Kínai ételek, amiket ők nem is esznek

Azt hiszem, az mindenki számára ismert tény, hogy hazánkban a kínai gyorsbüfékben kapható ételeket a nyugati ízlésre szabják.

Kínai mangós csirke recept

De azt nem gondoltuk volna, hogy vannak ezek között olyan ételek, amiket ők egyáltalán nem is esznek meg.

Vajon örüljünk, hogy ezekkel csak nekünk kedveskednek, vagy kezdjünk aggódni, hogy valójában azért mellőzik őket, mert szerintük ehetetlenek?

Reménykedjünk az előbbiben, és ismerjük el: a fúziós kínai-magyar konyha igen finom tud lenni, ha igényesen készítik. De hogy mi a különbség a sima és a fúziós kínai menüsor között? Mary Kong Food szerkesztő utánajárt, összehasonlította a hagyományos és az amerikai szájízre szabott kínai ételeket, és begyűjtötte a különbségeket. Természetesen számoltunk vele, hogy akadhatnak eltérések aközött, hogy mit esznek Kínában, mit az amerikai kínai büfékben és mit Magyarországon - de azért találtunk hasonlóságokat, íme:

A kínaiak rengeteg zöldséget, némileg kevesebb húst, és sok gyümölcsöt fogyasztanak - desszertet viszont igen ritkán. Talán pont ez az oka, hogy előszeretettel kombinálják a gyümölcsöt és a desszertféléket, és emiatt - elsősorban ránk gondolva - készítenek oly gyakran sült banánt, sült ananászt és sült fagyit.

Ha már a desszerteknél tartunk, ne hagyjuk ki a sorból jó öreg szerencsesütit sem! Abszolút tipikus lezáró kelléke egy kínai menüsornak, de kiderült, hogy ők ezt sem szeretik - vajon miért?

Édes-savanyú sertés és csirke

A húsokat, mint ismeretes, általában olajban sütik, majd ráöntik jellegzetes, kissé ragacsos állagú édes szószukat, ezt követően beledobálnak némi ananászt, és kész is. Ha már nekünk és a külföldieknek is így készítik ezt az ételt, ők vajon miért nem eszik?

Tojásos rizs

A tojásos pirított rizs sok kínai étel kísérője Amerikában is - egyszerű köretként működik. Hagyományos értelemben azonban önálló fogásként kellene, hogy megállja a helyét - a hússal, a salátával, a levesekkel egyenrangúként. Azonban amit nálunk kapni, az inkább olyan – már elnézést a megfogalmazásért, de nem megy szebben -, mintha a rizsmaradékokat öntötték volna össze. És ha ez még nem lenne elég, végezetül jön bele még egy adag - még csak nem is rásütött - hanem külön elkészített omlett, amit darabokra szednek, és a rizsbe dobálva "megkoronázzák" a köretet.

(via: dc.eater)

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Viszont a fecske-fészek és az embrió is kimaradt ..a kínaiak kaják közül ..ja majdnem el felejtettem a kutya is szerepel köztük...;) Err?l is kéne írni..nem pedig eltusolni az igazat ..bár megértem hiszen nagy a nyomás politikai szempontból is és érdekesképpen most éppen a kínaiaknak nyalunk...és itt is azota cikkeztek róla...nincs is vele gond de akkor legalább ne csak a felszint írjátok le!!!

Törölt felhasználó

Kedves Hyneman, a cikket arra hegyeztük ki, hogy mit nem esznek, nem pedig, hogy mit esznek. Nem politikai céllal, csak mert ez egy érdekes téma.

somitimi

Én kínai barátomtól tanultam hogy kell elkészíteni a tojásos pirított rizst, és jól kiröhögött, hogy rá akartam sütni a rizsre (gondoltam én úgy kell, mint a tojásos nokedlinél). Külön pirítják a zöldségeket hozzá (? répát és újhagymát), majd külön a tojást jó szárazra, apróra összetörve, a kicsit keményre f?zött rizst ezután és utána minden egybe... Jobb, mint bármelyik kínai kajáldában!

ayreon

Ne haragudjatok, de az a cikk borzasztó gyenge, megtudtuk hogy 3 db ételt nem úgy esznek a kínaik mint mi... hát erre mit mondjak, sejtettem... az elején azt hittem tényleg össze lesz hasonlítva a 3 konyha (kínai, amerikai kínai, magyar kínai), de ez így egy semmitmondó cikk, csak kérdéseket tesz fel, semmit nem válaszol meg. Értem én hogy a NoSalty nem egy gasztromagazin, de csak a helykitöltés miatt szerintem nem érdemes szemetelni az oldalt. Inkább fordítsátok le azt a cikket amire hivatkoztok, vagy legalább egy linket dobjatok rá... Üdv, János

Törölt felhasználó

Csatlakozom az el?ttem szólókhoz: a eredeti kínai konyha köszön?viszonyban sincs azzal,amit nálunk f?znek a kínai éttermekben! Honkongban él? barátn?m elmondása szerint az,amit kint esznek sokkal egyszer?bb,sokkal hétköznapibb,mint amit nálunk-a mi szájízünk szerint készítenek.

Címlapról ajánljuk

További cikkek