A kukták bántalmazása ellen emeltek szót

Az éttermi konyhákban tapasztalható erőszak ellen emeltek szót francia séfek: felhívásukban arra figyelmeztetnek, hogy a "szakmához méltatlan" a segédszakácsok bántalmazása.

"Rugdosás, az edényekkel való ütlegelés, égési sebek okozása - vissza kell utasítanunk ezeket a ceremóniaszerű, mindennapossá vált apró agressziókat, amelyeket sokan beavatási rítusnak tekintenek" - olvasható a Gérard Cagna séf által megfogalmazott manifesztumban, amelyet többek között Guillaume Gomez, az Elysée-palota, a francia elnöki hivatal főszakácsa is aláírt.

"A szakmának igazi etikára lenne a szüksége a kérdést illetően" - mondta Cagna, aki 2005-ben adta át két Michelin-csillagos éttermét gyermekeinek. Noha a felhívásban említett gyakorlatok nem mindenhol elterjedtek, Cagna valamennyi nagy francia séfet arra kéri, hogy aláírásával ünnepélyesen emeljen szót az éttermi konyhákban tapasztalható erőszakkal szemben.

A párizsi Politikatudományi Egyetemen (Sciences Po) az Atabula francia hírportál és a Fooding éttermi kalauz rendezett a témáról közelmúltban egy konferenciát.

Az Atabula számolt be először áprilisban arról, hogy a Pré Catelan nevű három Michelin-csillagos étteremben egy segédszakácsnak szándékosan égési sérüléseket okozott a konyhában dolgozó csapat egyik tagja. A konyhafőnököt azóta eltávolították.

Franck Pinay-Rabaroust főszerkesztő a konferencián elmondta: több mint száz köszönő e-mailt kapott azért, hogy a problémát felvetette a portál. Szerinte az agresszív fellépések elsősorban azzal magyarázhatók, hogy "nagyon férfias és nagyon fiatal" a séfszakma. "Egyre durvább a nyomulás, és miután a nagy séfek egyre kevésbé vannak jelen a konyhában, a segédeknek maguknak kell kitörniük és megmutatni, hogy ki az erősebb. Kell hozzá sok tesztoszteron" - hangsúlyozta a főszerkesztő.

"De most már jó irányba léptünk előre, a nyitottabb konyhák mindent megtesznek, hogy tisztábban lássunk" - tette hozzá Pinay-Rabaroust. "A fizikai erőszak csökkenőben van, mert manapság az emberek könnyebben elmesélik, mi történik, és egyébként munkaerőhiány van a szakmában" - hívta fel a figyelmet.

Egy 24 éves szakács, aki a tanulóévei alatt maga is átélt hasonló dolgokat, úgy véli, hogy manapság inkább morális jellegű megalázás jellemző a konyhákban. "Egy hónapja dolgoztam egy helyen, gazpachót kellett készítenem, de nem ízesítettem. A séf megkóstolta, és mindenki előtt rám öntötte az egészet. Máskor meg egy féltékeny felettesem megkért, hogy tegyek arrébb egy tálat, de nem mondta, hogy az forró. Az is szokás volt, hogy zöldségszeletelés közben lökdösődtünk" - mondta Rémi. "Gyakran mentem sírva haza. Ezek nélkül nem ugyanúgy tanultam volna meg a szakmát" - tette hozzá.

"Mindannyiunknak ismerős a jelenet, amikor egy tányér diszkoszként repül át a konyhán. Elfogadhatatlan egy séf számára. Vagy a hatalmas veszekedések. De bunyózást soha nem láttam konyhában " - állítja Thierry Marx sztárséf, aki szigorú szabályozásokat vezetett be a saját éttermeiben, például külön-külön is elbeszélget rendszeresen az alkalmazottakkal.

Szerinte gondot jelent az, hogy a séfek egyre fiatalabbak, vezetői előképzettség nélkül. Rajtuk is egyre nagyobb a nyomás, elsősorban a vendégek által az interneten azonnal közzétett kommentárok miatt.

Thierry Marx ugyanakkor úgy véli, hogy az alkalmazottak bántalmazása régebben durvább volt, s ma már nagyon ritka jelenség. "Nem erőszakosabb dolog nem bejelenteni a dolgozókat?" - tette fel a kérdést a séf, aki szerint "a szakma merevlemezére ráférne egy teljes tisztítás".

(via MTI)

Legújabb receptek

Florentine

Ha kekszre vágynátok és kipróbálnátok valami újdonságot, akkor ismerkedjetek meg a florentine-nel, ezzel a ropogós és természetéből adódóan gluténmentes, édes tallérral. Ennek a ...

Húsmentes töltött paprika

Annak ellenére, hogy a nyári nagy melegben gyomrunk nem kívánja a túlzottan nehéz ételeket, a klasszikus magyar konyha csak relatíve kevés olyan receptet biztosít, amivel elhagyhatnánk a ...

Címlapról ajánljuk

Újabb hétköznapi ételről derült ki, hogy csökkentheti a demencia kialakulásának...

A demencia, mint időskori betegség sokakat foglalkoztat, akkor is, ha még korántsem időszerű, hogy féljenek tőle. Több tényező függvénye, hogy valakit veszélyeztet-e az időskori elbutulás, de azt tudjuk, hogy az életmódnak, azon belül az étkezésünknek fontos szerepe van az egészségmegőrzésben. Egy új tanulmány szerint egy teljesen hétköznapi, sokak által fogyasztott alapanyag is hozzájárulhat a demencia kockázatának csökkentéséhez.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Kovászos uborka egyszerűen

Túlmisztifikált receptek helyett a 96 éves Dédimama receptje. Tanyán született, ott nőtt föl, sok hasznos  praktikát hozott magával. Sokszor készítettük már, de legfinomabb akkor ...