Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

5 konyhai kérdés, amiben a magyarok SOSE fognak egyetérteni

Itt a Nosaltynál megfigyeltük, hogy van pár konyhai vitapont, amit illetően mindig elindul a háború. Ételek és mit-hogyanok, amiket mindenki jobban tud, mint a másik.

Szóval van pár kérdés, konyhai eljárás, étel illetve recept, mikor-mi, amelyben egyszerűen nem bírunk egyetérteni mi, magyarok. Minden egyes alkalommal elindítják a kommentháborút, az okoskodást, a márpedig-ezt-így-kell-mert-én-így-csinálom hozzáállást, és a se vége, se hossza vitákat.

Jöjjön 5 konyhai vitapont, amelyek a mi tapasztalataink szerint a legmegosztóbbak:

1. Le kell habozni a húslevest?

A habozáspártolók szerint igen, mert különben zavaros marad a leves – óvatosan le kell meregetni főzés közben, hogy a végén szép gyöngyöző sárga lehessen. 

A nem habozók szerint viszont csak óvatosan bele kell keverni a habot, és aztán szépen lesüllyed az aljára – ha lemerjük, értékes anyagokat, ízeket, fűszereket, zsírokat vesztünk.

A témában korábban cikket is írtam - és még egy hús-vér szakácsot is felhívtunk, hogy kifaggassuk!

2. Kell a tészta főzővizébe olaj?

Akik tesznek, azok szerint összetapad majd a tészta, ha kihagyják, akik nem, azok pedig teljesen feleslegesnek tartják – ők sokszor inkább a már kifőtt tésztát öntözik meg egy kevéssel. Vagy egyáltalán nem nyúlnak olívaolajhoz, hanem a tésztaszósszal együtt azonnal befalják a szigorúan frissen kifőtt olasz durumtésztát.

Gordon Ramsay például így gondolkodik a témában - és markánsan egy tábort képvisel.

3. Sósan vagy édesen együk a káposztás / túrós tésztát?

Itt is két tábor létezik: akik rajtamaradtak a menzás módin, azaz hogy mindenre, a túrósra és a káposztásra is por illetve kristálycukor dukál, nem is kevés. És vannak, akik a felnőttesebb ízlés (illetve a cukorellenesség) jegyében borssal eszik a káposztást, pörccel és tejföllel a túróst.

+1.: azon apró halmaz, akik nem tudtak dönteni, ezért sósan ÉS édesen fogyasztják ezen ételeket. Egyszerre.

4. Megmossuk-e a nyers húst?

Ez aztán vérre menő vitákat tud szülni. A mosás ugyanis beépült a köztudatba, szerintem mindnyájan így nőttünk fel – nagyi, anyu, így mi is leöblítettük felhasználás előtt a nyers húst a mosogatónál. De végülis tudjuk, minek? Megold bármit is egy öblítés?

A nem mosók szerint nem, és csak akkor érdemes mégis a mosás mellett dönteni, ha egy garantált fertőtlenítéssel járó procedúrát is betervezünk utána, ugyanis a nyers húson levő kórokozók, baktériumok szétterülhetnek a mosással a környező tárgyakon, edényeken vagy a mosogató falán.

Hőkezeléssel pedig úgyis elpusztul, aminek el kell. Jobb esetben.

A témáról bővebben itt írtunk, érdekes – van olyan ország, ahol plakátokkal figyelmeztetnek, hogy ne mosd meg.

 

5. Kell a lecsóba őrölt fűszerpaprika?

Egy nyáron komoly vitába keveredtünk, a csapat két részre oszlott: volt, aki szerint bűn, mások szerint alap a fűszerpaprika a lecsóba, rá az olajon futtatott hagymára, mert így lesz szép színe és füstös-paprikás, intenzívebb íze. A többiek szerint viszont nem kell „elpörkösíteni” a lecsót, elég csak a 3, nagyon jó ízű fő alapanyag: a paprika, a paradicsom és a hagyma +esetleg szalonna vagy kolbász.)

Ezt a témát is feldolgoztam korábban, emígyen.

Ezeket láttad?

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!