ezek a skarlátvörös kis bogyók 500-szor annyi C-vitamint tartalmaznak, súlyarányosan, mint egy narancs. A gyógyításban, különösen a Távol-Keleten, is alkalmazzák, mindemellett pedig, többek között immunerősítő, látásjavító, májvédő és vágyserkentő hatást is tulajdonítanak neki. Ez nem is rossz egy ilyen kis apróságtól, nemde?! Éppen ezért nem meglepő, hogy hazánkban is egyre ismertebb, egyre könnyebb hozzájutni. A gojit egyébként a bio boltok polcain, vagy az interneten érdemes keresgélni.

Az elkészítés az összetevők beszerzésénél jóval egyszerűbb, és ha szerencsések vagyunk, akkor biztosan akad egy lelkes jelentkező, aki szívesen ápolgat minket és elkészíti nekünk. Fogyasztása szigorúan otthon, meleg ágyban ajánlott, desszert gyanánt pedig egy kiadós alvást javaslok.

A helyszínt a Lecsó Főzőiskola biztosította.

A Megfázás elleni leves receptjét itttalálod

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Mátra rejtett kincsei

Budapesttől egy órányira Nógrádban, a Mátra nyugati vonulatában, festői környezetben fedezhetjük fel az egyre izgalmasabb élményt nyújtó Szurdokpüspöki, Tar és Szuha falvakat, vagy ahogyan saját magukat említik, a Mátra Nyugati Kapuját.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A mi Rögös túrónknak tényleg nincsen párja?

Ha röviden kellene válaszolni, a következőt mondanánk: bátran állíthatjuk, hogy valóban egyedülálló élelmiszer. Miért jelenthetjük ki ezt ennyire magabiztosan? Milyen érvekkel támasztható alá a Rögös túró egyedisége? Következzen egy gyors gasztronómiai kalandozás páratlan tejtermékünk világában!

Címlapról ajánljuk

További cikkek