Kövesd a fehér nyulat!

Húsvét napján kövessük a fehér nyulat, a sonka és a tojás mellé együnk sárgarépát is!

Húsvét és a nyúl apropóján gondoltam vessünk egy pillantást egyik kedvencére, a sárgarépára.

Ennek a minden évszakban beszerezhető gyökérzöldségnek magas az emésztőrendszerünk működését segítő élelmirosttartalma, hiszen ezek a prebiotikus rostok szolgálnak táplálékul a normál bélfórának. Narancssárga (sárga-, lila-) színét az A-vitamin elővitaminjaként szolgáló bétakarotin-tartalmának köszönheti. A béta-karotin érdekessége, hogy mivel egy zsírban oldódó vegyület, ennek megfelelően pozitív hatásai a legjobban zsiradék jelenlétében érvényesülnek, azaz nem nyers formában, hanem például kevés olajon párolva.

Felhasználható levesek, főzelékek alkotórészeként, párolt vagy sült formában köretként, nyersen salátába vagy zöldségropogósba reszelve, de akár tálalható hasábokra vágva változatosan elkészített mártogatósokkal uzsonnára vagy partiételként. Ha van otthon zöldségcentrifugánk, értékes levét is kinyerhetjük, bár ekkor az élelmi rostok a szűrőben maradnak. Izgalmas felhasználási módja az utóbbi években népszerűvé vált édesség, a répatorta - érdemes ezt is kipróbálni, csak úgy, mint az alábbi receptgyűjtemény bármely más darabját!

  1. 1.

    Gyömbéres sárgarépa leves Pimkie-től

  2. 2.

    Vietnámi tavaszi tekercs

  3. 3.

    Vörösboros marhahátszín

  4. 4.

    Mazsolás pirított répa

  5. 5.

    Morzsás sárgarépa

  6. 6.

    Sárgarépa-saláta 7. - grillezett

  7. 7.

    Mascarponéval töltött répaterrine

  8. 8.

    Zabpelyhes répás kocka

  9. 9.

    Húsvéti répasüti

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek

6 étel, amit soha ne egyél meg nyersen

Vannak olyan ételek, amelyeket inkább nyersen kéne fogyasztanunk, hogy a bennük lévő tápanyagok ne illanjanak el főzés közben (ilyen a brokkoli vagy a fokhagyma), azonban akadnak olyan ételek is, amelyeket pont, hogy csak hőkezelés után szabad megennünk. Mutatjuk, melyek ezek!