Májusban sem fognak unatkozni a gasztronómia szerelmesei, hiszen programokból most sem lesz hiány. Pálinka, street food, töltött káposzta, bor, fűszer – minden, mi szem-szájnak ingere!
BorZsongás Fesztivál, Villány – május 3–5.
A május érezhető illata és a tavaszi zsongás öröme járja át szívünket! A Villányi borvidéken nyolcadik alkalommal rendezik meg a BorZsongás Fesztivált, május 3-tól 5-ig. Igazi majális hangulatú, de egyedi hangvételű előadásokban lehet része az oda látogatóknak. Idén is több településen, számos zsongó udvarban várják a borvidékre érkező vendégeket.
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/Dl/9T/wKc99TFDGKRdRHCns0OQNs1OVqshRlFkh9pSQTdt.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=b222de533e0f1fdfa45f0aa9f90e5a72)
Program:
Péntek – május 3.Nótaszó, táncház, grill terasz, harmonikás, Vidéki Éttermiség jótékonysági VIP gálavacsora, bluse, rock, country, pincelabirintus-járás, tánctábor és borkóstolók egy csokorban, a Borzsongás nyitó napján.
Szombat – május 4.Árvalányhajtúra, grill terasz, exkluzív ételkülönlegességek, Stílusos Vidéki Éttermiség és helyi termékek bemutatója, Piknik– a tavasz ízei, Comis bemutató, kerti party, kézműves mesterségek, tánctábor változatos stílusokban, Pannon Filharmonikusok Zenekara, és borkóstolók minden mennyiségben. Igazi majális!
Vasárnap – május 5.Májusfaállítás, szőlőbejáró, kétkulacsos gyalogtúra Palkonya és Kisharsány között, piknik, olvasóliget, biciklizés a dűlőkben, grill terasz, Vörös–Fehér BorÁsz labdarúgó mérkőzés, tánctábor, gyerekprogramok, sok-sok bor és élmény.
Velencei-tavi Hal-, Vad-, Bor- és Pálinkafesztivál, Gárdony – május 3–5.
Gárdony önkormányzatának szervezésében megismerkedhetünk a velencei-tavi borrégió boraival, az Agárdi Pálinkafőzde és a vidék pálinkáival, hazai hal- és vadételeket kóstolhatunk. A szórakoztatásunkról többek között Rúzsa Magdi, a Csík zenekar, a Bangó Margit és a Takács Tamás Dirty Blues Band gondoskodik majd. Esténként utcabál, kulturális programok, kiállítások a város kulturális tereiben, a fesztivál egész ideje alatt. A gyermekeknek játszópajtát állítanak fel a fesztiválközpontban.
Velencei-tavi Hal-, Vad-, Bor- és Pálinkafesztivál, Gárdony
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/C8/hR/Eu3w1wMxDagexN050YGKrXs8bDxva5IRgN80FkcR.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=48c1e53598370fd1cc5b01c5513c1f81)
Szürkebarát túra, Badacsonytomaj – május 4–5.
A badacsonyi borászok példaértékű összefogásának eredményeként megszületett a Bortriatlon rendezvénysorozat, melynek keretében 3 „bortúrával”, 3 hónap, 3 hétvégéjére hívják a kalandra vágyókat. Ennek első állomása a május 4–5. között megrendezett Szürkebarát túrára. rendezvény alkalmával a borospincék mélyén, hamisíthatatlan környezetben, a boros gazdák rejtett kincsei mellett megismerheti az igazi badacsonyi Szürkebarátot. A pincékben egész hétvégén borkóstolókkal és kulturális programokkal várják a látogatókat. Az útiterv és a régiós buszjárat biztosítva van, nincs más teendőnk, mint a barátokkal együtt útra kelni!
Badacsonyi borvidék
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/NJ/vo/s6z69RQmHt16PZT9F0aAlqrXBtYjySYSiU1o829x.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=15583162c807ce36bcb9fe12e507a6bf)
3. Street Food Show, Budapest – május 10–12.
Új résztvevők, még meg sem nyitott helyek, régi kedvencek, gasztrobloggerek és írók – májusban itt a harmadik Street Food Show! Az utcai kajálás területén egyre fontosabb a minőség kérdése, szerencsére találunk is szép számmal jobbnál jobb helyeket. Őket gyűjtik össze a Hold utcai piac fedele alá, így nem kell nyakunkba venni a várost. Sonka, sajtburger, osztriga, szarvasgomba, kenyér – ínyencek és igényes torkoskodók egyaránt jól lakhatnak. Résztvevők: Szimplakerti Háztáji Piac – Szimplavé – Szimpla Kert; Da Mario; Íz-lelő (Pali bácsi finomságai Szentkirályról); SonkaArcok bárkonyha; Bodega; Gyradiko; Marmorstein Pékség; Funky Pho; Macesz Huszár; Fragola; Budaörsi Halpiac – The Fishmonger és Dokk büfé; Kandalló Kézműves Pub; Innio; Tamp & Pull Espresso Bar. A hagyományokhoz híven a belépés továbbra is díjtalan!
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/TI/Jk/7v1wFxDa6oF0Q39yZ61yOKPUHw6JrdNWO9vXTH07.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=6320a690f869ef2ba872de3cdcc801f2)
Rosalia 2013, Budapest – május 10-12.
A rosé borok szerelmesei fesztivál hangulatban kóstolhatják meg a legújabb borokat. Nyárköszöntés, pihentető szórakozás és önfeledt borozgatás - ezt ígérik a szervezők. A rosé borkülönlegességek mellett gasztronómiai élményekben is részünk lehet a Larus Étterem jóvoltából. Néhány fogás, amit a konyha kreatív csapata megálmodott: babgulyás üstben főzve, ropogós kacsacomb kemencében sütve, grillezett házi kolbász, szárnyas grill nyárs, tengeri hal nyárs, tortilla, mangalica szendvics, kemencében sült burgonya, házi savanyúságok, sajttálak és császármorzsa baracklekvárral.
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/CT/A6/zTV0ZGjgOqEgPZ3jU1M7iVv71SvEDuYjRwAoYdc1.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=3e4a489c4699474492d9d5e4add7dca5)
I. Győri Édes Napok, Győr – május 11–12.
Különleges kézműves csokoládék, világhírű márkák, neves cukrászok és a legfinomabb édességek randevúja nemes borokkal, remek italokkal. Napközben szakmai workshopok, a kézműves csokoládé- és trüffelkészítés alapjait bemutató kurzusok. Esténként neves előadók koncertjei mellett élvezhetjük a győri belváros különleges hangulatát, amit a finom csokoládék és italok tesznek még édesebbé.
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/xh/6a/rVdg1MvbDbsXNAscoYZo9geZB8hn7p57L3uv6h4T.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=2fb6baaa8bcba93bcabcf3ea20f656d2)
III. Töltött Káposzta Fesztivál, Rátka – május 11–12.
A tokaj-hegyaljai sváb településen 2013-ban harmadik alkalommal rendezzük meg a Töltött Káposzta Fesztivált. Legyen az bor- vagy káposztakóstolás, egy kellemes sörözés , népdal- vagy táncbemutató, kézműves foglalkozás, délutáni gyerekműsor vagy éjszakai utcabál, bármire is van igénye, ezen a fesztiválon megtalálja, és egészen biztos, hogy kellemes élményekkel tér majd haza. Kóstoljuk meg az egyre népszerűbb tokaj-hegyaljai, rátkai borokat, pálinkákat, ízleljük meg a jellegzetes ételeket és a rátkai töltött káposztát!
Töltött Káposzta Fesztivál, Rátka
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/bB/EV/442yRKFCXh88aMQId83Wkqh1Ix1NzjxlQCtZxyrK.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=e39bba8001f104899bcacf7327dfbe8a)
Pécsi Fűszer Ünnep, Pécs – május 11–12.
A tavalyi sikeres bemutatkozás után idén újra Pécsi Fűszer Ünnep. A város tökéletesen pezsgő életét ez a fesztivál egy leheletnyit pikánsabbá teszi. A színek és az illatok a májust alakítják még varázslatosabbá. Az idei fűszerünnep idén borokkal egészül ki, hiszen ugyanakkor rendezik meg a Pécsi Tavaszi Borfesztivált, amely a korábbi Régiók Koccintása néven vált ismertté. A Pécsi Fűszer Ünnep színes programjaiban lesz köztéri fűszerültetés, fűszerpiac és hungarikumok találkozója, grillbajnokság híres séfekkel és népszerű gasztrobloggerekkel, és folytatódik a pécsi közösségi kertészkedés is, és mindezek mellől nem hiányozhat a jó zene, különösen a dzsessz!
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/9v/DH/6hovNpIH4uF7LJOFxy7X10fPp4mhtHSzgnw9iIIm.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=d92772f2ad81906d3de4ef92f1e8de94)
Gourmet Guides francia vacsoraest - május 16.
A Gourmet Guides következő ízutazása során a francia konyha finomabbnál finomabb fogásai közül válogathatnak azok, akik május 16-án, csütörtök este ellátogatnak az Ybl Palota Egykettő Borbisztrójába. A vacsoraest hatfogásos menüjét az étterem két remek, a francia konyhaművészetben is jártas séfje kimondottan a gasztrokalandokat kereső gourmet társaságnak állította össze. A szervezők természetesen azokra is gondoltak, akik jófajta francia borral szeretnék leöblíteni a fogásokat. A vacsorát lehet kérni borsorral is! Kellemes programnak ígérkezik ez az este, ahol garantált a jó társaság és a színes programok, a desszert pedig mint mindig, maga a kultúra lesz.
8. Budapesti Pálinkafesztivál, Budapest – május 16–19.
Folytatódik a Budapesti Pálinkafesztivál népszerű tematikus sorozata és a hagyományt öregbítve, a szilva és a barack után 2013 a meggy éve lesz. A Budapesti Pálinkafesztiválon a hamisítatlan magyar gyümölcsből készült pálinkák és a meggyes ételkülönlegességek kapják a kiemelt szerepet. A csonthéjas gyümölcs igazi hungarikumnak számít, amelynek jó néhány változatát csak Magyarországon nemesítették, így a fürtöst és a cigánymeggyet. A fajtákból készült egyedi párlatokat május 16. és 19. között kóstolhatják meg a látogatók. Ismét a belvárosban, az Erzsébet téren nyitja meg kapuit a tavaszi, gasztronómiai rendezvény, közel négyszáz párlattal, huszonöt kiállítóval és az Év pálinkájával. Az elmúlt évek nagy kedvencét, Magyarország pálinkafőzőinek közös blendjét először a Budapesti Pálinkafesztiválon kóstolhatja meg a közönség.
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/S8/5R/4lWzsnTY9mgr6CcKENCDNh0lYLi0A2tyqAEbsbdt.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=4f8f442da76e9f4c7d1a5edc7f788e03)
Gourmet Fesztivál 2013 Budapest – május 31.– június 2.
Idén ismét megrendezik a két éve megújult Gourmet Fesztivált. A lassan egy évtizede fejlődésnek indult, és ma már virágzó hazai gasztronómia esszenciájának számító esemény a Millenáris Parkban lesz, ahol a szervező Sziget Kft. ismét egy időben és egy helyen vonultatja fel Magyarország legjobb éttermeit, borászatait és kézműves élelmiszertermékeit. A páratlan étel- és italkínálaton túl, a korábbiakhoz hasonlóan, színvonalas gasztro- és zenei programok is várják majd az érdeklődőket.
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/y8/UA/PqGoVaNWtetA8gnpx7BB1YGX2nZWzTRKFHanZQT5.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=9d06cdb004b578c8c920c319b87d452b)