A Bocuse d'Or a világ egyik legrangosabb szakácsversenye, aktuálisan pedig 2025. január 26-27-én kerül megrendezésre Lyonban, Franciaországban. A Bocuse d'Or Akadémia versenyén a világ legtehetségesebb séfjei mérik össze tudásukat, bemutatva kulináris kreativitásukat és technikai felkészültségüket. A versenyzőknek előre meghatározott kötelező alapanyagok felhasználásával kell elkészíteniük ételeiket.
A világverseny döntőjének eredményeit 2025. január 27-én este várhatjuk. Szurkolunk a magyar csapatnak!
A 2025-ös verseny kötelező alapanyagai az őzgerinc, melyet egy darabban, csontosan kell felhelyezni a tálra, és kötelező felhasználni hozzá a két szüzet is. Őzlapockából egy pitét is kell prezentálni, és fel kell használni egy egész libamájat.
Kötelező egy side dish-t is készíteni, amelyben teát kell használni, és töltött tészta kíséretében tálalni. Ezen kívül a kötelező alapanyagok között van még a zellergumó, a homár és a corvina. Mivel a verseny első napja már lezajlott, így az országok fele már lefőzte a különböző ételeket.
Kattints a képre, és nézd meg, milyen gyönyörű tányérokat alkottak!
Nézzük, mit alkotott a magyar csapat!
A magyar csapat élén Kelemen Roland, a Hunguest Sóstó séfhelyettese szerepel. Commis-ja a siófoki Fodor Noel, aki családi éttermükből érkezett a csapatba. A coach pozícióját a Hungast Csoportnál dolgozó Szabó László tölti be, a csapatelnök (és kóstoló zsűri egyben) pedig a két Michelin-csillagos Stand Étterem sous chefje, Dalnoki Bence, aki az előző versenyszezonban csapatával a bronz szobrot hozhatta haza Lyonból. Akárcsak a trondheimi megmérettetés előtt, ezúttal is a csapat segítségére lesz a norvég Christian André Pettersen, aki Dalnoki Bencéhez hasonlóan már szintén állhatott a dobogó harmadik fokán, Lyonban.
Zellerkirályság:
- vajban párolt sashal és homár aromás fűszerekkel és sózott citrommal
- friss zellersaláta szezonális fűszernövényekkel és „gombakaviárral”
- arany zellerkrokett frissítő fűszerekkel
- zellerpüré és ropogós csicsóka
- homár sabayon
A magyar lakoma:
- faszénen grillezett szarvasgerinc libamájjal és aromás fűszernövényekkel
- bélszín barnított vajban pirított kovászos tésztával
- szarvaspite vadász-módra a magyar erdő kincseivel
- lágy meggy vilmoskörtés chutney-val
- szarvasjus tokaji borral
- erdei gombás ravioli finom kerti zöldségekkel
- szarvashúsleves Oolong teával
A Bocuse d'Or nemcsak a versenyzők szempontjából jelentős megmérettetés, a gasztronómia iránt érdeklődők számára is izgalmas esemény, hiszen itt láthatók a legújabb kulináris trendek és technikák.
Még több izgalmat itt találsz: