Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Közért, ABC és Csemege - Ilyen volt vásárolni a rendszerváltás előtt

Már lassan 25 éve, hogy hivatalosan nincs is Közért a fővárosban, mégis a mai napig sokan mondjuk, hogy ,,Leugrom a közértbe kenyérért". Milyen is volt az igazi Közért? 
Az első Közért eredeti neve az 1948. májusában megjelent kormányrendelet alapján még ez volt: Községi Élelmiszer-kereskedelmi Részvénytársaság. Feladata hivatalosan is a közellátás biztosítása volt, alapításakor 358 fővárosi és 31 vidéki bolt tartozott fennhatósága alá, hamarosan azonban a vidéki boltokat elcsatolták, így Budapesten kívül az emberek a Csemegébe, az ABC-be, az Áfészbe vagy a boltba jártak beszerezni az alapvető élelmiszereket. 
 
 
 
Az üzletekben eleinte az akkor már rég megszokott pultos kiszolgálás működött (mint ezen az 1957-ben készült fotón), a cukrot, a lisztet, a tejet, és még a zsírt is a pultokban dolgozó eladók mérték ki, ezért is számított hatalmas szenzációnak, mikor 1955-ben a Mártírok útján (ma Margit körút) megnyitott az első önkiszolgáló Közért. Alig tíz év elteltével a Közértek zöme teljesen átállt az önkiszolgáló rendszerre (kivételt képeztek a húspultok, amelyek a mai napig szinte minden boltban, szupermarketben megtalálhatóak).
 
 
Sokan még ma is emlékezhetünk arra, mennyire színesek és mutatósak voltak a régi boltok kirakatai. Ezt a kirakatot a Bajcsy-Zsilinszky úton fotózták még 1960-ban. 
 
 
Az 1960-as években ilyen feltűnő neonfényekkel tudatták mindenkivel, hogy ez a Közért bizony már önkiszolgáló
 
 
Mivel az ötvenes években egyre több nő kezdett el dolgozni, az önkiszolgáló élelmiszerüzletek egyik célja az volt, hogy csökkenjen a bevásárlásra fordított idő. Már nem kellett a pult előtt sorban állni, mindenki szabadon válogathatott az áruk között. A fentebb látható, nem önkiszolgálós kis közért az Albertirsai úton volt megtalálható. 
 
 
 
A Közért mellett működött 1952-től a Csemege Kereskedelmi Vállalat – elsősorban Budapesten és a Balaton környékén -, amelyet országos szinten működő nagyvállalatként kifejezetten a korszerű kereskedelmi módszerek alkalmazása és terjesztése érdekében hoztak létre. 
 
 
A hatvanas évektől pedig megnyitottak a Közérteknél is nagyobb választékkal rendelkező ABC-k, vagyis az Alapvető Beszerzési Cikkeket árusító boltok, amelyeket kifejezetten lakótelepeken és a nagyobb lakóközösségek közelében várták a vásárlókat (az első üzletet 1964-ben a József Attila lakótelepen nyitották meg, sokáig ez volt a főváros legnagyobb ABC-je).
 
 
Az országban található Közértek a többszöri átszervezések ellenére is egészen 1996-ig működtek, a nyolcvanas években 1600 üzlet 12 ezer ember foglalkoztatott, a fővárosban vásárolt élelmiszerek 60%-át a Közértek árusították. 
 
A rendszerváltás idején azonban a Közérteket több ütemben is privatizálták, 1996-ra pedig a boltok többségét az osztrák Spar, a belga érdekeltségű Duna Fűszért (Profi) és a CBA nyerte el. A Csemege üzletek az osztrák Meinl tulajdonába kerültek, a kétezres évek elejétől pedig Match néven kezdtek el működni, ma pedig már az üzletek többsége Spar, CBA és Coop néven működnek. 
 

Ez is érdekelhet: 

 
 
 
Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!