Így fest Forrest Gump „legjobb jóbarátjának" garnélás gumbója

Kultúrfelvágott című sorozatunk legújabb felvonásában minden idők egyik legszebb filmjének (egyik) ikonikus ételét mutatjuk be. A Forrest Gump nemcsak a Dr. Pepper üdítőt és a huszadik századi amerikai történelmet mutatta meg a világnak, de a rákászat világából is adott némi ízelítőt.

Ha van film, amit garantáltan senkinek nem kell bemutatni, az a Forrest Gump. Robert Zemeckis alkotása azonnal klasszikus lett; az életét egy buszmegállóban ülve mesélő, kicsit lassú gondolkodású, ám annál kedvesebb Forrestet alakító Tom Hanks pedig elsősorban ennek a szerepnek köszönhetően lett mindenki kedvence.

A garnélás gumbo receptjét IDE kattintva éritek el

A történet azonban nemcsak egy elfogadásról és kedvességről szóló tanmese, de a világháborúk utáni amerikai történelmen is végigtekint. Hősünk ugyanis akaratlanul is be-bevonódik a század második felét alakító eseményekbe, a film pedig ezáltal ironikus görbe tükröt tart a politika, a popkultúra és fogyasztói társadalom elé.

Mert bár Forrest ártatlan szemmel látja és így naívan értelmezi a körülötte zajló dolgokat, mi nézőként pontosan tudjuk, hogy a vicces szituációk hátterében sokszor egészen tragikus dolgok (családon belüli erőszak, intézményesített rasszizmus, bullying, mélyszegénység, politikai gyilkosságok) állnak. Forrest azonban előítéletek nélkül áll mindenhez, így a seregben is azonnal összebarátkozik a hozzá hasonlóan kiközösített Bébével Bubbával. 

A legjobb jóbarát hatalmas tudással rendelkezik a rákokról, hiszen a családja férfitagjai nemzedékek óta rákhalászhajókon dolgoztak, míg a nők rákot főztek munkaadóiknak (akik, bár ez nincs kimondva, feltehetően rabszolgatartó déliek voltak). Bár Bubba tragikus módon nem éli túl Vietnámot, Forrest belevág a közösen tervezett rákászvállalkozásba, így útjára indítva a Bubba Gump Rákrészvénytársaságot.

Na szóval, ahogy mondtam már neked, amit mi fogunk, az tengeri rák. Meg lehet sütni parázson, főzni, párolni, sütni roston és hirtelen. Van rákvagdalthús, rák kreol módra, gumbós rák, serpenyős rák, zsírban sült, olajban sült. Van ananászmártásban, citrommártásban, kókuszmártásban, bormártásban. Van rákleves, rákragu, ráksaláta, rák sültkrumplival, rákburger, rákos szendvics... Ennyi, azt hiszem, más nincs.

A felsorolásban angolul szerepel a gumbo is, ami az amerikai Dél (főként Louisiana) egyik ikonikus kreol fogása. Bubba ugyan nem louisianai, de Bayou La Batre, az alabamai városka, ahonnan származik, szintén a Mexikói-öböl partján fekszik, alig 100 kilométerre Louisianától, az ott élők pedig valóban rákhalászatból élnek.

Mi most csak garnélát tettünk a ragunkba, de nyugodtan készítsétek többféle hús keverékéből - pontos recept ITT

A kreol konyhában (hasonlóan a cajun konyhához) a francia, a spanyol, és a nyugat-afrikai főzési technikákat keverednek az őslakos hagyományokkal. Kialakulása az USA-ban a telepesek idejére tehető, de a kreol konyha az amerikai Délen kívül megtalálható a legtöbb karibi országban, de Brazíliában és Peruban is. Ennek megfelelően nem beszélhetünk EGY nagy, egységes kreol konyháról, hiszen minden régióban az ottani helyi hagyományok keveredtek a telepesek által hozottakkal.

Ami közös bennük, az a rengetegféle fűszer, és azok hangsúlyos használata, az egyszerű főzési módszerek, a különféle alapanyagok bátor keverése, és az úgynevezett kreol szentháromság, azaz a hagyma, a kaliforniai paprika és a szárzeller triója, amivel szinte minden recept indul.

Hagyma, paprika, zeller - ez a kreol és a cajun konyha szentháromsága, ezen az alapon indítjuk el a gumbo főzését is

A gumbo gyakorlatilag egy nagyon szaftos, fűszeres és pikáns ragu, ami készülhet hússal, rákkal, kolbásszal, vagy ezek tetszőleges keverékével.

A fűszerességet a kreol konyhára jellemző fűszerek csodás egyvelege biztosítja, a csodás, paradicsomos szaftot pedig dark roux-val, azaz hígabb fajta, mogyoróbarnára pirított rántással sűrítik be.

A ragu levének ízességét a paradicsom mellett az alaposan megdinsztelt hagyma-paprika-zeller hármas adja, valamint az okra. Ez egy mályvafélék családjába tartozó, Afrikában őshonos növény, ami a rabszolgák közvetítésével jutott el a karibi térségbe, az íze mellett pedig sűrűsítő-képessége miatt is előszeretettel használják.

A gumbót érdemes rizzsel tálalni, hogy jól felszívja a szaftot, de ha kenyérrel tunkoljátok ki az edényből, azt is megértjük

A mi gumbónk most friss garnélából készült, okra helyett pedig zöldbab került bele, mert nálunk sajnos nehéz beszerezni előbbit, pláne frissen. A gumbo ezt leszámítva egy meglehetősen egyszerű fogás, egyedül a barnára pirított rántás foghat ki rajtunk, épp ezért ezt érdemes külön elkészíteni, így se odaégetni, se túlsűríteni nem fogjuk. A garnélát pedig szigorúan csak a végén szabad hozzáadni, különben túlfő és megkeményedik!

Recept és fotók: Rosanics Petra

A garnélás gumbo teljes receptjét ide kattintva találod meg a teljes receptjét. Mentsd el későbbre, vagy küldd el valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több Kultúrfelvágott itt:

Címlapról ajánljuk

További cikkek