Így hatott a másfél éves pandémia a konyha berendezésére

Ki gondolta volna, hogy másfél évnyi bezártság után majd pont a konyha lesz az a hely, amelynek berendezését teljesen megváltoztatja a pandémia? Szakértők szerint az újonnan tervezett konyhák már teljesen máshogy fognak kinézni, mint azok, amiket 10 évvel ezelőtt terveztek.

Emlékezzünk egy pillanatra vissza arra az időszakra, amikor a korlátozások miatt alig mozdulhattunk ki otthonról, a nappali és a konyha egyszerre szolgált pihenő- és munkahelyként. Nem is volt olyan rég, ugye? A konyha például egészen központi hely lett, hirtelen már nemcsak gyors leveseket és vacsorákat dobtunk itt össze, hanem kenyeret dagasztottunk, és házi tésztát gyúrtunk, az itt eltöltött idő pedig egy pillanat alatt megduplázódott - sokszor inkább kedvtelésből, mintsem kényszerből.

Vajon mennyiben befolyásolta a pandémia a konyhák dizájnját? Amerikai lakberendezők szerint ma már teljesen más igények vannak egy konyha megtervezésére, mint például 5 vagy 10 évvel ezelőtt, íme 6 változtatás a konyha berendezését illetően, amit a bezártságnak "köszönhetünk".

1. Eltűnhetnek a nyitott polcok

Minél többet vagyunk otthon, annál nagyobb igényünk van arra, hogy rend legyen körülöttünk. A nyitott polcok – ha nem figyelünk oda – könnyen megtelhetnek edényekkel, tálakkal, máshol helyet nem kapó konyhai eszközökkel, a látvány pedig a zsúfoltság, rendetlenség érzését keltheti konyhánkban. Az új trendek szerint egy kicsit leáldozóban vannak a nyitott polcos megoldások, az emberek pedig újra beépített szekrényekben gondolkoznak.

2. Nő az éléskamra mérete

Ugye mindenki emlékszik még arra az időszakra, amikor az emberek tucatjával vásárolták a száraztésztát és a lisztet? Rossz szokás, és bár ugyan arra már mindenki rájöhetett, hogy felesleges felhalmozni az élelmiszereket, az azért sosem árt, ha van néhány csomag tészta vagy konzerv a kamrában. A megnövekedett főzésigény miatt a jövőben az éléskamra és az éléskamra helyett szolgáló (száraz élelmiszeres, konzerves, befőttes) szekrény mérete is megnőhet.

3. Átmeneti megoldások? Jöhetnek!

Az emberek nem sokszor újítják fel a konyhát, ennek pedig több oka is van: a főzőhelyiséget úgy alakítjuk ki, hogy időtálló és strapabíró legyen benne minden, ebből következik az is, hogy konyhánk otthonunk egyik legdrágábban kiépíthető része.

Szereted a változatosságot? Akkor az átmeneti tapéták neked lettek kitalálva! (Fotó: TheSpruce)

Az elmúlt években egyre több helyen kerül tapéta a konyhai falicsempe helyére, nemrégiben pedig – főleg külföldön megjelentek az olyan tapéták és nagyméretű falmatricák, amelyeket könnyen lehet cserélni. Ezek a dizájnelemek egyre népszerűbbek lesznek azok körében, akik változtatni szeretnének a konyha kinézetén, de nem szeretnének vagyonokat költeni a felújításra.

4. Kényelmetlen székek helyett...

...jöhetnek a puha, kényelmes, párnázott ülőhelyek! A hosszú étkezéseket senki sem szereti kényelmetlen faszékeken végigülni, az éttermi boxokhoz hasonló beépített ülőhelyek pedig egyfajta új helyiségként is szolgálhatnak hosszú beszélgetésekhez, családi programokhoz.

5. Eltűnnek a fehér konyhák

Bizony, a fekete-fehér konyhák egyre kevésbé lesznek divatosak, az emberek ugyanis újra a természetes anyagokat és színeket részesítik előnyben, nemcsak a nappaliban vagy a hálóban, de az étkezőben is. Viszlát, monokróm színek és fényes, lakkozott bútorok, újra hódítanak a sötétebb faszínek és a meleg árnyalatok.

6. A konyha a kertbe is kiköltözik

Ez az ára annak, ha be vagyunk zárva! A járványhelyzet alatt égetően vágytunk arra, hogy a szabadban legyünk, aki pedig megtehette, a konyha egy részét ki is költöztette a kertbe. Legyen szó akár egy egyszerű sütögetőhelyről, kerti grillről vagy akár egy egész kemencéről, a szabadban egészen addig élvezetes főzni, míg fagypont alá nem csökken a hőmérséklet.

Forrásunk volt.


Ezek a lakberendezési tippek, praktikák is érdekelhetnek:

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Extrán ropogós krumpli

A krumplit nagyon sokféleképpen el tudjuk készíteni, ez most egy sült verzió, ami extrán ropogós a libazsír és a keményítő miatt. A zöldfűszerek különleges plusz ízt adnak neki, a ...

Hagyományos méteres kalács

A méteres kalács vagy méteres sütemény a húsvéti klasszikusok közé sorolható, amivel lehet sokan nem is találkoztak még. Aki viszont ismeri, annak biztosan közel áll a szívéhez. ...

Címlapról ajánljuk

Idén nem kell, hogy stressz legyen a karácsonyi készülődés –...

Az ünnepi készülődésnek nem kell kapkodásról és konyhai káoszról szólnia. Tóth Szilárd Michelin-csillagos séf szerint egy kis előretervezéssel, tudatos bevásárlással és jól kihasznált konyhai eszközökkel a karácsonyi főzés is lehet nyugodt, közös élmény – ehhez pedig az LG új, beépíthető konyhai készülékei is praktikus segítséget adhatnak.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...