Kilencen is meghaltak a fertőzött fagyasztott zöldségektől

Az elmúlt időszakban több fagyasztott zöldségben Listeria monocytogenes baktériumot mutattak ki. A fertőzött termékeket Magyarországon csomagolták.

2015 óta öt uniós tagállamban, Ausztriában, Dániában, Finnországban, Svédországban és az Egyesült Királyságban okoztak megbetegedéseket az egyik magyar cég által csomagolt fagyasztott termékek - írja a 24.hu az Európai Unió Élelmiszerbiztonsági Hivatalának közleményére hivatkozva.Június 8-ig 47 megbetegedést, köztük 9 halálesetet jelentettek. Magyarországi esetekről egyelőre nincs hír.

Azt írják, hogy 2016-ban, 2017-ben és 2018-ban előállított termékeiben a Listeria monocytogenes baktériumnak ugyanazon törzsét azonosították. Ez azt jelenti, hogy a feldolgozóüzem fertőtlenítése nem vezetett eredményre. További vizsgálatok szükségesek a szennyezés forrásának feltárásához.

A NÉBIH március óta több helyszíni ellenőrzést tartott a volt bajai hűtőház telephelyén működő Greenyard Hungary Kft. élelmiszerüzemében. A hatóság megtiltotta minden fagyasztott zöldségtermék forgalmazását, amit az üzemben állítottak elő, és elrendelte visszahívásukat. Az üzem termelését szerencsére leállították.

Szakemberek javasolják, hogy a nem fogyasztásra kész fagyasztott zöldségeket mindenképp főzzük meg mielőtt elfogyasztjuk, még akkor is, ha olyan ételekhez használjuk fel, amelyek jellemzően nyers zöldségből készülnek.

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?