Tudjuk, hogy a legtöbben nem tehetik meg, hogy az aktuális divat alapján cserélgessék a konyhai berendezéseket és bútorokat, de akad olyan, aki él-hal a belsőépítészetért, a lakberendezési tanácsokért és a szép, trendi konyhákért, vagy esetleg éppen felújításban gondolkodik. Nekik mind érdekes lehet az alábbi lista: szakértők árulták el, 2025-ben mely konyhák és konyhatrendek mennek ki a divatból.
Kattints a kisképre, és nyílik is a galéria!
6 konyhatrend, ami a szigorú lakberendezők szerint 2025-ben már nem menő
Nyitott polcok
Megosztó a nyitott konyhapolc kérdése: irtó jól tud kinézni, ad egy kedvesen káoszos bájt a térnek, de nagyon hamar át tud fordulni rumlisba és persze koszosba - mivel a por és zsír jóval könnyebben rakódik rá. 2025-ben köztes megoldás lehet, hogy egy-két nyitott polcot meghagyunk, ha nagyon szeretnénk, például a szakácskönyveknek vagy a mutatós dekorelemeknek.
Teljesen fehér konyhák
Egy időben hatalmas divat volt a hófehér, tisztaságot, sterilitást sugárzó hófehér konyha: minden fehér volt benne, a padló, a csempe, a falak, a bútorok, a pult. Ezzel szemben a szakértők szerint sokkal szebb és szerethetőbb tud lenni, ha egyedibb, a személyiségünket sugárzó helyiséget hozunk létre színekkel, hozzánk passzoló eszközökkel, bútorokkal.
Tipp: fessük le magunk a fehér konyhabútort és/vagy a falakat!
Hatalmas gázsütő szagelszívóval
Van egy rusztikus bája a monumentális gázsütőknek, melyek felett szagelszívó tornyosul, és millió konyhában meg is találhatjuk ezeket, a jövőben azonban számuk csökkenni fog. Egyre többen térnek át ugyanis az indukciós és villanysütőkre, főzőlapokra - ennek legfőbb oka pedig, hogy világszerte tiltják be a gáz otthoni használatát.
Amerikai - nyitott - konyhák
Már több évtizede is nagyon menő volt az a lakás vagy családi ház, ahol a konyha és a nappali/étkező egybe nyílt. Az amerikai konyhák jómódot, modernitást sugalltak, nem számolva azzal, hogy így jóval rendezetlenebb hatást kelt egy lakás, nem beszélve a főzés-sütés közben képződő, mindenhova beivódó szagokról. Mostanság eltolódott a trend az úgynevezett "koszos konyha" koncepciója felé: sokan egy apró, hátsó konyharészt használnak a főzés és sütés rumlis, koszos, melós feladataihoz, míg a kinti étkező megmarad a szemet is gyönyörködtető evési fázisoknak.
Indusztriális-futurisztikus okoskonyhák
Mostanáig nagyot ment a letisztult, steril, sok betonnal dolgozó indusztriális konyhatrend, melyet leginkább valamiféle sci-fiben tudnánk elképzelni - tele csupa okos eszközzel, időzítős hűtővel, mosogatógéppel. 2025-ben már teret kapnak az organikus anyagok, a természetes kőpultok, a sok-sok fa és a különféle földszínű megoldások.
Bye-bye, hideg króm és fém csapok, viszlát, beton konyhaszigetek!
Ezek a lakberendezési praktikák is érdekelhetnek: