Elképesztő áron a magyar kígyóuborka – Ennyibe kerül most

A tavalyi árhoz képest átlagosan 250 forinttal drágult a piacon a magyar uborka.

Pár kivételtől eltekintve szinte csak emelkedő zöldségárakról számolt be az Agrárközgazdasági Intézet, a behir.hu cikke szerint azonban egyértelműen a kígyóuborka drágulása lett a legmeghatározóbb.

Másfélszeresére nőtt az uborka kilós ára egy év alatt

A tavalyi árakkal összehasonlítva a fogyasztók számára is is szembetűnővé válnak az áremelkedések. Míg a fejes káposzta idén a 15. héten átlagosan 165 forintos kilós áran volt kapható, addig tavaly ugyanezen a héten a zöldség ára 22 százalékkal volt alacsonyabb. A hazai primőráru még ennél is jóval drágább, a fejes káposzta jelenleg átlagosan 460 forintért kapható.

A drágulás egyértelműen a kígyóuborkánál a legszembetűnőbb, míg tavaly a 15. héten átlagosan 460 forintért volt kapható a Magyarországon zöldség kilója, addig most 700 forint/kilogrammos átlagáron kapható a magyarok egyik kedvenc szendvicsfeltétje.

Az apró méretű (6-9 centiméteres) berakó uborka is 37 százalékkal drágult tavalyhoz képest, jelenleg átlagosan 1200 forint/kilogrammos áron adják. Valamivel alacsonyabb lett a belpiaci spenót ára (680 forint/kilogramm), a sóska ára pedig négy százalékkal emelkedett, leggyakoribb kilós ára a piacon 725 forint körül mozog.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Címlapról ajánljuk

Ismered ezt a csókát? Spéci olasz articsókabefőtt készült nálunk!

Az articsóka egy Észak-Afrikában őshonos, igazán különleges, ízletes és sokoldalú növény, bár nálunk sajnos nem túlzottan ismert. Európa nagy része szereti, de leginkább Olaszországban termesztik, virágzatát pedig változatosan használják a konyhában, sőt, akár a virágkötészetben is. Mi most megmutatjuk, hogy kell vele szakszerűen bánni, illetve hogyan érdemes fogyasztani!

Gerzsenyi Flóra

További cikkek

Ez a rákkeltő szer vonja be a legtöbb gyümölcsöt és...

Súlyos tényeket tár fel a kártevőirtó szerek használatát monitorozó civil hálózat legújabb jelentése, amelyből kiderült, hogy a mindennapi élelmiszerként fogyasztott friss zöldségek és gyümölcsök nagy mennyiségben tartalmazhatnak rákkeltő szereket.

7 húsvéti étel csirkemellből, ha uncsi a sonka

Nem akármivel támadunk, ha fogytán vagy ünnepi receptötletekből: húsvétra (is) való ételeket hoztunk csirkemellből, melyek jól jöhetnek, amennyiben nem vagy túl nagy sonkarajongó. Mutatjuk, mikben gondolkozhatsz a tavasz legszebb ünnepén!