Kövesd a fehér nyulat!

Húsvét napján kövessük a fehér nyulat, a sonka és a tojás mellé együnk sárgarépát is!

Húsvét és a nyúl apropóján gondoltam vessünk egy pillantást egyik kedvencére, a sárgarépára.

Ennek a minden évszakban beszerezhető gyökérzöldségnek magas az emésztőrendszerünk működését segítő élelmirosttartalma, hiszen ezek a prebiotikus rostok szolgálnak táplálékul a normál bélfórának. Narancssárga (sárga-, lila-) színét az A-vitamin elővitaminjaként szolgáló bétakarotin-tartalmának köszönheti. A béta-karotin érdekessége, hogy mivel egy zsírban oldódó vegyület, ennek megfelelően pozitív hatásai a legjobban zsiradék jelenlétében érvényesülnek, azaz nem nyers formában, hanem például kevés olajon párolva.

Felhasználható levesek, főzelékek alkotórészeként, párolt vagy sült formában köretként, nyersen salátába vagy zöldségropogósba reszelve, de akár tálalható hasábokra vágva változatosan elkészített mártogatósokkal uzsonnára vagy partiételként. Ha van otthon zöldségcentrifugánk, értékes levét is kinyerhetjük, bár ekkor az élelmi rostok a szűrőben maradnak. Izgalmas felhasználási módja az utóbbi években népszerűvé vált édesség, a répatorta - érdemes ezt is kipróbálni, csak úgy, mint az alábbi receptgyűjtemény bármely más darabját!

  1. 1.

    Gyömbéres sárgarépa leves Pimkie-től

  2. 2.

    Vietnámi tavaszi tekercs

  3. 3.

    Vörösboros marhahátszín

  4. 4.

    Mazsolás pirított répa

  5. 5.

    Morzsás sárgarépa

  6. 6.

    Sárgarépa-saláta 7. - grillezett

  7. 7.

    Mascarponéval töltött répaterrine

  8. 8.

    Zabpelyhes répás kocka

  9. 9.

    Húsvéti répasüti

Legújabb receptek

Citromos és narancsos fánkcsigák

Arancini i limoncini di carnevale, így hívják Olaszországban ezeket a citrom- és narancshéjas cukorral csavart fánkokat. Érdemes mindkét citrushéjat bevetni, mert isteni lesz tőlük a ...

Téli caprese saláta

A napfényes nyár zamatos, lédús paradicsomokkal és friss bazsalikommal teli caprese salátái jelenleg szinte elérhetetlenek: készítsünk inkább egy szezonális, téli verziót. Ehhez nem ...

Címlapról ajánljuk

Trónfosztás: már nem az olasz a legnépszerűbb konyha a világon

Az olaszoknak köszönhetjük a pizzát és talán a legsokoldalúbb komfortkaját, a tésztát, ami egyszerre tud fényűző és filléres finomság is lenni. Most azonban úgy tűnik, trónfosztásra került sor, ugyanis egy friss felmérés szerint már nem az olasz a legnépszerűbb konyha a világon, hanem épp egy másik mediterrán nemzet gasztronómiája mozgatja meg az emberek ízlelőbimbóit.

Szász Nóri

További cikkek

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...