Lejárhat-e a tavalyi naptej? Érdemes résen lenni, mert talán idén már nem hatékony

Nem biztos, hogy véd az UVA/UVB sugaraktól az a naptej, ami a tavalyi flakon aljában maradt.

Napokon belül eljön az a pillanat, mikor csalókává válik a napfény. Még nem szoktunk hozzá annyira, hogy tartsunk tőle, és boldogan tartjuk oda neki a teljes arcunkat, aztán estére meglepetten tapogatjuk az odapirult bőrünket.

Maradt tavalyról?

Általában ekkor kezdjük el kikotorni a fürdőszoba szekrény hátuljából, strandzsákok aljából a tavalyi maradék naptejeket. Minek dobnánk ki őket, ha augusztusban már csak pár alkalommal használtuk őket?

Lejárhatott

Többek között azért, mert lehet, hogy lejártak. A naptejek, amiket tavaly nyáron vettünk, mostanra lehetséges, hogy betöltötték az egyéves kort, ezért érdemes alaposan megvizsgálni őket, mielőtt rájuk bízzuk a bőrünk épségét. Bár sok esetben a “minőségét megőrzi” jelzés inkább csak javaslat, nem előírás, különösen abban az esetben, ha kozmetikumokról van szó, ez a szabály a naptejekre nem alkalmazható. A Preventon által a témában megkérdezett bőrgyógyász szerint a naptejek igenis lejárnak. Ha pedig már letelt a szavatossági idejük, akkor nem biztos, hogy meg fognak védeni, és hiába kenjük gondosan be velük magunkat, mégis leéghetünk.

via GIPHY

Leégni nem jó

Leégni pedig nem egyszerűen kellemetlen és fájdalmas, de veszélyes dolog, minden leégéssel nő a bőrrák kialakulásának esélye, ami az egyik leggyakoribb bőrrák a világon. Na de, hogyan állapítsam meg a naptejemről, hogy lejárt-e? Nem minden márka tüntet fel gyártási vagy lejárati időt, de ha találunk ilyet, akkor nyilván ezt kell figyelembe venni. Ha pedig nincs ráírva semmi, akkor is érdemes átgondolni, mielőtt használni kezdjük.

Három év - de honnan?

Általában azt mondják, hogy a gyártás időpontjától számított három évig a naptejnek működnie kell, ezért érdemes feljegyezni és a flakonra vésni a vásárlás időpontját, ami tájékozódási pontnak már jó lesz. Ehhez hozzá kell számolni azt az időt, amennyit strandon, tűző napon töltött az üveg, ez ugyanis szintén megrövidíti az élettartamát. Ha mindezek alapján három évnél öregebb, nem biztos, hogy hatásos lesz a nap elleni védelemben.

via GIPHY

Jó tájékozódási pont lehet a krém illata és állaga is. Ha kicsit furcsa, széteső, nem egyenletesen kenődő a krém, esetleg furcsa szaga van, mindenképpen meg kell válnunk tőle.

Vastagon

A megkérdezett bőrgyógyász hozzáteszi, hogy ideális esetben nem is kellene maradék naptejek felett merengenünk, mert ha eleget kennénk magunkra, nem maradnak belőle a nyár végére. Ideális esetben ugyanis a teljes testünket, minden porcikánkat be kellene kennünk, amíg kint vagyunk, ráadásul a szertartást meg kéne ismételnünk minden két órában, ha fürdünk közben, akkor még gyakrabban.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Getty Images

via és via

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ez az 5 dolog kell a legfinomabb bundás kenyérhez

Készüljön reggelire vagy vacsorára, esetleg hétvégi dekadenciával ebédre, a bundás kenyérnek van néhány kritikus követelménye, amit nem érdemes elhibázni. Elő a tojással és a serpenyővel, süssük meg álmaink kenyerét!