Lehet fogyni gyümölcsökkel?

Számos olyan fogyókúrás diéta létezik, amely tiltja vagy korlátozza a gyümölcsök fogyasztását. Vajon van ennek az elképzelésnek létjogosultsága?

A gyümölcsök is gyakran áldozatul esnek az ilyen-olyan fogyókúrás diéták jellemzően megalapozatlan korlátozásainak, van, hogy teljes, van, hogy részleges tiltást rónak ki rájuk. Én személy szerint azonban nem tudom elképzelni sem a kiegyensúlyozott és egészséges, sem a testsúlycsökkentő étrendet gyümölcsök nélkül. Lássuk az érveket!

Én nem tudnék nélkülük élni...

Pro

 1. A gyümölcsök (és persze a zöldségek is) számomra a természet ajándékai. Amióta kertes házban élek, azóta élem meg igazán, hogy milyen csodálatosak önmagukban. Lehet, hogy ez furán hangzik, de szerintem egyszerűen pazarlás nem elfogyasztani ezeket az ajándékokat. Én tutira nem tudnék nélkülük élni.
 2. Magas vitamin-, ásványi anyag- és élelmirost-tartalmúak. Persze lehet azon vitatkozni, hogy mekkora a vitamintartalmuk, de az biztos, hogy egy maréknyi eper vitamintartalma magasabb, mint nulla maroknyi eperé. Az értékes élelmirost-tartalommal pedig alapból nem szoktunk foglalkozni, pedig élettani szerepük egészségünk és testsúlyunk alakulásának szempontjából is kiemelkedő.
 3. Rendkívül változatos alapanyagcsoport, amely ezerféle módon elkészíthető, színesíti étrendünket (ez amúgy is fontos, de fogyókúra idején különösen!). Alkalmazkodjunk a szezonhoz, hogy a maximumot hozhassuk ki belőlük!
 4. Magas víztartalmuknak köszönhetően energiatartalmuk alacsony, igaz (és itt átkapcsolunk az ellenérvekre) a kalóriák nagy része gyorsan felszívódó szénhidráttartalmukból (gyümölcscukor) fakad.

Kontra

 1. Ld. pro érvek utolsó pont - legjellemzőbb tápanyaguk a gyorsan felszívódó szénhidrátnak számító gyümölcscukor. Miért jelent ez gondot? Mert gyorsan megemeli a vércukorszintünket, amit hirtelen vércukorszintesés követ, ami újabb éhségérzet kialakulásához vezethet. Ezért szénhidrátanyagcsere-zavarok (pl. inzulinrezisztencia, cukorbetegség) esetén semmiképpen nem ajánlott a gyümölcsöket önmagukban fogyasztani, de kísérő betegségek nélküli túlsúly esetén is érdemes erre figyelni.
 2. Tekintettel arra, hogy nagyon finomak, jellemzően sokat eszünk belőlük. Nekem személy szerint meg sem kottyan(na) egy ültő helyemben fél kg eper szezonban, ami igaz, hogy mindössze 160 kcal lenne, de cserébe rögtön 40 gramm gyorsan felszívódó szénhidrát is, ami már rögtön kevésbé előnyös testsúlycsökkentés idején.
 3. Természetesen a fruktózanyagcsere-zavarokkal élők számára más, személyre szabott korlátozások, feltételek érvényesek.

Olvasd el kapcsolódó cikkünket!

A 160 g szénhidrát diéta alapjai

Akkor lehet vagy nem lehet?

Lehet, naná, hogy lehet. Sőt. De így érdemes:

1. Ne fogyasszuk a gyümölcsöket magukban, hanem mindig kísérjük olyan alapanyagokkal, amelyek fehérje-, zsír- vagy élelmirost-tartalma lassítja a gyümölcsök szénhidráttartalmának felszívódását! Például fogyasszuk őket:

 • sajttal (pl. alma+sajt, körte+sajt), sonkával (pl. érlelt sonka+sárgadinnye/eper),
 • diófélékkel, mandulával,
 • meleg húsételek kísérő mártásaként, chutney-ként,
 • saláták, vagy
 • a reggeli müzli, vagy
 • az étkezés egyéb részeként: pl. desszertként a csokitorta helyett.

2. Energia- és szénhidráttartalmukat minden esetben számítsuk bele a napi engedélyezett mennyiségbe.

3. Fogyasszuk őket mértékkel! Ezt a mértéket jellemzően a - lehetőleg személy szerint - ránk szabott napi energia- és szénhidrátbeviteli előírás határozza meg. Ez jelenthet akár 10, de akár 20 dekát is étkezésenként.

Ne mondjunk le a csodálatos gyümölcsökről, ha betartjuk a fentieket, napi szinten részei lehetnek akár testsúlycsökkentő étrendünknek is!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

10 zöldséges egytálétel sajttal a főszerepben

A sajtot magában, nyúlósan, ragacsosan, sütve, pirítva, mártogatósan, minden formájában imádjuk! Egy sajttal tuningolt egytálételnél pedig kevesebb jobb dolgot kívánhatnánk ebédre. Szemezgessetek az alábbi sajttal készült ételekből és készítsétek el kedvenceteket!