Májusi gasztroprogramok

Májusban sem fognak unatkozni a gasztronómia szerelmesei, hiszen programokból most sem lesz hiány. Pálinka, street food, töltött káposzta, bor, fűszer – minden, mi szem-szájnak ingere!

BorZsongás Fesztivál, Villány – május 3–5.

A május érezhető illata és a tavaszi zsongás öröme járja át szívünket! A Villányi borvidéken nyolcadik alkalommal rendezik meg a BorZsongás Fesztivált, május 3-tól 5-ig. Igazi majális hangulatú, de egyedi hangvételű előadásokban lehet része az oda látogatóknak. Idén is több településen, számos zsongó udvarban várják a borvidékre érkező vendégeket.

BorZsongás Fesztivál, Villány

Program:

Péntek május 3.Nótaszó, táncház, grill terasz, harmonikás, Vidéki Éttermiség jótékonysági VIP gálavacsora, bluse, rock, country, pincelabirintus-járás, tánctábor és borkóstolók egy csokorban, a Borzsongás nyitó napján.

Szombat május 4.Árvalányhajtúra, grill terasz, exkluzív ételkülönlegességek, Stílusos Vidéki Éttermiség és helyi termékek bemutatója, Piknik– a tavasz ízei, Comis bemutató, kerti party, kézműves mesterségek, tánctábor változatos stílusokban, Pannon Filharmonikusok Zenekara, és borkóstolók minden mennyiségben. Igazi majális!

Vasárnap május 5.Májusfaállítás, szőlőbejáró, kétkulacsos gyalogtúra Palkonya és Kisharsány között, piknik, olvasóliget, biciklizés a dűlőkben, grill terasz, Vörös–Fehér BorÁsz labdarúgó mérkőzés, tánctábor, gyerekprogramok, sok-sok bor és élmény.

Velencei-tavi Hal-, Vad-, Bor- és Pálinkafesztivál, Gárdony – május 3–5.

Gárdony önkormányzatának szervezésében megismerkedhetünk a velencei-tavi borrégió boraival, az Agárdi Pálinkafőzde és a vidék pálinkáival, hazai hal- és vadételeket kóstolhatunk. A szórakoztatásunkról többek között Rúzsa Magdi, a Csík zenekar, a Bangó Margit és a Takács Tamás Dirty Blues Band gondoskodik majd. Esténként utcabál, kulturális programok, kiállítások a város kulturális tereiben, a fesztivál egész ideje alatt. A gyermekeknek játszópajtát állítanak fel a fesztiválközpontban.

Velencei-tavi Hal-, Vad-, Bor- és Pálinkafesztivál, Gárdony

Szürkebarát túra, Badacsonytomaj – május 4–5.

A badacsonyi borászok példaértékű összefogásának eredményeként megszületett a Bortriatlon rendezvénysorozat, melynek keretében 3 „bortúrával”, 3 hónap, 3 hétvégéjére hívják a kalandra vágyókat. Ennek első állomása a május 4–5. között megrendezett Szürkebarát túrára. rendezvény alkalmával a borospincék mélyén, hamisíthatatlan környezetben, a boros gazdák rejtett kincsei mellett megismerheti az igazi badacsonyi Szürkebarátot. A pincékben egész hétvégén borkóstolókkal és kulturális programokkal várják a látogatókat. Az útiterv és a régiós buszjárat biztosítva van, nincs más teendőnk, mint a barátokkal együtt útra kelni!

Badacsonyi borvidék

3. Street Food Show, Budapest – május 10–12.

Új résztvevők, még meg sem nyitott helyek, régi kedvencek, gasztrobloggerek és írók – májusban itt a harmadik Street Food Show! Az utcai kajálás területén egyre fontosabb a minőség kérdése, szerencsére találunk is szép számmal jobbnál jobb helyeket. Őket gyűjtik össze a Hold utcai piac fedele alá, így nem kell nyakunkba venni a várost. Sonka, sajtburger, osztriga, szarvasgomba, kenyér – ínyencek és igényes torkoskodók egyaránt jól lakhatnak. Résztvevők: Szimplakerti Háztáji Piac – Szimplavé – Szimpla Kert; Da Mario; Íz-lelő (Pali bácsi finomságai Szentkirályról); SonkaArcok bárkonyha; Bodega; Gyradiko; Marmorstein Pékség; Funky Pho; Macesz Huszár; Fragola; Budaörsi Halpiac – The Fishmonger és Dokk büfé; Kandalló Kézműves Pub; Innio; Tamp & Pull Espresso Bar. A hagyományokhoz híven a belépés továbbra is díjtalan!

Marmorstein Pékség

Rosalia 2013, Budapest – május 10-12.

A rosé borok szerelmesei fesztivál hangulatban kóstolhatják meg a legújabb borokat. Nyárköszöntés, pihentető szórakozás és önfeledt borozgatás - ezt ígérik a szervezők. A rosé borkülönlegességek mellett gasztronómiai élményekben is részünk lehet a Larus Étterem jóvoltából. Néhány fogás, amit a konyha kreatív csapata megálmodott: babgulyás üstben főzve, ropogós kacsacomb kemencében sütve, grillezett házi kolbász, szárnyas grill nyárs, tengeri hal nyárs, tortilla, mangalica szendvics, kemencében sült burgonya, házi savanyúságok, sajttálak és császármorzsa baracklekvárral.

I. Győri Édes Napok, Győr – május 11–12.

Különleges kézműves csokoládék, világhírű márkák, neves cukrászok és a legfinomabb édességek randevúja nemes borokkal, remek italokkal. Napközben szakmai workshopok, a kézműves csokoládé- és trüffelkészítés alapjait bemutató kurzusok. Esténként neves előadók koncertjei mellett élvezhetjük a győri belváros különleges hangulatát, amit a finom csokoládék és italok tesznek még édesebbé.

I. Győri Édes Napok, Győr

III. Töltött Káposzta Fesztivál, Rátka – május 11–12.

A tokaj-hegyaljai sváb településen 2013-ban harmadik alkalommal rendezzük meg a Töltött Káposzta Fesztivált. Legyen az bor- vagy káposztakóstolás, egy kellemes sörözés , népdal- vagy táncbemutató, kézműves foglalkozás, délutáni gyerekműsor vagy éjszakai utcabál, bármire is van igénye, ezen a fesztiválon megtalálja, és egészen biztos, hogy kellemes élményekkel tér majd haza. Kóstoljuk meg az egyre népszerűbb tokaj-hegyaljai, rátkai borokat, pálinkákat, ízleljük meg a jellegzetes ételeket és a rátkai töltött káposztát!

Töltött Káposzta Fesztivál, Rátka

Pécsi Fűszer Ünnep, Pécs – május 11–12.

A tavalyi sikeres bemutatkozás után idén újra Pécsi Fűszer Ünnep. A város tökéletesen pezsgő életét ez a fesztivál egy leheletnyit pikánsabbá teszi. A színek és az illatok a májust alakítják még varázslatosabbá. Az idei fűszerünnep idén borokkal egészül ki, hiszen ugyanakkor rendezik meg a Pécsi Tavaszi Borfesztivált, amely a korábbi Régiók Koccintása néven vált ismertté. A Pécsi Fűszer Ünnep színes programjaiban lesz köztéri fűszerültetés, fűszerpiac és hungarikumok találkozója, grillbajnokság híres séfekkel és népszerű gasztrobloggerekkel, és folytatódik a pécsi közösségi kertészkedés is, és mindezek mellől nem hiányozhat a jó zene, különösen a dzsessz!

Pécsi Fűszer Ünnep

Gourmet Guides francia vacsoraest - május 16.

A Gourmet Guides következő ízutazása során a francia konyha finomabbnál finomabb fogásai közül válogathatnak azok, akik május 16-án, csütörtök este ellátogatnak az Ybl Palota Egykettő Borbisztrójába. A vacsoraest hatfogásos menüjét az étterem két remek, a francia konyhaművészetben is jártas séfje kimondottan a gasztrokalandokat kereső gourmet társaságnak állította össze. A szervezők természetesen azokra is gondoltak, akik jófajta francia borral szeretnék leöblíteni a fogásokat. A vacsorát lehet kérni borsorral is! Kellemes programnak ígérkezik ez az este, ahol garantált a jó társaság és a színes programok, a desszert pedig mint mindig, maga a kultúra lesz.

8. Budapesti Pálinkafesztivál, Budapest – május 16–19.

Folytatódik a Budapesti Pálinkafesztivál népszerű tematikus sorozata és a hagyományt öregbítve, a szilva és a barack után 2013 a meggy éve lesz. A Budapesti Pálinkafesztiválon a hamisítatlan magyar gyümölcsből készült pálinkák és a meggyes ételkülönlegességek kapják a kiemelt szerepet. A csonthéjas gyümölcs igazi hungarikumnak számít, amelynek jó néhány változatát csak Magyarországon nemesítették, így a fürtöst és a cigánymeggyet. A fajtákból készült egyedi párlatokat május 16. és 19. között kóstolhatják meg a látogatók. Ismét a belvárosban, az Erzsébet téren nyitja meg kapuit a tavaszi, gasztronómiai rendezvény, közel négyszáz párlattal, huszonöt kiállítóval és az Év pálinkájával. Az elmúlt évek nagy kedvencét, Magyarország pálinkafőzőinek közös blendjét először a Budapesti Pálinkafesztiválon kóstolhatja meg a közönség.

Pálinkafesztivál

Gourmet Fesztivál 2013 Budapest – május 31.– június 2.

Idén ismét megrendezik a két éve megújult Gourmet Fesztivált. A lassan egy évtizede fejlődésnek indult, és ma már virágzó hazai gasztronómia esszenciájának számító esemény a Millenáris Parkban lesz, ahol a szervező Sziget Kft. ismét egy időben és egy helyen vonultatja fel Magyarország legjobb éttermeit, borászatait és kézműves élelmiszertermékeit. A páratlan étel- és italkínálaton túl, a korábbiakhoz hasonlóan, színvonalas gasztro- és zenei programok is várják majd az érdeklődőket.

Gourmet Fesztivál

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?