A klímabarát étrend legfontosabb lépése egy bizonyos húsféle mellőzése

A klímabarát étrend nem diéta, hanem tudatos szemlélet az étkezésről. Nézzük, miről is szól!

Az élelmiszer-termelés a globális üvegházhatású gázkibocsátás jelentős részéért felel. Amit és ahogyan eszünk, közvetlenül hat a klímaváltozásra. A klímabarát étrend olyan választásokat jelent, amelyek kevesebb erőforrást igényelnek, és kisebb terhelést rónak a bolygóra.

Mit jelent a klímabarát étrend?

Olyan táplálkozási minta, amely előnyben részesíti az alacsony környezeti terhelésű élelmiszereket. Ezek jellemzően kevesebb vizet, földterületet és energiát igényelnek, valamint kisebb szén-dioxid-kibocsátással jár az előállításuk.

Kevesebb hús, több növény

Az egyik legfontosabb alapelv az állati eredetű termékek – különösen a vörös húsok – fogyasztásának csökkentése.

A hüvelyesek, gabonák, zöldségek és gyümölcsök nemcsak fenntarthatóbbak, hanem rostban és mikrotápanyagokban is gazdagok.

Szezonális és helyi alapanyagok

A szezonális élelmiszerek termesztése kevesebb energiát igényel, míg a helyi termékek rövidebb szállítási lánccal jutnak el a fogyasztóhoz. Ez csökkenti a szállítással járó kibocsátást, és támogatja a helyi gazdaságot is.

Élelmiszer-pazarlás visszaszorítása

A megvásárolt, de kidobott ételek feleslegesen terhelik a környezetet. Tudatos tervezéssel, megfelelő tárolással és maradékmentéssel jelentősen csökkenthető az élelmiszer-hulladék mennyisége.

Egészség és fenntarthatóság kéz a kézben jár!

A klímabarát étrend nem lemondás, hanem egyensúly: a kutatások szerint a túlnyomórészt növényi alapú, változatos táplálkozás hosszú távon az egészségre is kedvezően hat.

Forrásunk volt.

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Klasszikus orosz blini

A blini nem egyszerű palacsinta: kelt tésztájának és a hajdinalisztnek köszönhetően karakteres, mégis könnyű fogás. Ünnepi reggelinek, vendégvárónak vagy akár elegáns előételnek ...

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...