12 oka is van, hogy a nagymamák régen kötényt hordtak

A kötény bizony nem csak arra jó, hogy védje a ruhánkat. A nagyik és dédik bizony ismerték az összes előnyét, és ki is használták!

Leszögezhetjük, hogy legtöbben már nemigen hordunk kötényt a konyhában, az alábbi cikket olvasva azonban biztos, hogy kétszer is meggondoljuk majd. Nagymamáink és dédnagymamáink sok-sok éven át előszeretettel kötötték magukra, és ennek nem csak az volt az oka, hogy megvédjék ruházatukat a sütésnél felszálló liszttől vagy a kifröccsenő pörköltszafttól. A Sokszínűvidék extra aranyos cikkéből minden kiderül, amit a kötényről tudni érdemes!

Minden, amit a kötényről tudni érdemes

Lássuk, mire használták régen a kötényt az okos háziasszonyok, és tanuljunk tőlük, vagy csak nosztalgiázzunk egy jót:

  • a köténybe tették a tojásokat, amiket reggel összeszedtek, de még a kiscsibék szállításánál is jól jött
  • edényfogó kesztyű helyett is szuperül működött, ha forró volt a tepsi
  • a félős gyerekek és unokák is a nagyi köténye mögé bújhattak
  • a köténybe lehetett fejteni a babot vagy a borsót
  • nagyi a sírós kisgyerekek könnyeit is fel tudta szárítani vele
  • az izzasztó konyhai feladatok közben az verejték törölgetésére is remek volt
  • almát, diót, barackot is tudtak gyűjteni a fáról, és a kötényben bevinni a házba
  • ha hirtelen vendég érkezett, a kötény volt a legideálisabb portörlő rongy
  • a gyújtós fa cipelésénél is hasznos volt
  • hidegben a karjukra tudták tekerni
  • ha a nagymama meglengette a kötényét, a kint dolgozó férfiak tudták, hogy kész a vacsora

Még több a nagyiról:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!