Egyre komolyabb problémákkal küzdenek a magyar kisboltok

Több kihívással és nehézséggel is meg kell küzdenie a magyar kisboltoknak az életben maradásért.

Egyre elkeserítőbb a helyzete a magyar kisboltosoknak, akiknek nemcsak az árstoppal kell megküzdeniük, de a a rezsiköltség-növekedésével, az emelkedő alapanyagárakkal, illetve a bérekkel is.

Bajba kerülhetnek a magyar kisboltok

Már a hatósági árak február elsejei bevezetésekor jeleztük a Miniszterelnökség, majd később Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter felé, hogy helyezzék hatályon kívülre a hatósági árakra vonatkozó kormányrendeletet, mert az ársapka tönkreteszi a kisboltosokat

– mondta az Indexnek Neubauer Katalin, a hazai tulajdonú kereskedelmi és szolgáltató vállalkozások érdekeit képviselő Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára. 

Az ársapka kigazdálkodhatatlan terhet ró a kisboltokra, hiszen a rendelet nem terjed ki a nagykereskedéskere és a termelőkre, csak a kiskereskedelemre. A szakmai szervezetek úgy vélik, az elmúlt kilenc hónap világosan megmutatta: az árstopnak nincs inflációfékező hatása.

A szervezet konkrét példákkal is bemutatta, miért van az árstop kedvezőtlen hatással a kiskereskedőkre. A főtitkár szerint néhány terméket gyakorlatilag ajándékba adnak a kereskedők, jókora veszteséget elkönyvelve: a cukor kilogrammjának nagykereskedelmi ára például 590 forint, amit a kisboltnak 243 forintért kell eladnia.

Ezen kívül vannak még nehezítő tényezők

Minél kisebb boltról van szó, annál kisebb azon termékek köre, amelyek áraiba bele lehetne építeni a kiadások növekedését. Mindenkinél megy a matek: át kell számolni a várható költségeket, valamint a forgalom alakulását, ami új alapokra helyezheti a vállalkozás fennmaradásának kérdését

– mondta a főtitkár.

Tehát az árstoppos termékek mellett a rezsiköltség-növekedésével is meg kell küzdeniük a kisboltoknak, továbbá a bérekkel is. A növekvő költségeket pedig csak korlátozott mértékig tudják áthárítani a vevőkre. 

Forrásunk volt.


Hírek, érdekességek, újdonságok:

Címlapról ajánljuk

További cikkek