Maradék rizs? Jöhet!

Megmaradt a rizottó, és valami újra vágysz? Most megmutatjuk, hogyan készíts belőle csodás olasz panírozott golyókat!

Legyen az egy pilaf kardamommmal és sáfránnyal, egy krémes rizottó vagy csak egy maréknyi fehér főtt rizs, a rizs mindig emlékeztet engem a világ konyháinak sokszínűségére. Gyakorlatilag nincs olyan kultúra ma a földön, aminek gasztronómiájában ne foglalna el előkelő helyet ez a gabona, melynek számos fajtája létezik, és amely olcsó, és viszonylag könnyen hozzáférhető mindenki számára.

A már említett pilaf, vagy pilau, pilav polou, plov, ki hogy ismeri, a Balkán és a Közel-Kelet sajátja. Illatos lében, hússal, zöldségekkel, magokkal, fűszerekkel főtt rizs. A magyarok rizses húsa is valami hasonló - ez talán bizonyíték lehet a közös gyökérre. A Távol-Kelet alapeledele, a legfőbb kínai köret, a japánok sushijának cukorral és rizsecettel főzött kerek szemű rizse kvázi csomagolóanyag, a thaiok kókusztejben főtt ragacsos rizse a klasszikus tejberizs keleti változata. És mind rizs. Latin Amerikában is köret, Indiában szintén alapeledel, Afrika sok államában ott a jollof, Észak-Amerikában akár levesbetét, Angliában rizspuding, Spanyolországban paella, és a hosszú - korántsem teljes - listán nálam Olaszország nyert a rizottóval.

Számomra egy rizottót kevergetni 18-20 percig maga a kikapcsolódás. Egy csendes meditáció, amit még jutalom is követ: a kész, krémes rizsétel, amely enyhe fehérborillatával és változatosságával mindenkit levesz a lábáról. Nem ismerek olyan embert, aki ne enne szívesen egy tál rizottót, mégis előfordul, hogy megmarad egy kevés. Újramelegíteni vétek, hiszen addigra már beszívta az össze főzőlevet a rizs, túl van az al dente állapoton, már szétfőtt, túl puha. Ételt elvből nem szeretek kidobni, így a megmaradt rizottóból indulhat az arancini (arancsíni) készítése.

Az arancini receptjéért kattints ide!

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...