Konyhatündér számítógépek

Gyakran megtörténik, hogy épp semmi ötletünk, mit is főzzünk aznap. Vagy épp unalmasnak tartjuk a megszokott recepteket. A számítógépek talán majd ebben is segíthetnek.

Osztrák csokoládés burrito, vietnámi almás kebab: ilyen és ehhez hasonló receptekkel rukkol elő az egyik legnagyobb számítástechnikai cég, az IBM által nemrégiben kifejlesztett program. A számítógép által generált receptek mögött rejlő algoritmus figyelembe veszi a különböző alapanyagok kémiai összetevőit, ízét, és azt is, hogy az emberek mennyire tartják kellemesnek az adott alapanyagok illatát. Az IBM munkatársai, egy profi séfként is tanult informatikus vezetésével betáplálták ezeket az adatokat egy adatbázisba, és hozzáadták a Wikipedián fellelhető összes receptet is.

A felhasználónak már csak annyi dolga van, hogy beírja, melyik alapanyagra szeretné felépíteni a fogást, és milyen kultúra gasztronómiai profilját szeretné visszakapni, a számítógép pedig gyorsan egy egész receptet generál. A program célja az is, hogy a hozzávalók minél újszerűbb, innovatívabb kombinációt adja ki.

Az emberi tényező ettől a ponttól lesz igazán fontos. Az alapanyagok kapott listájából ugyanis valakinek összeálló, a tekintetünk számára is étvágygerjesztő, vagyis szép fogást kell kihoznia. Azt is a szakácsnak kell eldöntenie, hogy milyen étel formájába önti a megkapott hozzávalókat.

Mindezeket a nehézségeket figyelembe véve nem csoda, hogy az IBM eddig csak néhány profi séfet kért fel a program tesztelésére. Szerencsére, a kezdő fázisok után, az elmúlt hetekben a kezdeményezés már kitört a fejlesztői laboratóriumokból, és az utcára is kiment. A számítástechnikai gigacég elindított egy több amerikai várost beutazó mozgóbüfét is, amelynek hála a járókelők is megkóstolhattak néhány számítógép által generált receptet. Az alábbi videón például a kajaautóban készülő osztrák csokis burrito látható:

A projekt kétségtelenül forradalmasíthatja a gasztronómiát, ám széles körű felhasználására még várni kell, igazándiból a fejlesztők maguk sem tudják, milyen módon lesz hasznosítható a hétköznapi életben. Jelenlegi formájában pedig amúgy is inkább csak egy bizarrabb szakácskönyvre hasonlít, amely ráadásul még nem is kimondottan hasznos, hiszen olyan profi konyhai készségeket és erőforrásokat igényel, amelyekkel mi nem rendelkezünk.

Címlapról ajánljuk

További cikkek