Mangó ízű thai ananász károsíthatja a magyar és szlovák fogyasztókat

A termékben a megengedett határérték háromszorosát meghaladó mennyiségű narancssárga színezéket mértek.

Szlovákiába és Magyarországra is érkezett abból a mangó ízesítésű kandírozott ananász szeletből, amelyben a Narancssárga S színezék (E110) megengedett mennyiségének több mint háromszorosát mutatta ki a laboratóriumi vizsgálat. Amaximálisan megengedett mennyiség kandírozott gyümölcsök és zöldségek esetében 10 mg/kg, ezzel szemben a cseh hatóság 35,1 mg/kg-ot mért a termékben.

A termék azonosító adatai:

Megnevezés: Mangó ízesítésű ananász (Ananas plátky Mango)Kiszerelés: 250 grammTételszám 160481Minőség-megőrzési idő: 2018.12.31.RASFF referenciaszám: 2017.1491

A Nébih azt írja, a narancssárga színezékek kis mennyiségben biztonságosan fogyaszthatók, egyes kutatások szerint azonban a nagyobb mennyiségben történő bevitelük gyermekek esetében hiperaktivitást okozhat, valamint allergiás reakciókat is kiválthat. Éppen ezért az Európai Unió területén kötelező figyelmeztető feliratot („a gyermekek tevékenységére és figyelmére káros hatást gyakorolhat") tenni minden olyan élelmiszerre, amely a hat szín valamelyikét tartalmazza.

Ezeket olvastad már?

Címlapról ajánljuk