Kevesen gondolnak alternatív megoldásokra, de a szódabikarbóna, az ecet és a citrom hármasa természetes, olcsó és rendkívül hatékony megoldást nyújthat a sütőtisztítás során. Ráadásul ez egy környezetbarát módszer, ami friss illatot hagy maga után, és visszaadja a sütő eredeti ragyogását.
Miért válasszunk természetes tisztítószereket?
A bolti sütőtisztítók gyakran tele vannak erős vegyi anyagokkal, amelyek irritálhatják a bőrt, kellemetlen szagokat bocsátanak ki, és nyomot hagyhatnak az ételkészítéshez használt felületeken.
A szódabikarbóna, az ecet és a citrom ezzel szemben biztonságosak, hatékonyak, és sokkal kíméletesebbek a környezethez és a háztartási gépeinkhez is.
Nem mellesleg olcsón és könnyen beszerezhetők.
Amire szükségünk lesz:
- kb. 170 g szódabikarbóna
- fehér (desztillált) ecet
- friss citromlé
- meleg víz
- szivacs
- puha törlőkendő
- műanyag vagy szilikon spatula
- szórófejes flakon
- gumikesztyű
Lépésről lépésre: így tisztítsuk ki a sütőt
- Vegyük ki a sütőrácsokat, tepsiket, és töröljük ki a morzsákat.
- Ha lehet, szereljük le az ajtót, így könnyebb lesz a tisztítás.
- Forraljunk fel vizet, adjunk hozzá kb. 2 deciliter ecetet.
- Melegítsük elő a sütőt 150 °C-ra, majd kapcsoljuk ki. Tegyük be a lábost az ecetes vízzel, csukjuk be az ajtót, és hagyjuk állni legalább 3 órát. Ezalatt a gőz fellazítja a lerakódásokat.
- Keverjünk össze kb. 2 dkg szódabikarbónát 3–4 evőkanál meleg vízzel, majd adjunk hozzá néhány csepp citromlevet.
- Ezt a masszát kenjük fel a sütő falára, ügyelve arra, hogy a fűtőszálakat kerüljük.
- A makacs foltokat szivaccsal vagy spatulával dörzsöljük át.
- Töltsünk ecetet egy szórófejes flakonba, és permetezzük a szódabikarbónás felületekre. A pezsgő reakció segít feloldani a zsírt.
- Hagyjuk állni legalább 1 órán át, majd meleg vízzel és szivaccsal alaposan mossuk át.
- Végül töröljük szárazra mikroszálas kendővel.
A sütőrács és az ajtó tisztítása
- Terítsünk le egy törölközőt, helyezzük rá a rácsokat. Szórjunk rá szódabikarbónát, majd fújjunk rá ecetet, hogy habos réteg képződjön.
- Ha erősebb tisztítást szeretnénk, áztassuk be forró víz és citromlé vagy ecet keverékébe egy éjszakára.
- Öblítsük le, majd szárítsuk meg teljesen.
- Az ajtó zsanérjait és a tömítéseket puha kefével vagy szivaccsal tisztítsuk. Fém súrolószivacsot ne használjunk, mert karcolhatja az üveget.
Hogyan szüntessük meg a kellemetlen szagokat?
Ha a tisztítás után ecetszag maradna, melegítsük elő a sütőt 120 °C-ra, majd tegyünk az alsó rácsra egy tepsit 1 liter forró vízzel és két citrom levével. Csukjuk be az ajtót, és hagyjuk állni – így természetes módon frissítjük fel a sütőt.
Tippek a tisztább sütőért
- Ha gyakran használjuk, hetente töröljük át a belsejét.
- A kifröccsent szennyeződéseket mindig tisztítsuk le, miután a sütő kihűlt.
- Még természetes szerekkel is érdemes gumikesztyűt használni, hogy védjük a bőrt.
- Mindig belülről kifelé dolgozzunk, így a szennyeződés nem kerül mélyebbre.
- A makacs foltoknál ismételjük meg a folyamatot.
Ezzel az egyszerű, természetes módszerrel sütőnk újra ragyogni fog, a konyhánk pedig friss illatú lesz – mindezt vegyszerek nélkül, költséghatékonyan és környezetbarát módon.