Krémes borsós csirke, avagy helló, nyári szünet!

A nyár eleji zöldborsónak még akkor sincs párja, ha a piacon vesszük - hát még ha a kertből van! Minden jól áll neki, én most egy krémes csirkéhez igazítottam!

Nagymamámnak volt egy kertje. Ez önmagában még nem nagy dolog, sok nagymamának van, a világ minden táján. Az enyémnek azonban kettő is volt - egy szerényebb, fővárosi, meg egy igazi vidéki, messze, a Tisza-tó partján. Hat éves voltam, mikor házat vettek a nagyapám szülőfalujában, ahol aztán pár nyáron át csuda kalandokon mentem keresztül.

A krémes zöldborsós csirke receptjét itt találod

Mert azért egy Budán felnőtt, játszótéren szocializálódott hat évesnek van abban kaland bőven, hogy egész nyárra leküldik egy olyan világba, ahol saját kerekeskútból húzzuk a vizet a mosdáshoz, az utca végéből, vödrökkel cipeljük az ihatót a főzéshez és iváshoz, ahol a nagypapa hasogatja a fát a sparhert felfűtéséhez, ahol a kert végében illedelmesen bújik meg a pottyantós, ahol teljesen megszokott kérés, hogy a libákkal kicsit ki kéne menni sétálni, hadd legeljenek, az esti feladatok közé nemcsak a lavórból lábmosás, de a másnapi tej kannában való hazacipelése is helyet kap, és ahol tavasszal százötven kiskacsa piszkítja össze az udvar első részét, örökre eldöntve a kérdést, hogy akkor kell-e gyep vagy sem.

A krémes zöldborsós csirke receptjét itt találod

Nagyon szerettem Poroszlón lenni, még akkor is, ha a tévén csak egy csatornát lehetett fogni, videó egyáltalán nem volt, és a sulyom mindig összeszurkálta a lábamat, mikor bementem úszni a tóba - ilyenkor, nyár elején, mikor a borsó megjelenik a piacon, mindig eszembe is jut, hogy húsz évvel ezelőtt mennyire vártam, hogy vége legyen az iskolának, és mehessünk a Mamához. Különösen azért, mert ilyenkor indult a borsószezon.

A kréms zöldborsós csirke receptjéért ide kattints

A nagymamám mesebeli kertjében ugyanis minden volt: málna, mogyoróbokor - igaz, az a csirkéknek elkerített részben tanyázott - , kapor, zöldbab, mák. Még jó, hogy a TEK nem kapcsolta le szegényt - uborka, ribizli, sőt, az egyik évben még görögdinnye is! És természetesen zöldborsó. Az a zöldség, amit a nagymamám nagyon szeretett volna levesbe, köretnek vagy főzelékbe felhasználni, ha már elültette meg kapálgatta, de amit az alatt a hat nyár alatt, amíg megvolt a ház, soha nem sikerült a konyháig eljuttatni - mert a martalóc unokák általában már a kertben a bokorról, jobb esetben a szedés után, a pléhvájdlingból kiették az utolsó szemig.

A krémes zöldborsós csirke receptjéért ide kattints

A házat már rég eladták, a nagyim már túl idős ahhoz, hogy borsót kapálgasson, nekem nincs kertem, viszont a vakáció kezdetének hetében mindig készítek valami borsós ételt. Most ezt a gyors, egyszerű krémes csirkét a hétvégére. Hamar megvan, nagyon finom, és csak arra kell ügyelnem, hogy dupla adag borsót vegyek, mint amit a recept kér, mert a rossz szokásokat egyeseknek még húsz év után sem sikerül levetkőzniük.

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Osztrák krumplisaláta

Ha Bécsben járok, mindenképpen ennem KELL Wiener Schnitzel-t (bécsi szeletet)! Sokszor volt már szerencsénk egymáshoz, de talán legutóbb adták hozzá a legfinomabb krumplisalátát. Ezt ...

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...