Maradék rizs? Jöhet!

Megmaradt a rizottó, és valami újra vágysz? Most megmutatjuk, hogyan készíts belőle csodás olasz panírozott golyókat!

Legyen az egy pilaf kardamommmal és sáfránnyal, egy krémes rizottó vagy csak egy maréknyi fehér főtt rizs, a rizs mindig emlékeztet engem a világ konyháinak sokszínűségére. Gyakorlatilag nincs olyan kultúra ma a földön, aminek gasztronómiájában ne foglalna el előkelő helyet ez a gabona, melynek számos fajtája létezik, és amely olcsó, és viszonylag könnyen hozzáférhető mindenki számára.

A már említett pilaf, vagy pilau, pilav polou, plov, ki hogy ismeri, a Balkán és a Közel-Kelet sajátja. Illatos lében, hússal, zöldségekkel, magokkal, fűszerekkel főtt rizs. A magyarok rizses húsa is valami hasonló - ez talán bizonyíték lehet a közös gyökérre. A Távol-Kelet alapeledele, a legfőbb kínai köret, a japánok sushijának cukorral és rizsecettel főzött kerek szemű rizse kvázi csomagolóanyag, a thaiok kókusztejben főtt ragacsos rizse a klasszikus tejberizs keleti változata. És mind rizs. Latin Amerikában is köret, Indiában szintén alapeledel, Afrika sok államában ott a jollof, Észak-Amerikában akár levesbetét, Angliában rizspuding, Spanyolországban paella, és a hosszú - korántsem teljes - listán nálam Olaszország nyert a rizottóval.

Számomra egy rizottót kevergetni 18-20 percig maga a kikapcsolódás. Egy csendes meditáció, amit még jutalom is követ: a kész, krémes rizsétel, amely enyhe fehérborillatával és változatosságával mindenkit levesz a lábáról. Nem ismerek olyan embert, aki ne enne szívesen egy tál rizottót, mégis előfordul, hogy megmarad egy kevés. Újramelegíteni vétek, hiszen addigra már beszívta az össze főzőlevet a rizs, túl van az al dente állapoton, már szétfőtt, túl puha. Ételt elvből nem szeretek kidobni, így a megmaradt rizottóból indulhat az arancini (arancsíni) készítése.

Az arancini receptjéért kattints ide!

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...