Kis kukták, jelentkezzetek!

Kekszőrleményből egész süncsapatot formáztunk unokámmal. Jól jött a segítsége, egyedül alig győztem, így is minden sün sütinek „lába kélt” az óvodai ballagáson.

Mielőtt a sünökről esik szó, tegyünk egy kis kitérőt, ami persze csak látszólagos, mert végül kiderül, minden mindennel összefügg! Múlt héten a háztartástan oktatásáról írtam. Nagyon örülök, mert sokan elmondtátok a véleményeteket, és szavaztatok arról, hogy hasznosnak tartjátok-e az ilyesféle ismeretek megszerzését az iskolában. A hozzászólásokból kiderült, többnyire egyetértetek azzal, hogy a gyerekeknek valamilyen formában hasznos elsajátítaniuk a sütés-főzés tudományát.

Kekszsüni unoka módra recept

Persze az iskolai okítás ellen szólóknak abban igazuk van, hogy amit kötelezővé teszünk, az ellenállásba ütközik, és még egy nemszeretem tantárgy tényleg fölösleges lenne. Nincs befolyásom a tanterv összeállítására, de azt vallom, hogy minden lehetőséget meg kell teremtenünk a gyerekeknek arra, hogyha hajlandóságot mutatnak iránta, elsajátítsák a háztartási ismereteket. Felnőtt korukban így nem kihívást és terhet, hanem kedvvel, szeretettel, örömmel végzett tevékenységet jelent majd nekik egy-egy étel elkészítése.

Amolyan arany középútnak itt vagyunk mi, szülők és nagyszülők, mert ha van időnk és türelmünk, sokat tehetünk a sütés-főzés megszerettetésében. Magam is ezen munkálkodom, és mindig kínálkozik újabb és újabb alkalom a közös foglalatosságra. Legutóbb unokámmal az óvodai ballagás utáni traktához járultunk hozzá kekszből készült sünökkel. Anatómiailag nem lettek tökéletesek a kekszállatkák, de sebaj! Mandulatüskéikkel nagyon helyesek, és még egy cica is bekerült a csapatba. Ez egyben amolyan próbagyurmázás, edzés volt erre a hétvégére, mert vasárnap a Judafest NoSalty színpadán vállalkozó kedvű gyerekek segédkezhetnek nekem a süteménykészítésben.

Arról is írtam már, hogy unokáimnak a tészta összeállítása a kedvence, és azt tapasztaltam, szinte minden gyerek szívesen követi, hogyan válik kezei között a rakoncátlan összetevőkből végül gyúrható, nyújtható, formázható, engedelmes anyag. Ezért aztán egy egyszerű, ám nagyon finom sós rudat sütünk, és közben, ha sikerül jól gazdálkodnunk az idővel, kekszből is formázunk sünöket.

Várom a kis kuktákat vasárnap egy jó kedvű, játékos, közös süteménykészítésre!

Mari nagyi

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Csodás húsvéti torták

Ha idén nemcsak aprósüteményeket szeretnél felszolgálni az ünnep alkalmával, akkor készíts egy csodálatos, elegáns tortát húsvétra!