Konyhatündér számítógépek

Gyakran megtörténik, hogy épp semmi ötletünk, mit is főzzünk aznap. Vagy épp unalmasnak tartjuk a megszokott recepteket. A számítógépek talán majd ebben is segíthetnek.

Osztrák csokoládés burrito, vietnámi almás kebab: ilyen és ehhez hasonló receptekkel rukkol elő az egyik legnagyobb számítástechnikai cég, az IBM által nemrégiben kifejlesztett program. A számítógép által generált receptek mögött rejlő algoritmus figyelembe veszi a különböző alapanyagok kémiai összetevőit, ízét, és azt is, hogy az emberek mennyire tartják kellemesnek az adott alapanyagok illatát. Az IBM munkatársai, egy profi séfként is tanult informatikus vezetésével betáplálták ezeket az adatokat egy adatbázisba, és hozzáadták a Wikipedián fellelhető összes receptet is.

A felhasználónak már csak annyi dolga van, hogy beírja, melyik alapanyagra szeretné felépíteni a fogást, és milyen kultúra gasztronómiai profilját szeretné visszakapni, a számítógép pedig gyorsan egy egész receptet generál. A program célja az is, hogy a hozzávalók minél újszerűbb, innovatívabb kombinációt adja ki.

Az emberi tényező ettől a ponttól lesz igazán fontos. Az alapanyagok kapott listájából ugyanis valakinek összeálló, a tekintetünk számára is étvágygerjesztő, vagyis szép fogást kell kihoznia. Azt is a szakácsnak kell eldöntenie, hogy milyen étel formájába önti a megkapott hozzávalókat.

Mindezeket a nehézségeket figyelembe véve nem csoda, hogy az IBM eddig csak néhány profi séfet kért fel a program tesztelésére. Szerencsére, a kezdő fázisok után, az elmúlt hetekben a kezdeményezés már kitört a fejlesztői laboratóriumokból, és az utcára is kiment. A számítástechnikai gigacég elindított egy több amerikai várost beutazó mozgóbüfét is, amelynek hála a járókelők is megkóstolhattak néhány számítógép által generált receptet. Az alábbi videón például a kajaautóban készülő osztrák csokis burrito látható:

A projekt kétségtelenül forradalmasíthatja a gasztronómiát, ám széles körű felhasználására még várni kell, igazándiból a fejlesztők maguk sem tudják, milyen módon lesz hasznosítható a hétköznapi életben. Jelenlegi formájában pedig amúgy is inkább csak egy bizarrabb szakácskönyvre hasonlít, amely ráadásul még nem is kimondottan hasznos, hiszen olyan profi konyhai készségeket és erőforrásokat igényel, amelyekkel mi nem rendelkezünk.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ha valami egészséges édességre vágysz, ne keress tovább – Leteszteltük...

A diéta alatt nagyon nehéz olyan édességet találnunk, mely nemcsak kalóriaszegény, de finom és egészséges is. Szerencsére ma már vannak olyan termékek a piacon, melyek megfelelnek ezeknek az elvárásoknak. A szerkesztőségünknek most volt szerencséje megkóstolni a Good Calories termékeit, melyek minden eddig említett jótulajdonsággal rendelkeznek. Nézzük, mi volt a véleményünk!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ünnepi bevásárlás egyszerűen!

Az ünnepi készülődés nemcsak ráhangolódást, de komoly szervezést is igényel. Szerencsére nálunk, az ALDI-ban mindent megkaphatsz, amire csak szükséged lehet, legyen szó a karácsonyi vagy épp szilveszteri menü alapanyagairól, a kedvenc süteményed hozzávalóiról, otthonod ünnepi dekorációjáról vagy a családodnak és barátaidnak szánt ajándékokról – velünk időt és nem kevés pénzt is spórolhatsz.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ételek, melyek nagyon sokat tesznek a bélrendszerünkért

Az elmúlt években az emberek egyre tudatossabbá váltak a bélrendszerük mikrobiómájával kapcsolatban, így egyre fontosabbá vált annak egészségének megőrzése is. Most kiderült, hogy ebben nagyon sokat segíthet bizonyos élelmiszerek gyakoribb fogyasztása.